Gazete Vatan Logo

Ege’nin denizinden elektrik çıkacak

Enerji Bakanı Berat Albayrak, güneş ve rüzgar enerjisinde 1.000’er MW’lık yeni YEKA ihalelerini bu yaz yapacaklarını belirterek, “Dünyanın en büyük offshore (deniz üstünde) santrali projesine hazırlanıyoruz. Güneşte de pil depolama gündemde” dedi

Ege’nin denizinden  elektrik çıkacak

Türkiye yenilenebilir enerjide hedef çıtasını yükseltti. Denize dünyanın en büyük rüzgar santralinin kurulması hedefleniyor. Deniz üstü rüzgar santralinin büyük ihtimalle güçlü rüzgarlarıyla bilinen Ege’de kurulabileceği belirtiliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, güneş ve rüzgar enerjisinde 1.000’er megavatlık yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri için çalışmalara başlandığını belirterek, “Öncelikle rüzgarda dünyanın en büyük offshore (denizin üstünde) projesini hazırlıyoruz” diye konuştu.

1. Türkiye Enerji ve Maden Forumu’nda konuşan Albayrak, 2017’nin yenilenebilir enerjide ses getiren bir yıl olduğunu söyledi. YEKA ihaleleriyle hem rekabetçi fiyatların ortaya çıktığı, Ar-Ge çalışmalarının yapılacağı, hem de yerli üretim ve istihdamı destekleyecek projelerin gerçekleştirildiğini anlatan Albayrak, “Bu yılki YEKA’ları da öyle bir şekilde yapalım ki dünyada başka bir alanda da ses getirsin diye düşünüyoruz” dedi.

Piller enerji depolayacak

10 yıl içinde güneş ve rüzgarda 10’ar bin megavatlık yatırım yapılacağını belirten Albayrak, şöyle devam etti: “Bu yılki 1.000 megavatlık güneş YEKA ihalesine pil ve depolamayla ilgili noktayı da ekleyip, gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Çalışmalar Mart, Nisan gibi biterse, ilkbahar aylarında bunun anonsu olur. Bu yaz bitmeden de bu 2 ihaleyi hayata geçirmeyi düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Kurulu güçte İngiltere ilk sırada

Dünyada denize kurulu rüzgar santrallerinin büyüklüğü 18 bin 814 MW’a ulaştı. Küresel Rüzgar Enerji Konseyi’nin verilerine göre, İngiltere 6 bin 836 MW kurulu güçle ile ilk sırada yer alıyor. İngiltere’yi Almanya (5 bin 335 MW), Çin (2 bin 788 MW), Danimarka (1.271 MW), Hollanda (1.118 MW), Belçika (877 MW) izliyor. Dünyanın en güçlü offshore türbini İngiltere Manş denizinde bulunuyor. 195 metre uzunluğundaki türbin 8 MV gücünde.
Karaya göre yüzde 25 daha hızlı
- Deniz üstü rüzgar hızları en yakın kara parçasından yüzde 20-25 daha yüksek.
- Kıyıdan 50-100 km uzaklıktaki mesafelerde, deniz taban derinliği 50 metreye kadar ulaşan bölgelerde kurulum yapılabiliyor.
- Deniz üzerinde olduklarından dolayı, kurulum maliyeti karadakilere oranla fazla.
- Offshore türbinlerinin bakım ve işletme masrafları karadaki türbinlere göre daha pahalı ve zor olması en büyük dezavantajı.
Bu yüzden 50 MW ve üzeri projelerde tercih ediliyor.
2020’de güzel haber duyacağız
Bakan Berat Albayrak, Türkiye’de bu yıl petrol ve doğalgaz aramalarına yönelik sondaj faaliyetlerine başlanacağını belirterek, “İhtimalleri mümkün olduğunca artıracak stratejiyle, bir şeyler bulacağız. Bulursak, ilk ben açıklayacağım ama doğru yoldayız. 2020’lerde inşallah güzel haberler duyacağız”
dedi.
Mayınlar temizlenince petrol arayacağız
Enerji Bakanı Berat Albayrak, enerji diplomasisinin ekonomi kadar dış politikaya da büyük etkisi olduğunu belirtti. Doğu Akdeniz’de yürütülen etkin siyaset ve Güneydoğu’daki enerji fırsatlarının terör tehdidinden temizlenmesinin önemli adımlar olduğunu söyleyen Albayrak, şöyle konuştu: “Sınır hatlarında mayınların temizlenmesiyle çok yoğun bir kara sondajına başlayacağız. Giremediğimiz bölgeler olmuştu. Ayrıca, Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’ın statüsü, oradaki insanlar çok önemli. Hep oldu bittiye dayalı olmuş. Bölgede tek taraflı bir siyaset aldı başını gitti. Kıbrıs’taki zenginlikler, Kıbrıslılar’a aittir. Türkiye de burada tavrını ortaya koydu. Somut ve akılcı bir çözüm üretilmediği sürece, biz etkin olmak zorundayız. Tek taraflı bir sondaj yapılırsa, Türkiye olarak buna izin veremeyiz.”

Haberin Devamı