Sahnede tam bir kontrol delisiyim

Almanya’nın son dönem müzik sahnesine hediyelerinden biri, Roosevelt. Setleri ile dijital bir kompozisyon yaratan sanatçı, keskin hatları olan parçalar tasarlıyor. 22 yaşındaki Marius Lauber ya da Roosevelt dünyanın en ünlü kulüplerinde dans pistini büyüleyici bir hale getiriyor. Sanatçı, 6 Nisan Cuma akşamı Zorlu PSM’de gerçekleşecek Sónar Istanbul’da SonarClub sahnesinde olacak. Özellikle Türk izleyicisinin yakından takip ettiği Roosevelt, performansı öncesinde ise sorularımı yanıtladı...

Sahnede tam bir kontrol delisiyimElektronik müzik yapan müzisyenler için Sónar önemli bir festival mi?


Kesinlikle. Sónar, festival mevsimindeki en büyük isimlerden. İstanbul versiyonu hakkında da çok iyi şeyler duydum.

Çaldığın en iyi sahne hangisiydi ve neden?

Barselona’da Primavera Sound’da gece yarısı çok iyi bir performansımız olmuştu. Son senelerdeki favorimiz bu sanırım.

Müziğinde pop ve disko sound’u
ön planda. Müziğinin DNA’sını ne oluşturuyor?

Janr isimleriyle açıklamam pek mümkün değil. Bana ilham veren ve beni stüdyoya girmem için motive eden her şey diyebilirim. Bu, çılgın bir gece kulübünden yeni bir radyo hitine kadar her şey...

Haberin Devamı

Yaptığın müzikte sözlerin önemi müzik kadar yüksek mi?

Müzik benim için her zaman ilk sırada gelir. Hala biraz soyut olmalarına ve müziğe uyum sağlamak için var olsalar da, sözler de gözümde seneler içinde gittikçe önem kazandı.

Laptop setlerin hayranı olmadım

Festival setlerini nasıl oluşturmaya dikkat ediyorsun?

Bence insanlar müziğin nereden geldiğini görmek istiyorlar. Hiçbir zaman canlı laptop setlerinin hayranı olmadım ve performans sırasında bilgisayara bakmaktan hep kaçınmak istedim. Yapılan performansta bir melodi veya ritim duyduğumda, onu sahnede birinin canlı çaldığından emin olmak isterim.

Alman müzisyenler ya da DJ’lerin son dönemde müthiş işlerini dinledik. Özellikle Berlin müzik sahnesinin bu kadar değerlenmesini neye bağlıyorsun?

Elektronik müzik burada hep varlığını hissettiriyor. Alman sanatçıların pop tınıları taşıyan parçalarında bile club müziğine bir takdir gösterildiği hissediliyor. Sanırım insanlar da bundan hoşlanıyor.

Haberin Devamı

Yaptığın işlerde kimin fikri her zaman önemlidir?

Arkadaşlarımın. Genellikle en dürüst onlar davranıyor, bir parçayı beğenmediklerinde bana hemen söylüyorlar.

İstanbul izleyicisi
çok çılgındı

Setin başında dans etmeyi sever misin? Yoksa kontrol her zaman elinde mi olmalıdır?

Tam bir kontrol delisiyim!

Geçtiğimiz yıl İstanbul’daki performansının biletleri tükenmişti. İstanbul’un enerjisini nasıl tarif edersin?

Salon’daki performansımız inanılmazdı! İnsanlar çok çılgındı. Geçen senemizin en öne çıkan performansı diyebilirim.

Peki, dinlediğin en iyi dans şarkısı neydi?

Diana Ross-Upside Down. Son zamanlarda ise Londra’dan bir sanatçı/prodüktör olan Yehan Jehan’a ilgi duyuyorum.

Teknonun en sert hali

6 Nisan Cuma günü Sónar İstanbul’un SonarClub sahnesinde günü aydınlatacak isim ise DJ Ferhat Albayrak olacak. Albayrak, kurduğu plak şirketi Jeton Records ile Zorlu PSM’de Jeton geceleri düzenliyor ve son dönemin gerek setleri gerekse sahne tavrı ile beğeni toplayan isimlerini ağırlıyor. Albayrak’ın heyecanı yüksek setlerinde tekno müziğin ruhuna uygun bir şekilde agresif ses patlamalarına da şahit olabiliyorsunuz. Sanatçı yaptığı çalışmalarda sevdiği şarkılara da yer vermeye gayret ediyor. Şimdinin gençlerinin Depeche Mode’u bile keşfetmediği bir dönemdeyiz. O yüzden karşısındaki genç kitle için sevdiği şarkıların remikslerini yaptığı setleri çalmaya gayret ediyor ki ‘Shazm’ ile bulup da öğrensinler. Bir bakıma dünün ve bugünün bir birleşimini sunuyor. Albayrak’ın müzikal anlamda en büyük hayali ise büyük bir klasik müzik orkestrası ile elektronik müziği bir araya getireceği canlı bir performans sergilemek. Plak şirketi Jeton ile yakın zamanda yurt dışında çok özel performanslar da sergileyecek. Ferhat Albayrak’ı Tiflis’te bulunan bir stadyumun altına açılan ve son dönemin ünlü kulübü Bassiani’de, Berlin’in underground mekanı Kosmonaut’da, Ibiza’nın çılgın partileri ile ünlü kulübü Privilege’de ve her DJ’in mutlaka yer almak istediği Amsterdam Dance Event 2018’de izleme şansımız olacak. Ama öncesi merak edenler için Albayrak, elektronik müzik ve sanatın iç içe kendine yer edindiği Sónar Festival sahnesinde olacak. Performans kaçmaz!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR