Gazete Vatan Logo

2015’te kendi içimizdeki ticaretin payı % 20 olmalı

İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Ahmed Muhammed Ali, 2015 yılında İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) içi ticareti yüzde 20 seviyesine çıkarmayı beklediklerini kaydetti.

Ali, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) 25. Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, İKB olarak üye devletlerin ekonomik ve sosyal kalkınması için İSEDAK ile birlikte çalıştıklarını belirterek, bankanın finansman ve teknik yardım çalışmalarını önümüzdeki dönemde de devam ettireceğini ifade etti.

Buna ilişkin pek çok inisiyatifleri bulunduğunu ve İSEDAK’ın verdiği tavsiye kararlarını operasyonel kılabilmek açısından bütün unsurlarıyla birlikte çalıştıklarını söyleyen Muhammed Ali, “2009 yılına sıkıntılar yılı adını vermemiz lazım. Bu yıl İKB grubu ve üye ülkeler çok büyük sıkıntılarla ve emsali görülmemiş krizlerle boğuştu. Gıda, enerji, finans krizi ve onu takip eden ekonomik resesyon. Bunlar da kalkınma haritalarının değiştirilmesine sebep oldu. Bu bir tadilat değil komple bir değişim” diye konuştu. Üye ülkelerin ekonomik büyümelerinde önemli bir gerileme yaşanacağına işaret eden Muhammed Ali, 2007 yılında yüzde 6’lar, 2008’de yüzde 4’ler civarında gerçekleşen büyüme oranının 2009 yılında yüzde 1’ler seviyesine geleceğini söyledi. Muhammed Ali, İKB’nin krizden gördüğü etkinin sınırlı kaldığını ifade ederek, bölgesel ticareti artırmaya çalıştıklarını ve bu toplantının da bu amaca yönelik bir kilometre taşı oluşturacağını kaydetti.

Önümüzdeki 3 yıl için bir stratejik kalkınma planı belirlediklerini ve bu planla ticaretin finanse edilmesi ve İKB tarafından ekonomik entegrasyonun sağlanması hedefine yöneldiklerini söyleyen Muhammed Ali, “Ticaretin finansmanının İKB tarafından yapılan boyutu 2.6 milyar dolar civarındadır. Bu, 2008 yılının rakamı. Biliyoruz ki 2008 yılında Uluslararası İslami Ticaret Finansman Kuruluşu (ITFC) aktif bir rol oynadı ve 2008 yılında yüzde 83’lük bir artış sağladı. Bir önceki yıl yüzde 77 idi bu oran. 2015 yılında 34 üye ülkede İKT içi ticareti yüzde 20’ye artırma hedefine ulaşmayı bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı