Gazete Vatan Logo

Dev yatırımla ithalata 620 milyon dolarlık neşter

Cengiz Holding, 1.2 milyar euro yatırımla Mardin’de dev bir entegre gübre tesisi kurdu. 5 fabrikadan oluşan yatırım Türkiye’deki maden atıklarından gübre üreterek 620 milyon dolarlık ithalatı bitirecek. Tesisler, Mardin’in kanayan yarası işsizliği yarı yarıya azaltacak.

Dev yatırımla ithalata 620 milyon dolarlık neşter

Cengiz Holding’in Mardin’de kurduğu ve Doğu’nun en büyük özel sektör yatırımı olan Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri faaliyete başlamak için artık gün sayıyor. 1.2 milyar euroluk yatırım bedeli olan tesis 5 ana fabrika ve 12 yardımcı üniteden oluşuyor. Buradaki tesislerin en büyük özelliği Samsun başta olmak üzere Türkiye’nin önemli bölgelerindeki madenlerden elde edilen atıkların Mardin’de işlenerek stratejik bir dönüşüm sağlanması. Ayrıca bu yatırımla Türkiye’nin gübre alımı için yurt dışına ödediği önemli bir kaynak da ülkede kalmış olacak.

Tercih Mardin oldu

Uzun yıllardır atıl vaziyette bekleyen değerli maden atıklarını ekonomiye geri kazandırmanın yollarını aradıklarını ve sonunda bu yatırımı yapmaya karar verdiklerini belirten Cengiz Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa, “Elimizde sülfürik asit vardı. Bu da gübre sanayisinin önemli bir ürünü. Ancak gübreye dönüştürmek için fosfat ve amonyak gibi maddeler de gerekiyordu. Bunun için ya yatırımı Samsun’da kurulu tesislerin yanına yapacaktık ya da atıl haldeki Mazıdağı’ndaki fosfat tesislerini aktif hale getirecektik. Samsun bizim için çok ekonomik olmasına rağmen Doğu’daki ekonomiyi canlandırmak için böyle bir karar aldık” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Gübreye giden para içerde kalacak

Dev projeye başladıktan 3 yıl sonra tesisleri tamamladıklarını söyleyen Ömer Mafa, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tesis sayesinde ekonomiye yılda 620 milyon dolar katkı sağlamayı hedefliyoruz. Tesisler tam kapasiteyle çalıştığında gübre ihtiyacının 350 milyon dolarlık kısmını karşılayacak, aynı zamanda da 270 milyon dolarlık kobalt, çinko ve bakır üretimi sağlayacak. Toplam 620 milyon dolarlık bir ithalatı ikame etmiş olacağız. Yurdumuzun cari ve dış ticaret açığının azaltılması ve işsizliğin önlenmesi amacıyla bu yatırımımız gibi yerli girdi oranı yüksek entegre sanayi yatırımlarının artmasına öncü olacağımızı umut ediyoruz.”

Düşük maliyet ucuz gübre
Yıllık 750 bin ton kapasite ile çalışacak tesiste otomasyon ile üretim yapılacak. 600 kilometre çapındaki maden tesislerinden atıklar bu fabrikada toplanarak gübre üretilecek. Üretilen gübreler hem iç pazarda kullanılacak hem de ihraç edilecek. Girdi maliyetleri düşük olacağı için satılacak gübrenin de pazar ortalamasının altında olması bekleniyor.
Mardin’de işsizliği yarıya indirecek
Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri Genel Müdürü Emre Kayışoğlu da tesislerin 1 milyon 580 bin metrekarelik bir alanda kurulduğunu söyledi. Kayışoğlu, devam eden tesis inşaatında 285 yabancı mühendisin çalıştığını belirterek şunları konuştu: “İşletme aşamasına geçtiğimizde de bin 250 kişiye doğrudan, 5 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlayacağız. Çevremizde oluşturacağımız ekosistemle 25 bin kişi işsizlikten kurtulacak. Fabrikanın yaratacağı 25 bin kişilik ekosistem kentin işsizlik oranı yarı yarıya azaltacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı