Gazete Vatan Logo

Karlofça Antlaşması Özeti Ve Önemi... Karlofça Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Osmanlı İmparatorluğu yükseliş döneminin ardından oldukça sıkıntılı bir döneme girmişti bu döneme duraklama dönemi adı verilmiştir. Duraklama döneminde yapılan savaşlarda batı da toprak kaybetmeye başlamıştır. 

Karlofça Antlaşması Özeti Ve Önemi... Karlofça Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Karlofça Antlaşması Özeti ve Önemi Nedir?

Osmanlı İmparatorluğunun duraklama döneminde batı Avrupa ülkeleri ile Osmanlı arasında çeşitli dönemlerde oldukça ağır sonuçlar doğuran savaşlar yapılmıştır. Avrupa ülkeleri olarak Avusturya, Lehistan, Venedik bir kutsal ittifak oluşturmuştur.

Kutsal ittifak birliği ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan savaşlarda Osmanlı döneminin duraklama dönemine denk gelmesi ve gücünü kaybetmeye başlaması sebebiyle Osmanlının alehine sonuçlanarak 1699 tarihinde Karlofça antlaşması imzalanmıştır.

Karlofça Antlaşmasının en önemli sonucu Osmanlı İmparatorluğunun Batı Avrupa da büyük topraklar kaybetmesidir. Ayrıca Karlofça Antlaşması Osmanlı Devletinin ilk yenilgisinin resmi belgesi olarak kabul edilmektedir.

Karlofça Antlaşmasıyla birlikte Osmanlı ilk defa Rusların çarlık unvanını kabul etmek durumunda kalmıştır. Ayrıca savaşa giren tüm ülkelerin topraklarını geri vermiştir. Karlofça Antlaşmasının tarihteki yeri oldukça farklı ve önemlidir. Karlofça Antlaşması 600 yıllık Osmanlı imparatorluğunun gerileme dönemini başlatan ilk resmi belge unvanını alan antlaşma olarak tarihteki yerini almıştır.

Haberin Devamı

Karlofça Antlaşması Tarihi ve Maddeleri Nelerdir?

1699 yılında imzalanan Karlofça Antlaşması Osmanlı döneminde duraklama devrinin kapanarak gerileme devrinin başlaması konusunda milat kabul edilmektedir. Karlofça Antlaşması maddelerine detaylarıyla bakılacak olursa;

- Mora Yarım adası ve Dalmaçya Venediklilere bırakıldı

- Zanta da vergilendirme sistemi kaldırıldı

- İnebahtı Kalesi Osmanlı İmparatorluğuna verildi

- Osmanlının en büyük kalelerinden birisi olan Preveze kalesinin yıkılmasına karar verildi

- Avusturya'ya Macaristan ve Erdel krallığı verildi

- Karlofça antlaşması tam olarak 25 yıl yürürlükte kalacaktır.

- Karlofça Antlaşması Hollanda'nın gözetiminde ve hakemliğinde imzalanmıştır.

- Bu antlaşmanın sağlıklı süreceğine ve maddelere uyulacağına dair Avusturya'nın kefil olması ile kabul edilmiştir.

- Ukrayna ve Podolya ise Lehistana geri verilmiştir.

Karlofça Antlaşmasının Sonuçları Nelerdir?

Haberin Devamı

Karlofça Antlaşması Osmanlı devletinin ilk yenilgisini resmiyet kazandıran bir belge niteliğinde kabul edilmektedir. Ayrıca Osmanlı imparatorluğunun duraklama döneminde yenilgi ile sonuçlanan kutsal ittifak savaşları sonucunda duraklama dönemi kapanarak Osmanlı döneminde Gerileme dönemi başlamıştır. 

Karlofça Antlaşması 26 Ocak 1699 tarihinde Voyvodina'nın Karlofça bölgesinde imzalanmıştır. 11kutsal İttifak ülkeleri ve Osmanlı arasında imzalanan bu barış antlaşması resmi anlamda Osmanlı'nın batıdaki topraklarını kaybetmiştir. 

Karlofça Antlaşması Sürecini Başlatan Olay Nedir?

Osmanlı İmparatorluğunun Viyanayı kuşatması ve topraklarına katmak istemesi sebebiyle Avrupa ülkeleri arasında yer alan Lehistan, Avusturya ve Venedik Kutsal İttifak adı altında güçlerini birleştirerek tam 16 yıl sürecek olan savaşa zemin hazırlayan olay olarak ifade edilmektedir.

Kutsal İttifak gücü ile Osmanlı imparatorluğu arasında 1683 yılında başlayan ve 1699 tarihinde imzalanacak olan Karlofça Antlaşmasına kadar toplamda 16 yıl savaş halinde bulunmuşlardır. Bu savaş Osmanlı imparatorluğunun gücünü oldukça zayıflatmış ve duraklama döneminden gerileme dönemine geçiş yapan antlaşma Karlofça antlaşmasıdır.

Haberin Devamı