Gazete Vatan Logo

Ciro Nedir, Nasıl Hesaplanır? Ciro Türleri Nelerdir?

Bir şirketin belli bir düzey sürecindeki performansını ölçmeye yarayan en önemli araçlardan biri ciro ölçüsü olmaktadır. Yatırımcılar kendi alanlarına yatırımcı çekmeden önce bu gibi durumları ön planda tutabilecek şekilde duruşlar sergilemektedir. Bir işletme ne kadar iyi ciro performansı sergilerse o kadar yatırımcının dikkatini çekmektedir.

Ciro Nedir, Nasıl Hesaplanır? Ciro Türleri Nelerdir?

Ciro Nedir?

İşletmelerin belli bir süre düzeyinde ürettikleri net satış miktarları olarak nitelendirilebilmektedir. Burada yapılacak olan net satışların brüt satışları oranları ya da işletmeleri olan ihaleleri söz konusu olmaktadır. Bunların yanında indirim planlamaları net satış rakamları ya da belirli süresi içinde yapılan satışlar önemli bir yere sahip olmaktadır.

Bunların yanında alacak ve verecek hesaplarının ayrı ayrı dönüşümleri ve tutar ihaleleri söz konusu olmaktadır. Her bir detaya iyi bir şekilde dikkat edilmesi gerekmektedir. Firmaların kar edip edilmediğini ciro fiyatlarından net bir şekilde insanlar anlayabilmektedir.

Ciro Nasıl Hesaplanır?

Brüt ya da faaliyet kararı hesaplanırken belli mal ve hizmetler üzerinden hesaplamalar yapılmaktadır. Özellikle faaliyet karları konusunda kira ya da kamu hizmetleri ayrı ayrı çıkarılarak hesaplanmaktadır. Üretim anlamında faaliyetler ya da şirketlerin yıllık aylık hesaplamaları otomatik bir şekilde yazılıp işleme tabi tutulmaktadır.

Genellikle devir hesaplamaları konusunda sıklıkla yeniden stoklama hareketleri yapıldığı görülmektedir. Bu işlemlerin bütçeleme olayları konusunda yararlı bir işleme sebep olduğu bilinmektedir. Böylece insanların satış yaptıkları zaman ne kadar iyi satışlar yaptığını görmeleri adına yardımcı olmaktadır. Kedilerin devir hızı ya da stok sayıları konusunda belli başlı prosedürler uygulanmaktadır.

Haberin Devamı

Bunların hepsi ciro hesaplamalarında ayrı bir değer tutmaktadır. Ciro hesaplamaları yapılırken kullanılacak olan zaman aralığının iyi bir şekilde seçilmiş olması gerekmektedir. Hesaplama konusunda kişinin muhakkak güncel satışları belirlemesi gerekmektedir. Terimler veya ödenekler iadeler şeklinde kesilmektedir.

Tüm bunların hepsi doğru bir şekilde hesaplandıktan sonra alacak cirosuna tabi tutulmaktadır. Özellikle alacak hesapları uygulanırken ciroların net zaman aralığının çok büyük bir önemi bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda ortalama yapılacak olan net kredi satışları ön planda tutunarak hesaplamalar yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Ciro Türleri Nelerdir?

Bu gibi durumların göz önünde bulundurulması ile birlikte cironun türlerinin 4 adet olduğu bilinmektedir. Bunlar günlük ciro, haftalık ciro, aylık ciro ve yıllık ciro olarak dağılmaktadır. Günlük ciro stokların yevmiye usulü çalışmalarda öne çıktığı görülmektedir.

Haftalık ciro ise işletmelerde kullanılan ilk iş günü ile son iş günü arasındaki kasayı ifade etmektedir. Aylık ciro ise ülkemizin hemen hemen her yerinde kullanılan ayın ilk iş günü ile son iş gününü ifade ederek kullanılmaktadır. Yıllık ciro ise toplu planlamalar ile birlikte yılın ilk gününden son gününe kadar kapsayan Aralık olarak bilinmektedir.