Gazete Vatan Logo

Danimarka Bayrağı Anlamı Nedir? Danimarka Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Avrupa'nın en kuzeyinde bulunan ülkelere 'İskandinav ülkeleri'' adı verilir. İzlanda, Danimarka, İsveç, Finlandiya ve Norveç, İskandinavya ülkeleri içinde yer alır. 400'den çok adadan oluşan Danimarka'nın tek sınır komşusu ise, güney bölgesinde bulunan Almanya'dır. Ülkenin başkenti ise Kopenhag, en kalabalık şehirleri ise Roskilde, Ribe, Aalborg, Randers ve Odense olarak bilinir. En beğenilen ülkeler içinde yer alan Danimarka’nın bayrağı, renkleri bakımından Türk bayrağını andırır.

Danimarka Bayrağı Anlamı Nedir? Danimarka Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Danimarka Bayrağı Anlamı Nedir? 

Her ülkenin bayrağının kendine özgü bir anlamı vardır. Resmi adı Danimarka Krallığı olan ülkenin kökeni ise, M.Ö 12. yüzyıla kadar uzanır. Geçmişten günümüze kadar Danimarka, 5 bayrak ve 20'den fazla arma kullandı. Günümüzde kullanılan armalarda üç aslan figürü bulunur.

Aslanların her biri ise, özgürlüğü, eşitliği ve kraliyete olan bağlılığı simgeler. Taç şeklinde tasarlanan armada ise, 9 adet kalp yer alır. Bu kalpler ise, diğer ülkelerin toprak bütünlüğüne hoşgörünün ve saygının simgesi olarak bilinir. 

Danimarka Bayrağı Nasıl Oluştu?

Danimarka Bayrağının anlamı ile ilgili pek çok efsane ve halk hikayesi de vardır. Bu efsanelerden en bilineni ise, 13. yüzyılda gerçekleşmiş olan bir savaştır. Britanya Krallığına karşı çıkan savaşan Danimarka mağlup olduktan sonra Danimarka'nın kralı savaş meydanında hayatını kaybeder. Bu nedenle gökyüzü aniden kırmızıya döner ve göğün tam ortasında ise devasa bir haç işareti belirir. Bu nedenle Danimarka'nın günümüzde de halen kullandığı bayrağının şekli ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Oldukça köklü bir tarihe sahip olan Danimarka ise, bayrağının şekli en az değişen ülkeler içinde yer alır. Ülkenin resmi dini ise, Hristiyanlıktır. Aynı zamanda bayraklarında bulunan haç da bütün Hristiyanlar için her zaman kutsal kabul edilir.

Danimarka Bayrağının Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Danimarka'nın bayrağında beyaz ve kırmızı olmak üzere iki renk yer alır. Kırmızı, Danimarka Krallığı için büyük bir azimle savaşan askerlerin ülkeleri için dökmüş olduğu kanı simgeler. Beyaz renkli haç da Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesini simgeler. 

Bayrağı sadece kırmızı ve beyaz renklerinden meydana gelen diğer Avrupa ülkelerinden bazıları ise, şunlardır: Polonya, Türkiye ve İsviçre’dir. Bayrağın kırmızı rengi, güç, cesaret, aşk ve savaş gibi özellikleri de temsil ederken, beyaz renk de barışı ve saflığı ifade eder.

Danimarka Bayrağı Tarihi

Danimarka bayrağının geçmişi 13. ve 14. yüzyıla kadar uzanır. Bazı kaynaklarda ise, bayrağın ilk defa 1219 yılında Danimarka kralı II. Valdemar tarafından Estonya'yı fethedebilmek için kullanıldığını söylerler. Danimarka bayrağı ise, 1854 yılında resmi olarak kabul edildi.

Haberin Devamı

Bayrağın kullanımı ise, Danimarka Krallığı'nın yanında Faroe Adaları ve Grönland'ın da resmi bayrağı şeklinde kabul edilir. Aynı zamanda Danimarka bayrağı ise, İzlanda bağımsızlığını kazandıktan sonra, aynı zamanda İzlanda'nın kendi bayrağına da ilham kaynağı oldu. Bu sayede İzlanda bayrağı da oluşmuş oldu.