Gazete Vatan Logo

Ekmek israfına lezzetli engel

Ülkemizde her gün yaklaşık 6 milyon adet ekmek israf ediliyor. Oysa bayat ekmekleri değerlendirip harika sofralar kurmak mümkün.

Ekmek israfına lezzetli engel

İsraf, israf, israf… Dünyanın beşte biri açlıktan kırılırken, gıda israfı doğal olarak yerkürenin en önemli sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Her ülkenin özgün yiyeceklerine yansıyor temel noktalarda gıda israfları. Türkiye’de de tabiatıyla bir numarada sofralarımızın olmaz olmazı ekmek var.

Geçtiğimiz günlerde Konya’da düzenlenen “Ateşbâz-ı Velî Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri” etkinliklerinde dikkatimi özellikle çeken Bayat Ekmek Yarışması vardı, Konya’nın hamarat kadınları birbirinden lezzetli yemekleriyle muhteşem bir performans sergilediler. Sonuç harikaydı. Gördük ki, ekmeği ziyan etmeden harika sofralar kurmak mümkün.

Türkiye’de israf edilen ekmek miktarı nüfusları açısından Hırvatistan, Gürcistan ve Moldova’dan daha yüksek. Bu israf, ne yazık ki ağırlıklı olarak halkın israfı. Yaklaşık yüzde 40’ı ise fırınlarda meydana gelen israflar. Satılmayan ekmekler israfa yol açıyor işin çıkış noktasında. Tahminen heder olan 6 milyon ekmeğin yaklaşık 2 milyonu fırınlarda israf oluyor. İsrafın sebepleri ise çok basit. Vatandaş, yetmez diye gereğinden fazla ekmek alıyor… Buzdolabında muhafaza edilemediği için ekmekler evlerde bayatlıyor. Bırakın Türkiye’nin ekonomisine olumsuz etkilerini, uzmanlara göre, Türkiye, Afrika’nın tamamına yetecek kadar ekmeği çöpe atıyor. Peki ne yapmamız gerekiyor? Çok basit. Çocuklar, en küçük yaşlardan itibaren eğitim yoluyla… Yetişkinler de kurslar ve çeşitli yayınlar vasıtasıyla bilinçlendirilmeli, bu konuda ciddi bir farkındalık ve sorumluluk meydana getirilmeli. Bu anlamda Konya’da yapılan bayat ekmek yarışmasının önemi çok büyük. Bu gibi organizasyonlarla halkın dikkatini çekip israfın önüne geçmek ise şart...

Haberin Devamı

Meral Küçükkömürler’in tarifiyle

Vişne tiridi

Malzemeleri:

- 1 kg vişne

- 1 su bardağı şeker

- 1 su bardağı su

- Bayat ekmek

- Tereyağı

Hazırlanışı:

Vişneleri ayıklayıp yıkadıktan sonra çekirdeklerini çıkartın. Su ve şeker ile birlikte vişneleri kaynatıp şerbeti hazırlayın. Bayat ekmekleri tereyağında kızarttıktan sonra vişneli şerbeti ekmeklerin üzerine döküp şerbeti çekmesini bekleyin. Kayısı çekirdekleri ile süsleyip servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Zehra Efe Çetin’in tarifiyle

Ekmek ovalaması

Malzemeleri:

- 250 gr. tereyağı

- 4 yumurta

- 500 gr bayat ekmek (ufalanmış ya da robotta çekilmiş)

Hazırlanışı:

Tereyağını bir tavada eritin ve yumurtaları kırın. Daha sonra çekilmiş bayat ekmeği ekleyip 15 dakika kavurun. Kahvaltılık olarak üzerine bal, pekmez, peynir vs. koyarak servis edebilirsiniz.

Mukadder Nur Buğdaycı’nın tarifiyle

Bayat ekmekli Kıbrıs tatlısı

Malzemeleri:

Hamuru için:

- 4 yumurta

- 1 su bardağı şeker

- 1 su bardağı sıvıyağ

- 1 su bardağı hindistan cevizi

- 1 su bardağı fındık

- 1 su bardağı çekilmiş bayat ekmek

Kreması için:

- 1 litre süt

- 1 su bardağı nişasta

- 1 paket vanilya

- 1 paket krem şanti

Şerbeti için:

- 1.5 su bardağı şeker

- 2 su bardağı su

- 2 damla limon suyu

- 1 paket vanilya

Hazırlanışı:

Hamur malzemelerini bir kapta çırparak 170 dereceye ısıtılmış fırında düz bir kek kalıbında kabarana kadar pişirin ve soğumaya bırakın. Krema malzemelerini çırparak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Su ve şekeri şerbet kıvamına gelene kadar kaynatıp ocaktan almadan önce limon suyu ve vanilyayı ekleyin. Kek soğuduktan sonra şerbetini ekleyin, Üzerini krema ile kaplayın. Toz kahve ya da kakao serperek buzdolabında soğutun.

Haberin Devamı