Gazete Vatan Logo

Ekmeğin kalorisi değil tahıl ve lif içeriği önemli

Sahurda tüketilen lif ve tahıl kaynağı ekmekler gün içinde daha geç acıkmamızı sağlıyor ve enerjimizi yüksek tutuyor. Şef Merve Burcu Akbulut, ekmek tüketirken dikkat etmemiz noktaları gerekenleri anlattı

Ekmeğin kalorisi değil tahıl ve lif içeriği önemli

Son dönemde sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda artizan ekmekten de bahsetmek şart oldu. Koruyucu madde içermeyen, ağırlıklı olarak ekşi maya, çavdar, yulaf ve arpa gibi farklı tahıllar içeren artizan ekmek, genellikle geleneksel reçeteler kullanılarak hazırlanıyor. Artizan ekmekleriyle iddialı olan Belçikalı marka La Lorraine’in “Ciabatta, Rustik ve Kaiser Roll”‘ın şefi Merve Burcu Akbulut, Türkler olarak çok tüketmemize rağmen yeterince sağlıklı ekmek tüketmediğimizi söylüyor. Yaptığı ekmeklerle günün her saati ve iftar-sahur için sandviçler hazırlayan Akbulut, tek başına ekmek hayatımızda bu kadar yer tutarken sadece beyaz un ile üretilmiş bir ekmek yerine vitamin, lif, iyi yağ içeren, tahılca zengin ekmekler tüketilmeli. Sadece beyaz undan üretilmiş ekmekler çok lezzetliler, çok seviyoruz ama kan şekerimizi de hızlıca yükseltiyorlar. Ramazan süresince sahurda tüketilen lif ve tahıl kaynağı ekmekler gün içinde daha geç acıkmamızı sağlar. Ekmekleri kalorisi düşük veya light diye nitelendirmek yerine, içerdiği tahıllar ve lif yönünden değerlendirmek daha doğru.Bu sebeple günlük diyetimizde light ekmek yerine lif içeriği yüksek bir ekmek tüketmek çok daha yararlı olacaktır. Mesela “La Lorraine Çok Tahıllı Ciabatta” gibi.

Haberin Devamı

Kahvaltıda hangi ekmek ne ile yenir?

- Ay çekirdekli ekmek ile beyaz peynir, haşlanmış yumurta ve domates- salatalık.

- Kabak çekirdekli ekmek yanında tatlı lor, ceviz, biber ve maydanoz ile hazırlanmış sağlıklı bir salata.

- Zeyinli ciabatta ile taze köy peyniri, nane, reyhan ve kiraz domates.

Kare Rustik ekmeğe sandviç

Malzemeler: - Roka

- Salatalık

- Çarliston biber

- Ton balığı

- Yeşil soğan

Krem peynir, zeytinyağı ve dereotunu karıştırıp ekmeğe taban olarak sürün.

Ekmeği plastik poşette saklamayın

Ekmeğinizi plastik poşette değil mümkünse kağıt poşette veya keten bir ekmek torbasında saklamalısınız. + 4 soğutucu buzdolabında da ekmeğinizi 5-6 gün muhafaza edebilirsiniz. Dondurucu da ise bu süre 1 aya çıkabilir. Fakat her koşulda ekmek bir kağıt poşet veya bez torbanın içerisinde olmalı.

Haberin Devamı

Artisanal baget ekmeğine hindi fümeli sandviç

Malzemeler: - Karabiberli hindi füme - Gravyer peynir

Yapılışı: Kereviz, zeytinyağı ve lor peynirini karıştırın ve ekmeğe taban olarak sürün.

Zeytinli maxi ciabatta ekmeğine sandviç

Malzemeler: - Mozzarella - Domates dilimleri - Nane ve maydanoz

Yapılışı: Reyhan, fesleğen ve zeytinyağını bir kasede karıştırıp sandviçe sürün.