Gazete Vatan Logo

Coğrafya Nedir, Neden Önemlidir? Coğrafya Bilimi Neleri İnceler?

En önemli bilim alanları ve bilim dalları içerisinde coğrafya yer alır. Hem dünyayı keşfetmek ve öğrenmek hem de gelecekte yaşanacak olası felaketleri anlama noktasında ön plana çıkar. Tabii coğrafyanın önemini belirtilen birçok farklı parametre bulunmaktadır. Bu parametreler ele alındığında günümüzde hala keşfedilmeyi bekleyen pek çok farklı yeryüzü şekilleri ve benzeri unsurlar öne çıkar. Yanlış olduğu ve incelediği hususlar insanlığın gelişme ve ilerlemesi noktasında oldukça önemlidir.

Coğrafya Nedir, Neden Önemlidir? Coğrafya Bilimi Neleri İnceler?

Coğrafya Nedir?

Yine çerçevede yeryüzü şekillerini ve beşeri sistemlerini inceleyen, bunlar arasında analiz ederek karşılaştırma yapan, aralarında bağ kurup sorgulayan bilim dalı coğrafya olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda yer ile birlikte insanlar arasında kurulan bağ ve ilişki coğrafyayı temsil eder.

Yeryüzünü sadece fiziksel değil aynı zamanda ekonomik, beşeri, insan ve siyasal ile biyolojik olarak inceleyen bir ana bilim dalıdır. Günümüzde ilkokuldan başlamak suretiyle tüm eğitim süreci boyunca verilen ana dersler içerisinde yine gelir. Ekonomik, fiziksel, biyolojik ve benzeri pek çok husus açısından ele alarak ayrıca ülkeleri ile toplumları da inceler.

Coğrafya Neden Önemlidir? 

Coğrafya yeryüzü şekilleri ile beraber aynı zamanda insan toplumunu ele almak suretiyle detaylı bir incelemeye alır. Hatta tüm canlıların aktivitesini ele almak suretiyle onların davranışları üzerinden bilimsel incelemeler gerçekleştirir. Özellikle ülkelerin bilimsel, sosyal, ekonomik, siyasal ya da kültürel ve bölgesel gibi gelişebilmelerini sağlayacak unsurları ele alır.

Haberin Devamı

Tüm bu yönleri üzerinden bakıldığında ise coğrafya oldukça önemli bir bilim dalı olarak ön plana çıkmaktadır. Çünkü hem yeryüzü şekilleri ve diğer gezegen yapılarını tanıma imkanı verirken, insanların gelişimi açısından ülke ve toplum noktasında önemli katkılar sağlar.

Coğrafya Bilimi Neleri İnceler?

Coğrafya bilimi genel olarak yerleri ve mekanı ele almak suretiyle inceleme gerçekleştirir. Ancak hem yer hem de İnsan eli alındığı zaman bu konuda birçok detaylı parametre ön plana çıkmaktadır.

- Detaylı yeryüzü şekilleri incelemesi

- Dünyanın ve diğer gezegenlerin yapısı

- İnsanlık için kültürel ve toplumsal inceleme

- Ülkeler açısından ekonomik, siyasal ve belgesel açıdan inceleme gerçekleştirir.

Bu şekilde yukarıdaki inceleme alanları ile beraber coğrafya bilimi önemli yer taşımaktadır. Özellikle de insanlığın ve tüm canlıların yaşadığı dünyayı keşfetmek, doğru şekilde harita çıkarmak ve insanlık ile yer arasındaki ilişkiyi daha iyi anlayabilmek için önemlidir.

Haberin Devamı

Coğrafya Bilimi Eğitim Süreci

Coğrafya bilimi eğitimi süreci ilkokuldan itibaren başlar. Daha sonra daha gelişmiş dersler ve yapılar altında ortaokul ile lise süreci boyunca devam eder. Mesleki bakımdan ele alındığında bölüme bağlı olarak üniversitede yine devam eder.