Gazete Vatan Logo

Amasya Nerede, Hangi Bölgede? Amasya İlçeleri Nelerdir, Neleri Meşhur?

Özellikle yaz mevsimi geldiğinde ya da insanlar yıllık izinlerini kullanmak için tatile gitmek istediklerinde Türkiye'de gezip görebilecekleri şehirler hakkında araştırmalar yapmaktadır. Amasya da gezip görülebilecek güzel illerimiz arasında yer almaktadır. Amasya'ya giden kişiler genellikle yaşadıkları yere memnun bir biçimde dönmektedirler.

Amasya Nerede, Hangi Bölgede? Amasya İlçeleri Nelerdir, Neleri Meşhur?

Amasya Nerede, Hangi Bölgede?

Amasya Karadeniz bölgesinin Orta Karadeniz bölümünde yer almaktadır. Amasya'nın komşu illeri kuzeyde Samsun, güneyde Yozgat, doğuda Tokat, batıda ise Çorum'dur.

Amasya'nın İlçeleri Nelerdir? 

Amasya'nın ilçeler Merzifon, Taşova, Göynücek, Gümüşhacıköy, Suluova ve Hamamözü'dür. Her bir ilçe gezilip görülmeye değer birer ilçe olarak anılmaktadır. Ayrıca Amasya ilinin sınırları içerisinden Yeşilırmak geçmektedir.

Amasya ili tarihi açıdan incelendiğinde eski zamanlarda kurulmuş, güçlü bir devlet olan Pontus Rum İmparatorluğunun izlerine rastlanmaktadır. Özellikle bu devletin döneminden günümüze kadar gelmiş olan Kral Kaya mezarları birçok kişi tarafından görülmeyi merak edilen mekanlar arasında sayılmaktadır.

Amasya'nın Neleri Meşhur? 

Amasya iline ait belki de en meşhur sayılabilecek dediğimiz meyve elmadır. Türkiye'deki çoğu kişi hangi ilin elması meşhur diye yöneltilen bir soruya muhtemelen Amasya cevabını verecektir. Ayrıca Ferhat ile Şirin efsanesinin de bu ile ait olduğu bilinmektedir. Sağlık açısından sıkça tercih edilen Terziköy Kaplıcası da Amasya il sınırları içerisinde yer almaktadır. Göynücek ilçesi bamyası ile meşhur olan bir ilçemizdir. Gümüşhacıköy ilçesi keşkek ve baklalı dolma adlı lezzetlerin ev sahibidir. 

Haberin Devamı

Amasya'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? 

Amasya'nın merkezinden başlamak üzere gezilebilecek birçok mekanı bulunmaktadır. İlk olarak merkeze bakıldığında Fethiye Camisi, Şehzade Yolu, Çakallar Tepesi, Sultan II. Beyazıt Külliyesi, Şehzadeleri Müzesi, Hazeranlar Konağı, Yalıboyu Evleri, Kralkaya Mezarları ve bahçesinde bulunan mumyalar, Künç Köprü ve Kadılar Türbesi yer almaktadır.

Gümüşhacıköy ilçesine gidildiğinde Köprülü Mehmet Paşa Cami, Darphane Cami, Saat Kulesi, Yörgüç Rüstem Paşa Cami, Maden Hamamı, Haliliye Medresesi gibi eski Türk devletlerinin izlerine rastlanan eserler ziyaret edilebilir. Göynücek ilçesi ziyaret edildiğinde Gökçeli Kalesi, , Büyük Ağa Medresesi, Maide Hatun Camisi, Analı Kızlı Evliyası, Gülbeyaz Dede Türbesi ziyarete değer mekanlar arasındadır.

Haberin Devamı

Taşova ilçesinde Alpaslan Müzesi ve Baraklı Kalesi ziyaret eden kişilerin memnun kaldığı yerler arasındadır. Bu ilçede yer alan Borabay gölü ve Baraklı şelalesi doğal güzellik açısından görenlerin beğenisini toplayan yerler arasındadır. 

Amasya'nın Tarihi Önemi 

Amasya'nın kuruluşu hakkında net bilgiler olmasa da Hititler dönemine kadar uzanan bir geçmişi olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca Pontus Rum İmparatorluğuna da ev sahipliği yapan iller arasında Amasya bulunmaktadır.

Ancak tarihi açıdan önemi en çok Osmanlı döneminde yer almaktadır. Çünkü bu dönemde Osmanlı şehzadeleri bu ile eğitim görmek amacıyla gelmekteydi. ayrıca yine Osmanlı döneminde bu ilde imzalanmış olan Amasya Antlaşması tarihe şahitlik etmektedir. 

Amasya'nın Eski Adı Nedir? 

Bizans döneminde Amasia olarak adı geçen Amasya, Danişmentliler beyliği döneminde ise Amasiyye olarak adlandırılmıştır. Daha sonra kurulan devletler Amasya olarak kullanmış ve günümüze kadar da adı Amasya olarak gelmiştir.

Haberin Devamı