Gazete Vatan Logo

Credit Suisse batıyor mu? Credit Suisse nedir, kimin, iflas mı etti?

Credit Suisse’in 5 yıllık CDS’lerinin cuma günü 10 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.  Financial Times’ın haberine göre, bankanın yöneticileri hafta sonu büyük müşterilerine, sözleşme taraflarına ve yatırımcılara likidite ve sermaye pozisyonlarına dair güven vermeye çalıştı. Financial Times’ın haberinin ardından, Credit Suisse’in hisseleri Avrupa’nın sabah seansında yaklaşık yüzde 10 düştü. Söz konusu gelişmenin ardından “Credit Suisse batıyor mu? Credit Suisse nedir, kimin, iflas mı etti?” sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Credit Suisse batıyor mu? Credit Suisse nedir, kimin, iflas mı etti?

S&P Global Market Intelligence verisine göre Credit Suisse’in 5 yıllık Kredi Risk Primleri (CDS) cuma günü 6 baz puan artışla 247 puanda kapanarak 10 yılın en yüksek seviyesini gördü. Bankanın 14 yıllık CDS'leri ise Eylül 2022 itibariyle Lehman Brothers'ın çöktüğü 2008 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Credit Suisse’in hisseleri Şubat 2021’de 14,90 dolar düzeyindeyken, ekim itibariyle 3,90 dolara kadar geriledi. Peki, Credit Suisse batıyor mu? Credit Suisse nedir, kimin, iflas mı etti?

Credit Suisse batıyor mu?

İsviçre yatırım bankası Credit Suisse’nin dünya çapında istihbaratçıların, mafyaların, uyuşturucu baronlarının ve siyasetçilerin kara para aklamak için kullandığı, Organize Suç ve Yolsuzluk Araştırma Projesi tarafından ortaya çıkarıldı.

Credit Suisse’nin hisselerinin değerleri, 2008 ekonomik krizinin altına indi.

Credit Suisse CEO’su Ulrich Koerner “Bankanın çok kritik bir anda olduğunu” söylerken, bazı piyasa takipçileri Avrupa’da önemli bir yatırım bankasının çok zorda olduğuna dair güvenilir kaynaklardan duyumlar aldıklarını öne sürüyor. Koerner yeniden yapılanma hazırlığındaki bankanın bilançosunun güçlü durumda olduğunu da söyledi.

Haberin Devamı

Credit Suisse, “Sermaye sıkıntısı yok. Bizim her türlü krizle başa çıkacak malvarlığımız mevcut” açıklamasını yaptı.

İngiliz ekonomi yazarı Sarah Butcher, “Credit Suisse bir Lehman olmaz” dedi, bankanın krize rağmen iflas etmeyeceğini savundu.

Credit Suisse nedir, kimin?

Credit Suisse İsviçre bankasıdır.  

Credit Suisse, Merkezi Zürih, İsviçre'de bulunan banka ve finans şirketidir. 5 Temmuz 1856 yılında Alfred Escher'in Schweizerische Kreditanstalt'ı kurmasıyla meydana gelmiştir.

Mart 2014'te ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), Credit Suisse'in de aralarında bulunduğu 16 bankaya Libor faizlerinin belirlenmesinde manipülasyon yaptıkları gerekçesiyle dava açtı.