Gazete Vatan Logo

Beyaz Gemi Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir? Beyaz Gemi Kısa Kitap Özeti Ve İçerisindeki Karakterler...

Beyaz Gemi eseri, 1970 senesinde Kırgız yazar Cengiz Aytmatov tarafından yazılmıştır. Bu eser 2016 yılında da ülkemizde Türkiye Türkçesine çevrilerek basılmıştır. Böylelikle 168 sayfalık Beyaz Gemi kitabı Türk okuyucusu ile buluşmuştur. Refik Özdek'in çevirisini yaptığı bu kitabın konusu, karakterleri ve içeriği merak konusu olmaktadır.

Beyaz Gemi Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir? Beyaz Gemi Kısa Kitap Özeti Ve İçerisindeki Karakterler...

Beyaz Gemi Kitap Konusu Nedir?

Roman dedesiyle yaşayan küçük bir çocuğun soğuk savaş dönemindeki dramını anlatmaktadır. Romanın kahramanlarından olan Mümin Dede, gelenekçiliği temsil eder. Damadı Orozkul ise dönemin yozlaşmanın bir örneğidir.

Kitap, Sovyet döneminin sıkıntılarını, ümit ve beklentilerini yansıtan bir eserdir. Roman, anne ve babası ayrıldığı için dedesi tarafından büyütülen bir çocuğun dünyasını anlatmaktadır.

Beyaz Gemi Kitabı Yazarı Kimdir? 

Beyaz Gemi kitabının yazarı Kırgız Türkü olan Cengiz Aytmatov'dur.

Beyaz Gemi Kitabı Kısa Özeti

Mümin dede yaşlı olmasına rağmen sürekli çalışmaya devam eden bir karakterdir. Anne ve babası tarafından terk edilerek yanına bırakılan küçük torununa bakması ve onu sahiplenmesi için çalışmak zorundadır. Küçük torunu ise kitaplarla haşır neşir, hayal gücü gelişmiş bir çocuktur. Dedesinin anlattığı hikayeler ile birlikte hayalperest olan çocuğun en sevdiği hikaye Maral Ana efsanesidir.

Çocuk, Mümin Dede’sinin kendisine almış olduğu dürbünle her gün geçmekte olan “beyaz gemi”yi izler. Dedesinin anlattığına göre babası bu gemide kaptanmış. Çocuk ise dedesinin ona anlattığı birbirinden ilginç masalları uzaklarda gördüğü “beyaz geminin kaptanı” olan babasına kavuştukları zaman anlatma hayalleri kurar.

Haberin Devamı

Evin penceresinden dedesi ile birlikte izledikleri ceylanlardan biri de Maral Ana adında efsanevi ceylandır. Mümin Dedesi, bir gün damadı Orozkul’un kurduğu baskı ve komşusu Seydahmet’in telkinleri ile kutsal saydığı Maral Ana’yı vurur. Ardından evlerine getirip kazana atar. Çocuk, Maral Ana’nın kesilmiş kafasını ve kazanda pişen etleri görünce inanamaz.

Bu durum dedesinden soğumasına hatta nefret etmesine sebep olur. Dedesini ilk defa sarhoş halde gören çocuk ölü geyiğin yanında tıpkı ölü gibi katı bir vaziyette yatan dedesinden kaçar ve oradan uzaklaşır. Her zaman hayal ettiği gibi balık olup yüzerek kaptan olan babasının gemisine gidebilmek için kendisini akan ırmağın sularına bırakır. Çıktığı yolculuk macerası bu şekilde başlamış olur.

Haberin Devamı

Beyaz Gemi Kitabı Karakterleri

Beyaz Gemi karakterleri tıpkı konusu ve içeriği gibi oldukça merak edilmektedir. Bu doğrultuda Beyaz Gemi kitabının karakterleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

- Mümin Dede

- Torun Çocuk

- Damat Orozkul

- Bekey

- Komşu Seydaahmet

- Gülcemal

- Koketay

- Kulubeg