Dönemin ruhu rap’te

Childish Gambino’nun çarpıcı klibi ‘This Is America’yı tekrarda izliyorum, yetmiyor şarkıyı tekrarda dinliyorum. Yönetmen Hiro Murai, Amerika’nın şu an ki durumunu sarsıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Bu klip ve şarkı aslında bir bakıma rap müziğin, rock’tan bayrağı teslim aldığının kanıtı. Rock müzisyenler artık Amerika’daki muhalefetin tabanını oluşturmuyor. Şarkıları artık yeni nesli etkilemiyor. Bir dönemin en önemli aktivist rock müzisyenleri John Lennon, Joan Baez, Neil Young, Patti Smith’in değerlerini rap müzisyenler bize sunuyor. Artık karşı duruşun, sokakların, farklılığın dilini rap müzisyenler kliplerde, sosyal medya hesaplarında, kırmızı halılarda gözler önüne seriyor. Asla sessizliğe gömülmüyorlar.

Geçtiğimiz ay Kendrick Lamar, son albümü ‘Damn.’ ile dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Pulitzer Ödülü’nü müzik alanında almaya hak kazandı. Lamar, özellikle son albümündeki şarkı sözlerinde güzel kadınlardan bahsetmek yerine Amerika’nın değişen yüzüne vurgu yaptı. ‘This Is America’ klibinde dansları ile 30’larda siyahi kılığına girip taklit yapan komedyenlere, siyahilerin klisesini tarıyan ırkçılara, Amerika’daki silah şiddetinin ne kadar canice bir hal aldığına ve en önemlisi tüm bunların ortasında çocukların her şeyi canlı yayında izlediğine metaforlarla gösterildiği gibi... Spotify dünya top 50 listesinin tamamı rap müzisyenlerden oluşuyor, 22 yaşındaki Post Malone’nin şarkıları en çok sevilen. Ki bu adamın idolleri hep rock müzisyenler, ama bu tür onun rap’i keşfetmesini sağlıyor. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen, eğlence sektöründeki akım yaratan isimleri ağırlayan Met Gala’nın katılımcıları da genellikle rap müzisyenler. Sektör bize sözünden sakınmayan, isyan eden, performansları ile yarına ışık tutan rock müziğinin 2018’e ait olmadığını bas bas bağırıyor. Dünyaca ünlü festival line up’larına da bakarsanız genellikle 90’larda ikon haline gelmiş rock müzisyenleri ana sahneye çıkardıklarını geri kalanın ise rap ve elektronik müzisyenlerden oluştuğuna şahit olursunuz. Netflix’te yayınlanan David Letterman şova konuk olan Jay Z de rap’in gücünü anlatıyor. Eskiden DJ’ler için MC’lik yaparken, şimdi rap müzisyenlerin nasıl ön plana çıktığını ve kendi hikayelerini korkusuzca dile getirdiklerini belirtiyor. Anlayacağınız dönemin ruhu rap şarkılarında hayat bulurken, rock müzik bir başka zaman dilimine aitmiş gibi...

Haberin Devamı

Pozitif’e veda etti
Şu an konser organizasyonuna dair kalifiye işlere imza atan çoğu isim bir okul gibi görülen Pozitif’in çatısı altından çıkmıştır. Mehmet Uluğ, Ahmet Uluğ ve Cem Yegül 1989’da Pozitif’i, 1999’da ise bir mahallenin çehresini değiştiren Babylon’u kurdu. Pozitif’in her işi Türkiye kültür sanat dünyasına önemli izler bıraktı. 18 yaşıma basarken Babylon’a girebilmek, ilk çadırlı festival deneyimimi 2004 yılında Rock’n Coke’ta yaşamak, müzikal zevkimin gelişmesinin sağlanması ve konser izleme adabına sahip olmak hep bu özel kurum sayesinde oldu. Gazeteci olduktan sonra da Pozitif çatısı altında unutulmaz röportajlar yaptım. Şimdi o kurumun en önemli ismi Ahmet Uluğ yeni hedefler için Pozitif’ten ayrıldığını duyurdu ve “Şimdi kendime zaman ayırmak, bir mola vermek, ardından da enerjimi yükseltecek insanlar ve ortamlarda bulunmak, üretmeye devam etmek istiyorum” açıklamasını yaptı. Buradan da kendisine kültür sanat dünyasına verdiği o büyük katkılardan dolayı teşekkür etmek isterim. Ve tabii ki Pozitif’in eski enerjisinde kalıp kalmayacağı konusunda da şüphelerimin olduğunu belirtirim.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR