Gazete Vatan Logo

AKP'nin molası ne olacak?

TOBB Başkanı ömür boyu başkan mı olacak?

Anayasa Mahkemesi, TOBB seçimleriyle ilgili gerekçeyi “Seçme ve seçilme hakkı engellenemez” hükmüne dayandırdı. Yani başkan ömür boyu aday olabilecek.

Anayasa Mahkemesi, TOBB seçimlerinin kaderini belirleyecek gerekçeli kararını tamamladı. Yüksek Mahkeme, TOBB seçimlerinde 2 dönem yöneticilik yapanların yeniden aday olamayacaklarını düzenleyen yasa maddesine ilişkin iptal kararını “Seçme ve seçilme hakkı hiçbir şekilde engellenemez” gerekçesine dayandırdı.

Beklemeye gerek yok

Mahkemenin gerekçesiyle TOBB seçimlerinde aday olabilmek için 2 dönem beklemek gerekmeyecek. Mevcut Başkan Rıfat Hisarcıklıoğlu ve diğer yöneticiler, hayatlarının sonuna kadar yeniden aday olabilecek. Mahkeme bu gerekçeli kararıyla, Hükümetin, Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığı bir dönem de olsa bırakmasını sağlayacak her tür girişimini engellemiş oluyor. Edinilen bilgiye göre Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı, Resmi Gazete’de yayınlamadan TOBB yönetimine iletildi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, başka bir konu için kabul ettiği TOBB yönetiminden bir isme gerekçeli kararı bildirdiği öğrenildi.

İstifa da etmeyecekler

TOBB yönetimi gelişme üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’yla birlikte seçimlere aday olmak için mevcut başkanlıktan istifa etmeyi zorunlu tutan yönetmelik maddesinin kaldırılması için girişimde bulundu. Buna göre yapılacak yönetmelik değişikliğiyle, başkanlığa aday olmak isteyen oda ve meclis başkanları, mevcut görevlerinden istifa etmek zorunda kalmayacaklar.

AK Parti’nin ‘mola’sı ne olacak?

AK Parti tüzüğünün 132. maddesinde yer alan ve Başbakan Erdoğan’ın sık sık vurguladığı 3 dönem üstüste milletvekilli veya belediye başkanı olanların yeniden aday olamayacaklarına ilişkin düzenleme de yüksek mahkemenin gerekçeli kararıyla “anayasaya aykırılık” açısından tartışmalı hale gelecek. Bu durumda herhangi bir aday kararı emsal göstererek, parti tüzüğündeki 3 dönem kısıtlamasının iptali için mahkemeye gidebilecek. Başvuruda bulunacak 100 civarında isim olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı