Gazete Vatan Logo

Ek 2 istihdam sağlayın kıskananları çıldırtalım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci istihdam seferberliği çağrısında bulunarak, 1.5 milyon üyeli TOBB’a seslendi: Büyüme ikiye katlandı. Artı iki istihdam sağlarsak büyüme artar. Bu, ülkeyi kıskananları da çıldırtacaktır

Ek 2 istihdam sağlayın kıskananları çıldırtalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2017 yılı başında 1.5 milyon üyesi olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) üyelerinden artı bir istihdam sağlamalarını istediklerini belirterek, “Şimdi büyüme oranımız ikiye katladığına göre, eğer biz artı iki istihdam sağlayacak olursak bu ülkemizin büyüme oranını Allah’ın izniyle daha da genişletecek, daha da yayacak ve bu ülkeyi kıskananları da çıldırtacaktır” dedi.

Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstihdam Şurası’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, seferberlik kapsamında 2017’de şu ana kadar 1.5 milyon kişiye ilave istihdam sağlanmasının Türkiye için bir rekor olduğuna işaret etti.

Yüzde 11.1’i yükseltiriz

Erdoğan, şunları kaydetti: “Türkiye’nin geleceği ile ilgili kriz tellallığı yapanlara vereceğimiz en güzel cevap işte bu tür gelişmelerdir. Ülkemizin 3’üncü çeyrekte yüzde 11.1 oranında büyümesine dudak bükenlerin elde ettiğimiz 1.5 milyon kişilik ilave istihdamı takdir etmelerini elbette beklemiyoruz. Sadece gölge etmesinler, ayağımıza bağ olmasınlar, vaktimizi boşa harcamasınlar yeter, başka ihsan istemeyiz. Biz milletimizle, iş dünyamızla, esnafımızla, sanatkarımızla, çalışanlarımızla el ele verir önümüzdeki tüm engelleri aşarak hedeflerimize ulaşırız.” Erdoğan, teşviklerin istihdamın artmasındaki öneminin farkında olduklarını, bu nedenle mevcut

Haberin Devamı

11 desteği sürdüreceklerini belirtti.

İşadamlarına “Buna var mıyız?” diye soran Erdoğan, “Her müessesemiz ikişer kişi istihdam edecek olursa, artı olarak söylüyorum, Allah’ın izniyle 11.1’i biz yükseltmeye devam ederiz” dedi.

Prim-vergi desteği 2018’de de devam
- İmalat ve bilişim sektörlerini stratejik öncelik olarak belirledik. Bu sektörlerdeki işverenler bugüne kadar yalnızca asgari ücretli çalışanları için prim desteği alıyordu, şimdi bunu genişletiyor ve prime esas kazanç sistemini getiriyoruz. Bir başka ifadeyle artık ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretler de sigorta primi teşvikine dahil edildi.
- 2017’de çalışan başına 773 liradan 1.884 liraya kadar olan prim ve vergi desteği her sigortalı için 12 ay olacak şekilde önümüzdeki yıl da devam edecek. Kadınlar, 18-25 yaş arası gençler, engelliler bu sistemden diğerlerine göre 6 ay daha fazla yararlanabilecek.
- Söz konusu rakamlar yeni asgari ücrete göre de güncellenecek. İş dünyasına ciddi katkı sağlayan bu teşvik 2020’ye kadar sürecek.
- Önümüzdeki yıl 3 ve daha az çalışanı olan işletmelerimizin, sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin
1 ayını kendileri, 1 ayını da devlet ödeyecek. Yani esnaflarımıza, imalatçılarımıza, küçük işletmelerimize, ‘Bir ay senden, bir ay bizden’ diyoruz. Bu teşvik, 12 ay süreyle geçerli olacak.
- İşbaşı eğitimi de bizim büyük önem verdiğimiz konuların başında geliyor. ‘İşçinizi kendiniz yetiştirin’ sloganıyla İŞKUR tarafından uygulanan programın süresini önümüzdeki yıl bilişim ve imalat sektörleri için 3 aydan 6 aya çıkartıyoruz.
- Katılanlara günlük 54 lira cep harçlığı verilecek. İşbaşı eğitim programları ve mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlara, 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 lira bakım desteği vereceğiz.
- Yeşil Pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport sahibi gençlerimiz, kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında bu haklarını kaybediyorlardı. Artık 18-25 yaş aralığındaki gençlerimiz çalışmaya başlasalar da pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecek.
- En az yüzde 40 engelli raporuna sahip, iş kuracağı alanda girişimcilik eğitimi sertifikası bulunan engellilere İŞKUR tarafından 36 bin liraya kadar hibe desteği veriliyor. Bu rakamı önümüzdeki yıl
50 bin liraya yükseltiyoruz.
Yıldırım: Türkiye dünya yıldızı
İSTİHDAM Şurası’nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, iş dünyasına moral verdi. 1.5 milyon kişiye istihdam sağlanan 2017’nin kazanımlarla dolu bir yıl olduğunu belirten Yıldırım, “Kötü ve karamsar senaryoların hepsi, yazanların, çizenlerin elinde kaldı. İhracatta tüm dönemlerin üzerinde bir rakama ulaşırsak şaşırmayın. Ülkeler israf bayrağını çekiyor. Türkiye ise büyümeye, gelişmeye, dünyanın parlayan yıldızı olmaya devam etti, ediyor” dedi.

Haberin Devamı