Gazete Vatan Logo

Altın yönünü değiştirdi! Altın fiyatlarında kritik seviye...

Dolar’daki baskının belirginleşmesi değerli madeni destekliyor. Dün Dolar endeksindeki düşüşe bağlı olarak altının kısa vadeli yukarı yönlü hareket görüldü. Altın fiyatları, Jerome Powell'ın ABD istihdam piyasası ile ilgili yorumları sonrasında düşüşe geçti. Gram altın da bu gelişmelere bağlı olarak yeniden düşüşe geçti. Peki, Çeyrek altın ne kadar? Gram altın kaç lira? Altın fiyatlarında son durum ne? Altın düşer mi? İşte 11 Şubat altın fiyatları...

Altın yönünü değiştirdi! Altın fiyatlarında kritik seviye...

Altın fiyatlarındaki hareketlilik devam ediyor. Altın fiyatları dolardaki değer kaybına bağlı olarak yükseliş eğilimini bu haftanın başından beri devam ettiriyordu. Ons Altın Dolar endeksindeki gerileme ile yükselişe geçmiş, altında sınırlı ivmelenmeler görülmişti. Dolar endeksindeki geri çekilme altındaki düşüş trendini tersine çevirse de altın fiyatları, üç günlük yükselişin ardından Fed Başkanı Jerome Powell’ın işsizlik ile ilgili yorumlarıyla düşüşe geçti.

Gram altın, haftaya 410 TL civarında başladıktan sonra küresel altın fiyatlarındaki yükseliş ve Dolar/TL ’deki yatay seyirle beraber 420 TL’ye kadar yükselmişti. Küresel altın fiyatlarındaki düşüş ile beraber gram altın da düşüşe geçti. Peki, altın fiyatlarında son durum ne? Gram altın ne kadar? Çeyrek altın fiyatı kaç lira? Altın düşer mi, yükselir mi? Bugün altın fiyatları ne kadar? İşte 11 Şubat altın fiyatları...

GRAM ALTIN NE KADAR?

Gram altın an itibariyle 417,01 TL alış 417,11 TL satış fiyatından işlem görmeye devam ediyor.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Haberin Devamı

Çeyrek altın yeni haftanın ilk işlem gününde 672,44 TL alış 688,22 TL satış fiyatından işlem görüyor.

YARIM ALTIN NE KADAR?

Yarım altın 1.340,68 TL alış 1.376,44 TL satış fiyatından işlem görüyor

TAM ALTIN NE KADAR?

Tam altın 2.773,83 TL alış 2.845,49 TL satış fiyatından işlem görmeye devam ediyor.

ANLIK ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

ALTIN FİYATLARI NE OLUR?

Onurcan Bal – Yatırım Danışmanı

Vaka sayılarındaki artış, salgın kaynaklı endişeler ve sıkılaşan tedbirlere bağlı olarak ocak ayının ikinci yarısında Euronun baskı altında kaldığı ve Euro/Dolar paritesindeki düşüşe bağlı olarak küresel dolar endeksinin (DXY) yükseliş kaydettiği görüldü. Bu süreçte dolardaki değer kazanımına bağlı olarak ons altında satıcılı bir fiyatlama etkili oldu.

Ocak ayının son bölümünde etkili olan satışlarla şubat ayının ilk haftasında 200 günlük üssel ortalamasının (1822 dolar) altındaki seviyeleri test eden ons altında son günlerde dolar endeksindeki geri çekilmeye bağlı olarak toparlanma çabasının etkili olduğu ve tekrar 200 günlük ortalama üzerinde fiyatlandığı izlenmektedir. ABD Başkanı Biden’ın açıkladığı 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketine ilişkin beklentiler şubat ayı itibariyle güç kazanırken, teşvik beklentileri ons altını belirli ölçüde destekliyor.

Haberin Devamı

İlerleyen günlerde teşvik paketinin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi ve teşvik beklentilerinin gücünü koruması ons altında toparlanma çabasının güç kazanmasına katkı sağlayabilir. Düşük faiz ve bol likidite ortamının uzun bir süre korunması öngörülürken, artan likiditenin orta vadede doları baskıladığı ve ons altında tekrar yükselişlerin yaşandığı izlenebilir. Ancak kısa vadede ons altında dalgalı seyrin devam edebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Salgın kaynaklı endişeler, teşvik paketi gelişmeleri ve doların küresel çaptaki seyri kısa vadede ons altın üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Toparlanmanın devam ettiği ons altında kısa vadede 1850 dolar seviyesi ilk önemli direnç konumunda bulunmakta olup, bu seviye üzerinde 100 günlük üssel ortalama (1860 dolar) direnç olarak önem kazanacaktır. Ocak ayı içerisinde direnç olarak çalışan 100 günlük ortalama üzerinde tutunmanın sağlanması ons altında yükselişlerin hız kazanmasına katkı sağlayabilir. Bu durumda 1875 – 1910 dolar ve 1960 dolar seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 1830 dolar seviyesi kısa vadeli ilk destek seviye olup, devamında 200 günlük üssel ortalama (1822 dolar) – 1805 dolar ve 4 Şubat’ta test edilen 1785 dolar seviyesi destek konumunda bulunmaktadır. 1785 dolar altında satışların hız kazanabileceği dikkate alınmalıdır.

Haberin Devamı

Ekonomide yeni döneme ilişkin verilen güçlü mesajlar, TCMB'den gelen güçlü faiz artırımı ve normalleşme adımları Türk Lirası’nı destekleyen temel gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor. TCMB’nin güçlü duruşunu korumaya devam ettiği görülürken, yılın ilk Enflasyon Raporu toplantısında TCMB Başkanı Naci Ağbal, sıkı duruşun kararlılıkla korunacağına ilişkin mesajlarını yineledi.

Yurt içinde TCMB’ye ve ekonomi yönetimine olan güven ortamı güç kazanırken, artan güven ortamının ve verilen güçlü mesajların Türk Lirası’nda güçlü değer kazanımlarını beraberinde getirdiği görülüyor. Türk Lirası’nda gözlenen değer kazanımlarına bağlı olarak şubat ayı içerisinde aşağı yönlü bir seyrin izlendiği gram altında son günlerde ons altındaki yükselişin katkısıyla toparlanma etkili oluyor. Yurt içindeki bu olumlu havanın devamlılığı ilerleyen süreçte başta Türk Lirası olmak üzere gram altının seyri üzerinde belirleyici olacaktır. Yurt içinde atılabilecek reform adımları ve dış ilişkilerdeki seyir fiyatlamalar üzerinde etkili olacaktır.

Haberin Devamı

Tüm bu gelişmelerin yanında salgın kaynaklı endişeler ve küresel riski iştahının seyri gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde etkili olacağından bu taraftaki gelişmeler de takip edilmelidir. Risk iştahındaki zayıflama gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde bir miktar baskı oluşturacağından bu durumda TL’de de sınırlı kayıplar gündeme gelebilir.

Kasım ayı başından bu yana TL’deki değer kazanımlarının devam etmesine ve ons altındaki dalgalı seyre bağlı olarak gram altında aşağı yönlü trendin korunduğu izleniyor. Zayıf bir görünümün etkili olduğu gram altında, Dolar/TL kuru ve ons altındaki fiyatlamalar belirleyici olacaktır. Son günlerde toparlanma çabasının görüldüğü gram altında 200 günlük üssel ortalama (430,72 TL) ilk önemli direnç noktasıdır. 200 günlük ortalama üzerinde tutunmanın sağlanması durumunda 440 ve 450 TL seviyeleri gündeme gelebilir. Tekrar düşüşlerin yaşanması durumunda ise 415 TL ile 5 Şubat’ta görülen ve 2020 Temmuz’dan bu yana görülen en düşük seviye olan 407,30 TL seviyesi destek olarak takip edilebilir. 407,30 TL desteği altında satışların hız kazanabileceği gram altında 401,20 – 392,30 ve 383,30 seviyeleri destek olarak izlenebilir.