Gazete Vatan Logo

Baltalimanı Antlaşması Özeti Ve Önemi... Baltalimanı Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Baltalimanı Anlaşması Osmanlı Devleti'nin özellikle zor kaldığı dönemlerden birinde yapılan bir anlaşmadır. Aynı zamanda bunun bir mecburiyetten dolayı yapıldığını söylemek mümkündür. Özellikle ülke içerisinde iç karışıklık çıkarmak isteyenlere karşı bunu dengelemek amaçlı ele alınan bir anlaşmadır. Osmanlı vatandaşları ile Britanyalıları kapsayan bir ticari anlaşma olarak öne çıktığını eklemek gerekir. Aynı zamanda günümüzün en önemli ve tarihe geçmiş anlaşmalardan biri olarak ön plana çıkmaktadır.

Baltalimanı Antlaşması Özeti Ve Önemi... Baltalimanı Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Baltalimanı Antlaşması Özeti ve Önemi

Osmanlı İmparatorluğu içerisinde iç ticarete Osmanlı vatandaşları ile Britanyalıların da katılması istendi. Bu doğrultuda Britanya vatandaşları Osmanlı vatandaşlarından yine Osmanlı ürünlerini aynı vergilendirme usulü üzerinden almaya hak kazanmıştır.

Bunu tacirler aracılığıyla aynı vergilendirme koşulları doğrultusunda Osmanlı ürünlerini satın alma imkanı elde etmişlerdir. Yani bunun bir eşitlik olarak Osmanlı içinde gerçekleşmek amacıyla ele alındığını söylemek mümkündür. Bu bağlamda Britanyalılarla gerçekleştirilen transit ticaretten alınmış olan vergi kaldırılmış oldu.

Özellikle tekel sisteminin kaldırılması bu anlaşmanın en önemli yanlarından biridir. Böylece Britanyalılara diledikleri kadar hammadde alma hakkı verilmiş oldu. Aynı zamanda ticarete Osmanlı vatandaşlarının yanı sıra Britanyalı vatandaşların da katılmasına olanak verildi.

Osmanlı tebaasından Britanyalı vatandaşlar tacirler aracılığıyla aynı vergi usulü kapsamında Osmanlı ürünlerini alma şansını buldu. Ele alınan bu önemi ile birlikte dönemin en önemli anlaşmalarından biridir.

Haberin Devamı

Baltalimanı Antlaşması Tarihi ve Maddeleri

Baltalimanı Antlaşması aynı zamanda Baltalimanı ticari antlaşması olarak da bilinmektedir. Bu durum Osmanlı vatandaşları ile Britanyalılar arasında ticari açıdan eşitliği yakalamak için ele alınmış bir antlaşmadır.

16 Ağustos 1838 yılında gerçekleşen bu anlaşma, Baltalimanı semtinde gerçekleşmiştir. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu ile Birleşik Krallık arasında gerçekleşen bir ticari anlaşma olduğunu söylemek mümkündür. Birçok farklı anlaşma maddesi ile birlikte önemli bir yere sahiptir.

- Tekel sistemi ortadan kaldırılmıştır.

- İç ticarete Osmanlı vatandaşlarının yanı sıra Britanyalıların da katılması sağlanmıştır. 

- Osmanlı tebaasından aynı vergi koşulları doğrultusunda Britanyalılar Osmanlı ürünlerini almaya hak kazanmıştır.

- Osmanlı İmparatorluğu ile Birleşik Krallık arasında yapılan bir ticari anlaşmadır.

- Britanyalılarla gerçekleştirilen transit ticaretten alınan vergi kaldırıldı.

Haberin Devamı

- Gemiler vasıtasıyla Britanyalılar tarafından getirilen mallar için bir kez gümrük vergisi alınmıştır. Bundan sonra alıcı malları götürdüğünde bir daha gümrük vergisi alınmayacaktır.

Bu şekilde yukarıda verilen önemli maddeleri ile birlikte Baltalimanı ticari antlaşması önemli yer taşımaktadır.

Baltalimanı Antlaşması Kimler Arasında Yapılmıştır?

Tarihin en önemli ticari anlaşmaları içerisinde yer alan Baltalimanı Antlaşması iki büyük devlet arasında gerçekleşmiştir. Bunlar ise Osmanlı İmparatorluğu ile Birleşik Krallık olarak ön plana çıkar. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu içerisinde bulunan Britanyalılar ile Osmanlı vatandaşları arasında eşit ticari durum için ele alınmıştır. Ancak aynı zamanda birleşik krallığın Osmanlı İmparatorluğu'nun iç işlerine karışması adına da gerçekleştirmeye çalıştığı bir anlaşma olarak ön plana çıkar.