Gazete Vatan Logo

1. Sınıf Geometrik Cisimler: Geometrik Cisimler Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!

İlkokuldan başlamak suretiyle çocuklar için geometri öğretimi başlar. Çünkü başta eğitim hayatı olmak üzere aynı zamanda günlük yaşamda da geometri büyük öneme sahiptir. Bu konuda söz konusu geometri olduğu zaman birçok farklı cisim ve cisim üzerinden kenar ile açı ölçüleri ele alınmaktadır. Tabii bunun yanı sıra çevre ölçüsü ya da alan ölçüsü gibi farklı unsurlar da söz konusudur. Elbette durum 1. sınıf olduğu zaman ise onları anlayabileceği dilden daha temel konular ön plana çıkar.

1. Sınıf Geometrik Cisimler: Geometrik Cisimler Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!

1.Sınıf Geometrik Cisimler: Geometrik Cisimler Detaylı Konu Anlatımı ve Örnek Sorular!

Farklı biçimlerde geometrik cisimler bulunmaktadır. Genelde kenarları ve köşegenleri bulunan cisimlerdir. Ancak aynı zamanda daire ya da koni gibi yuvarlak geometrik cisimler de bulunmaktadır. Bu konuda iki kenarın birleşmesiyle kesişen nokta köşe olarak ifade edilir.

Bir geometrik şeklinin uç noktaları ya da sınır bölümleri ise kenar olarak ifade edilmektedir. Verilen bu cisimlerin her biri değişik uzunluklarda ve farklı görüntülerdedir. Özellikle 1. sınıf öğrenciler için 4 farklı temel resimler ele almak suretiyle incelemek gerekir.

Kare; Uzunlukları birbirine eşit olan dört kenardan oluşan cisim kare olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda kenarları birbirine kesişen köşegenleri 90 derecedir. Yani dik açıdır. Böylece kenarlar ve köşeler bir araya gelerek kare oluşur.

Dikdörtgen; İki uzun kenar ve iki kısa kenarı olması ile dört kenardan oluşan cisim dikdörtgen olarak bilinir. Uzun kenar ile kısa kenarlar karşılıklı yerleştirilir. Daha sonra bir uzun kenar ve kısa kenar kesişerek bütün halinde dikdörtgeni oluşturur. Böylece bu kenarlar birbirine paralel hale gelir.

Haberin Devamı

Üçgen; Üç kenarı olması ile beraber bu kenarlardan oluşan cisim üçgendir. Böylece bu üç kenar birleşmek suretiyle 3 tane köşegen oluşur. Kenarlar bir araya gelmek suretiyle üçgeni oluşturur ve iç açıları farklı olabilir.

Çember; Yuvarlak cisimler genel olarak çember şeklinde ifade edilebilir. Bu konuda madeni bir paranın kurşun kalemle etrafı çizildiği zaman çember oluşturulur. Bir yer geometrik şekillere göre çember farklıdır. Çünkü çemberin dik kenarları ya da köşeleri bulunmaz.

Bu şekilde yukarıda verilen temel geometrik cisimler üzerinden geometrinin tanımlaması yapılabilir.

Geometrik Cisimler İçin Örnek Sorular

Çocukların konuyu daha iyi anlaması ve pekiştirebilmesi açısından geometrik cisimler adına örnek sorular ele almak mümkün.

1.soru; Top hangi geometrik cisimdir?

Top yuvarlak olduğu için aynı zamanda Çember cismi olarak öne çıkar.

Haberin Devamı

2. soru; Kitap hangi geometrik cisimdir?

Kitap genel olarak dikdörtgen cisim olarak öne çıkar. Çünkü kitaba bakıldığında iki tane Kısa kenarı ve 2 tane uzun kenarı olduğu görülür.

3. soru; Dört köşesi olmayan geometrik cisim nedir?

Dört köşesi olmayan geometrik cisim çemberdir.

Bu şekilde yukarıda verilen örnek sorular ve cevapları üzerinden geometrik cisimler temel olarak ele alınabilir.