Gazete Vatan Logo

Edirne Antlaşması Özeti Ve Önemi... Edirne Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

1792 yılına gelindiği zaman Rusya ile Yaş Antlaşması yapılmıştı. Tabi bu antlaşmanın yapılışı Osmanlı için bir dönüm noktası olmuştur. Çünkü artık Gerileme Dönemi sona erecek ve Dağılma Dönemi başlayacaktı. Özellikle Osmanlı ile Rusya arasında yaşanan savaşlar giderek artmıştı. Ayrıca Osmanlı'ya karşı isyanlarda artmıştır. Bu sürecin içerisinde Edirne Antlaşması da yapılmıştır. 

Edirne Antlaşması Özeti Ve Önemi... Edirne Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Edirne Antlaşması Öncesindeki Süreç 

Öncelikle Yaş Antlaşması'nın ardından Osmanlı Rus mücadelesinin arttığı görülmüştür. 1806 yılında başlayan Osmanlı - Rus Savaşları 1812 yılında sona ermiştir. Ancak Osmanlı Devleti'nin dağılma döneminde olması işlerin yolunda gitmemesine neden olmuştur. 

Osmanlı ile Ruslar arasında yaşanan savaşlar bitince iç isyanlar ortaya çıkmıştır. Bazı topluluklar milliyetçilik akımı adı altında isyan çıkarmışlardır. İşte bundan dolayı savaş tekrar parlak vermiştir. Nihayet 1828 yılında Osmanlı - Rus Savaşı tekrar patlak vermiştir. 

Edirne Antlaşması Özeti ve Önemi 

Edirne Antlaşması'na gelmeden önce Osmanlı ile Rusya arasında büyük bir mücadele vardı. Bu mücadele zaman zaman şiddetli savaşlara dönüşmüştür. 1827 yılına gelindiğinde ise Rum isyanı patlak vermiştir. Milliyetçilik düşünceleri bu tarz isyanların çıkmasına yol açmıştır. 

1827 yılında yaşanan isyanların ardından Osmanlı ile Rusya arasında savaş tekrar patlak vermiştir. Böylelikle 1828 - 1829 yılları arasında yaşanan savaş görülmüştür. Tabi Rusya'nın Bu savaştaki avantajı Osmanlı'nın kötü durumda olmasıydı. Doğal olarak Osmanlı Devleti bu savaşta pekte bir varlık gösterememiştir. Bundan dolayı savaştan mağlup ayrılan Osmanlı için Edirne Antlaşması'nın yapmak kaçınılmaz olmuştur. 

Haberin Devamı

Edirne Antlaşması'nın en büyük önemi Yunanistan, Eflak, Boğdan ve Sırbistan'a özerklik vermek olmuştur. 

Edirne Antlaşması Tarihi ve Maddeleri

Edirne Antlaşması 1829 yılında Osmanlı ile Rusya arasında yapılmıştır. Yapıldığı dönemde Osmanlı'nın kötü bir süreçte olması dezavantaj olarak bilinir. Bundan dolayı Osmanlı Devleti'nin Rusya gibi bir devlete önemli tavizler verdiği görülmüştür.

Edirne Antlaşması Maddeleri:

- Yunanistan'a bağımsızlık verilmiştir. 

- Osmanlı Devleti, Rusya'ya savaş tazminatı ödemeyi kabul etmiştir. 

- Sırbistan, Boğdan ve Eflak'a özerklik verilmiştir. 

Edirne Antlaşması için büyük bir kayıp demek mümkündür. Üstelik Osmanlı Devleti zaten askeri, ekonomi ve siyasi alanda güç bir durumdaydı. Bunun üzerine Rusya'ya karşı kaybedilen bir savaş ile Edirne Antlaşması yapılınca işler daha da kötüye gitmeye başlamıştır. 

Haberin Devamı

Edirne Antlaşmasından Sonra Yaşananlar 

Edirne Antlaşması, Osmanlı Daveti için hiçte iyi sonuçlar sağlamamıştır. Yaşanan kayıplar ve olumsuz sonuçlar ile devlet oldukça güç bir durumda kalkmıştır. Üstelik Edirne Antlaşması'nın ardından Mısır valisi isyanı çıkmıştır. İsyanın büyüklüğü ise Osmanlı Devleti'nin daha zor bir sürecin içerisine girmesine neden olmuştur. Hatta' denize düşen yılana sarılır' sözü burada etkili olmuştur. 

Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın isyanı Osmanlı'yı Ruslardan yardım istemeye itmiştir. Edirne Antlaşması'nda Ruslara verilen tavizlere yenileri eklenmiştir. Özellikle Ruslara boğazlarda yardım lazım olduğunda Osmanlı bunu sağlayacaktı. Tabi Rusya'dan Osmanlı'ya karşı saldırmazlık konusunda söz alındığı da bilinir.