Gazete Vatan Logo

Ferhat Paşa Antlaşması Özeti Ve Önemi... Ferhat Paşa Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Osmanlı Devleti ile birlikte İranların yönettiği Safevi Devleti arasında yapılan antlaşma Ferhat Paşa Antlaşması olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda 3. Murat döneminde gerçekleşen bu antlaşma tam olarak 12 yıldır devam bir savaşa sona erdirmiştir. Öyle ki 1578 ve 1590 arasında süren bu savaş nihayetinde barış Antlaşması ile bitmiştir. Bununla beraber duraklama döneminin de ilk Antlaşması olarak öne çıktığını söylemek mümkün. Bu sebepten dolayı Osmanlı İmparatorluğu için pek çok açıdan maddeleri üzerinden önemli bir yer taşıyor.

Ferhat Paşa Antlaşması Özeti Ve Önemi... Ferhat Paşa Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Ferhat Paşa Antlaşması Özeti ve Önemi

Ferhatpaşa Antlaşması, 3. Murat döneminde Osmanlı Devleti ile Safevi Devletleri arasında gerçekleşmiştir. Aynı zamanda o dönem Safevi Devleti İranlıların yönetimini altındaydı. 21 Mart 1590 yılında gerçekleşen bu antlaşma, 12 yıllık bir savaşın sona ermesine olanak tanımıştır. Özellikle 1583 yılında Meşaleler Muharebesi ile gerçekleştirilen Osmanlı seferlerini nihayetinde 1590 yılında Barış Antlaşması üzerinden son bulmuştur.

Yapılan antlaşma ile beraber Tebriz, Karabağ, Dağıstan ve Gürcistan ve Şirvan’ın Osmanlı Devletinde kalması noktasında önemli yer taşır. Böylece yapılan bu antlaşma ile beraber Osmanlı İmparatorluğu doğudaki en geniş sınırlarına ulaşmıştır. Aynı zamanda duraklama döneminin ilk resmi antlaşması olduğu için de tarihte önemli bir yer taşıdığını söylemek mümkündür.

Ferhat Paşa Antlaşması Tarihi ve Maddeleri

Safevi Devleti ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleştirilen Ferhat Paşa Antlaşması, 21 Mart 1590 yılında imzalanmıştır. Özellikle Osmanlı Devleti lehine maddeleri üzerinden öne çıktığını söylemek mümkündür. Öyle ki Osmanlı Devleti Ortadoğu'da birçok farklı bölgeye sahip olmakla beraber, bölgedeki en geniş sınırlarını elde etmiştir. Antlaşma neticesinde ise birçok farklı madde öne çıkar.

Haberin Devamı

- İran devleti Osmanlı İmparatorluğu'na her sene vergi ödeyecek.

- Dağıstan bölgesi İran'da yer almayacak ve Osmanlı İmparatorluğu hakimiyeti içerisinde kalacak.

- Osmanlı Devleti halifelik makamını daha çok anlatmış ve göstermiştir.

- Şirvan, Gürcistan, Dağıstan ve Tebriz Osmanlı İmparatorluğu'nda kalacaktır.

Yukarıda verilen farklı maddeleri ile beraber Ferhatpaşa Antlaşması tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Özellikle 12 yıllık bir savaşı bitirmesi ile beraber Ortadoğu'da uzun dönem bir Barış elde edilmiş olmuştur. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu daha büyük topraklara sahip olarak, Ortadoğu'daki en geniş alana ulaşma şansı elde etmiştir. Bu yönleriyle döneminin ve bölgenin en önemli antlaşmaları içerisinde geldiğini söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

Ferhat Paşa Antlaşması Kimler Arasında İmzalanmıştır?

Ferhatpaşa Antlaşması İranların hükmü altında olan Safevi Devleti ile birlikte, Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Özellikle 21 Mart 1590 yılında yapılan bu antlaşma ile birlikte 12 yıllık bir savaşın sona ermiş olduğunu söylemek mümkündür.

1578 yılında başlayan ve aynı zamanda meşaleler eşliğinde 1583 yılında harekete geçen bir savaştır. Daha sonra yoğun çatışmalar 7 yıl boyunca sürmüştür. Sonuçlanan bu antlaşma ile beraber Osmanlı İmparatorluğu savaşı kazanmış ve maddeler açısından önemli topraklar kazanmıştır.