Gazete Vatan Logo

Altın fiyatlarını 2023 yılında neler bekliyor? Büyük kazanç için kritik uyarı

Altın fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken uyarı geldi. Altın yeni yıl ile birlikte yükselişe geçti. Vatandaşların merak ettiği '2023 yılında altın fiyatları ne olacak?' sorusu cevabını buldu. Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın fiyatlarının geleceğiyle ilgili çarpıcı bir tahminde bulunarak yatırımcıyı uyardı. İşte altın fiyatlarıyla ilgili merak edilen tüm detaylar...

Altın fiyatlarını 2023 yılında neler bekliyor? Büyük kazanç için kritik uyarı

ALİCAN YILDIRIM/alican.yildirim@gazetevatan.com

Altın fiyatları 2022 yılını hareketli geçirdi. Özellikle Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasıyla birlikte jeopolitik riskler altın fiyatlarını arttırdı. Gram altın yılı 1096 liradan tamamladı. Yıllık kazanç ise yüzde 40 seviyelerinde gerçekleşti. Yeni yıl ile birlikte altın fiyatlarının geleceği merak konusu oldu. Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın yatırımcısına kazanç sağlaması için uyarılarda bulunarak yeni rekor seviyeyi açıkladı.

2022 YILINDA DALGALANMALAR SÜRDÜ

Altın fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Dış piyasadaki altın fiyatlarında aslında bir değişiklik olmadı. Sene içinde altın fiyatlarında dalgalanmalar oldu fakat tutunamadı. Yüksek faiz, güçlü dolar altın fiyatlarını dış piyasada baskıladı. Böylece ons altının sene sonundaki fiyatı 1815 dolar civarında kaldı. Sene başında açılışını da 1792 dolar seviyelerinden yapmıştı. Dolar fiyatları ise Kur Korumalı Mevduat Sisteminin uygulanmasına rağmen hem dış piyasalarda hem de iç piyasalarda yükselişine devam etti. Sene sonu itibarıyla doların yükselişi yüzde 36 seviyesinde kaldı. 2022 yılına 13,80'den başlayan dolar yıl sonunda 18,80 lira seviyelerine geldi." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ALTIN ÜZERİNDEKİ BASKI KIRILACAK

Altın fiyatlarının yükselişinin dolar fiyatlarının artmasıyla paralel olduğunu ifade edene Yıldırımtürk, "Altın yükselişinde daha çok dolar TL'nin yükselişi etkili oldu. Altın fiyatlarında iç piyasa itibarıyla bir belirsizlik söz konusu. Geçen yıllara göre öngörülebilirliğin en düşük olduğu dönemdeyiz. Seçime kadar altın fiyatlarının geleceğini kestirmek çok zor. Ama döviz fiyatlarında bir yükseliş bekleniyor. Merkez Bankası'nın her ne kadar fiyat istikrarı oluşturmak için değişik uygulamalara başvurmasına rağmen dışarıda dolar diğer para birimlerine karşı bir miktar gerilerken, iç piyasada dolarda yükseliş söz konusu olabilir. Bu yükselişin özellikle de seçim sonrasında daha fazla olma olasılığı da var. Ama tahmin yürütmek zor. Böyle olunca da altın fiyatı içinde dış piyasa da biz yükseliş bekliyoruz. Çünkü Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırımlarını daha sınırlı yapacağı ve yılın ikinci yarısından itibaren faiz artırımlarını sonlandırıp faiz indirimlerine geçeceği ifade ediliyor. 2022 yılında faiz artırımları sebebiyle altın fiyatlarının baskılandığını gördük. Bu baskının 2023 yılında hafifleyeceğini ons altın fiyatlarını yine 2070 dolar seviyelerine çıkarabileceğini öngördüğümüzü söyleyebiliriz. Daha sonra ise 2150 dolar bandının aşılabileceğini ifade edebiliriz." dedi.

Haberin Devamı

ALTIN İÇİN YENİ REKOR TAHMİNİ GELDİ

Gram altının yeni yılda ne kadar olacağıyla ilgili tahminlerde bulunan Yıldırımtürk, "Bu gelişmeler sonucunda gram atının fiyatının 1150 lira, 1250 lira, daha sonra 1500 lira seviyelerine belki sene sonunda ise 1650 lira seviyelerinin gelmesi öngörülüyor. Dolayısıyla enflasyonda düşüş bekleniyorsa da asgari ücret artışı, EYT'lilere emekli olma hakkı tanınması, tazminat ödemelerinin enflasyonu arttıracağını düşünüyorum. Özetlemek gerekirse 2023 altın yılı olabilir" diye konuştu.

YATIRIMCIYA DİKKAT ÇEKEN ÖNERİ

Yeni yılda yatırımcıya önerilerde bulunan Yıldırımtürk, "Yatırımcılara orta ve uzun vadede yatırım portföylerinde yüzde 40 seviyesinde altın tutmalarını öneriyorum. Kur Korumalı Mevduat Hesabında getirilerin düşmesiyle beraber vatandaş getiri arayışına girdi. Bu paranın bir kısmının da borsada değerlendirildiğini görüyoruz. Borsada halka arzla devam ediyor. Dolayısıyla borsada seçici olmak kaydıyla hisse almak yeni bir yatırım aracı olaraktan tavsiye edilebilir. Yatırım sepetinde döviz bulundurmayı önermiyorum. Zaten altın aldığınız zaman dövizde almış oluyorsunuz. Eğer döviz cinsinden yatırım aracı aranıyorsa vatandaşlara Eurobond tavsiye edebilirim. Eurobond aynı zamanda döviz cinsinden hazine tahlili anlamına geliyor. Bu da bankalardan temin edilebilir." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ALTIN, DOLAR VE EURO İLE İLGİLİ GÜNCEL PİYASA VERİLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ...