Gazete Vatan Logo

Prut Antlaşması Özeti Ve Önemi... Prut Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Tarihte her antlaşma son derece önemli olmuştur. Antlaşmalar tarihi değiştirebilecek ve yön verecek güçteydi. Önemli antlaşmalardan birisi de Prut antlaşmasıdır. Rusya ile Osmanlı arasında çok fazla antlaşma imzalanmış ve her bir antlaşma önem kazanmıştır. 

Prut Antlaşması Özeti Ve Önemi... Prut Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Prut Antlaşmasının Özeti

Ciddi etkilere sahip olan Prut savaşı, Osmanlı devleti çok etkilemiştir. O dönemde Rusya oldukça güçlü konumundaydı. Osmanlı devleti Rusya ile bir gergin yaşadı ve Prut savaşına bir zemin oluşmuş oldu. Rusya zaten uzun zamandır sıcak denizlere inmek istiyordu. Bu amacı uğruna çok savaş ve olay yaşamıştır. O dönemde Osmanlı devleti zayıf bir dönemden geçiyordu. Bunu fırsat bilen Rusya, savaşı başlattı. 

Prut Antlaşmasının Önemi

Bu antlaşmanın bazı özellikleri çok önemlidir. Karlofça barışında verilen bölgelerin geri alma durumundan dolayı bu antlaşma oldukça önemlidir. Osmanlı devleti esirleri geri verecektir.

Prut Antlaşmasının Tarihi 

Prut antlaşması 21 Temmuz 1711 yılında yapılmıştır. Bu antlaşma Prut nehrinin kenarında imzalandığı için de Prut antlaşması olarak tarihe geçmiştir. 

Prut Antlaşmasının Maddeleri 

- İstanbul antlaşması yok sayıldı.

- Azak kalesi geri verildi.

- Toprak kazanmak için yapılan politika ilk sonucunu vermiş oldu.

- Rusya gibi güçlü ve büyük bir devleti yenilebileceği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

- Ordunun ve halkın morali düzeldi ve yükseldi.

- Azak kalesi geri alındığı için ticari anlamında Osmanlı devleti avantajlı duruma döndü

Prut Antlaşmasının Sonuçları 

Her antlaşmanın olduğu gibi Prut antlaşmasının da bazı sonuçları ortaya çıktı. Bu antlaşma ile İslam halifesi otoritesini güçlendirmiş oldu. Rusya'nın itibarı düştü. Böylece Osmanlı devleti Rusya gibi büyük bir devleti yenebileceğini göstermiş oldu. Kırım, Azak ve çevresi ele geçirildiği için Rusya'nın Karadeniz'e inme gibi bir durumu kalmadı.

Prut Antlaşması Hakkında

Prut savaşında Osmanlı ordusu savaşı bitiremedi. Bu yüzde askeri anlamda bir başarıdan sz edilmiyor.

Çok kayıp vermemek adına Prut nehri kenarında Prut antlaşması Rusya ile imzalanmıştır. Rusya bu antlaşma ile geri planda kalma durumunu yaşadı. Rusya birçok olay yaşayarak sıcak sulara inme planlarını yapmıştır.

Bu antlaşma ile sıcak sulara inme durumu da ertelenmiş oldu. Çünkü Azak kalesi ve Kırım da Osmanlı devletine geçmiştir. Bu da Karadeniz'e inme şansını bir hayli azaltmıştır. Aynı zamanda Ruslar, İstanbul şehrinde her daim elçi bulundurmayacaklar. Ruslar, Osmanlı Devletin iç işlerine karışamayacaklar.

Haberin Devamı

Bu antlaşma 21 Temmuz 1711 yılında imzalanmış. Tarihi yönü ile son derece önemli bir yere sahiptir. Osmanlı devleti kendi gücünü herkese bu savaş ve antlaşma ile göstermiş oldu. Aynı zamanda bu başarı ve antlaşmadaki maddeler halk ve askeriye için ciddi bir moral olmuştur.

Rusya'nın itibarı ciddi oranda düşmesine neden oldu. Prut savaşı sırasında yeni bir atağın ordunun yıpratacağını düşünen Baltacı Mehmet Paşa bu antlaşmaya sıcak baktı.