Gazete Vatan Logo

Bayraktar TB2 SİHA'ları yayılıyor! 30. ülkeye ihraç edildi

Baykar tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen Bayraktar TB2 SİHA Kuveyt'e ihraç edildi. Kuveyt, Bayraktar TB2'nin ihraç edildiği 30. ülke oldu.

Bayraktar TB2 SİHA'ları yayılıyor! 30. ülkeye ihraç edildi

Savunma sanayiinde yerli ve milli teknolojiler dünyada ses getirmeye devam ediyor.

Baykar tarafından üretilen yerli ve milli SİHA Bayraktar TB2'nin 30. ülkeye ihracatı gerçekleşti.

Baykar tarafından duyurulan süreçte, ABD'den, Avrupa'dan ve Çin'den firmaların da yer aldığı, kazananın Bayraktar TB2 olduğun belirtildi.

Çöl şartlarında 27 saat 3 dakika havada kalarak en uzun uçuş süresi rekorunu kıran Bayraktar TB2 artık Kuveyt semalarında da görev alacak.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Şu ana kadar 30 ülke ile ihracat sözleşmesine imza attığımız milli SİHA Bayraktar TB2'ler dost ve kardeş ülkelerin envanterlerinde huzur ve güvenliğin tesisi için görev yapmaya devam edecek" mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "Yüksek katma değerli savunma teknolojilerine yönelik ihracat çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda Kuveyt, Bayraktar TB2 tedarik sözleşmesi imzalayan 30. ülke oldu. Doğrudan Kuveyt Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı gözetiminde yürütülen Bayraktar TB2 SİHA sistemleri tedariki kapsamında onaylar karşılıklı olarak tamamlandı. Ülkemize hayırlı olsun." ifadelerine yer verildi.

30 ÜLKEYE İHRACAT

Baykar, 2023 yılına Kuveyt Savunma Bakanlığıyla imzalanan anlaşma ile, Bayraktar TB2 için 370 milyon dolarlık ihracat sözleşmesiyle başladı. Son ihracat anlaşması Romanya ile yapıldı. Böylece,  Bayraktar TB2 SİHA'lar, NATO üyesi 4 ülke, AB üyesi 2 ülkenin envanterine girmiş oldu.  Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılında İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 75'ini ihracattan elde etti. 2021'de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. 2022'de imzalanan sözleşmelerde ihracat oranı yüzde 99.3 olan Baykar, 1.18 milyar dolarlık ihracat yaptı. Savunma ve havacılık sektörünün en çok ihracat gerçekleştiren firması olan Baykar'ın 2022 cirosu 1.4 milyar dolara ulaştı. Bayraktar TB2 SİHA için şu ana kadar 30 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 6 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

Haberin Devamı