21. yüzyılın yıldızı CARDI B

1998’den beri ilk kez Amerika listelerinde bir kadın rapçi geçen yıl bir numaraya yükseldi. New York’un en azılı eyaletlerinden biri olan Bronx’tan yola çıkan Cardi B’den bahsediyorum. Geçen yıl çıkardığı single ‘Bodak Yellow’ şarkısı ile listeleri alt üst etti. Aynı zamanda tarihte üç şarkısı birden listerde yer alan ilk kadın rapçi oldu. Bugünlerde ise Bruno Mars ile düet yaptığı Finesse şarkısı ile adından söz ettiriyor. Aksanlı bir Bronx İngilizcesi konuşması onun alameti. Son dönem rap müzik yapan kadın müzisyenlerin tırnak bakımından öteye geçemediğini düşünürsek eğer Cardi B’nin rapi adeta bir tokat etkisi yaratıyor. Sözünü hiç sakınmıyor, kıyaslandığı Nicki Minaj’a diss’ini instagram sayfasından bir otelin koridorlarında yürürken bağıra çağıra atıyor.

21. yüzyılın  yıldızı CARDI B

25 yaşındaki Cardi, Trinidadlı bir anne ve Dominikli bir babanın kızı. Hayatı ise Güney Bronx’un Latin mahallerinde geçiyor. Kötü bir mahallede büyüdüğünün her zaman altını çizen Cardi, para kazanmak için striptiz kulüplerinde çalışıyor. Tanınması ise sosyal medya hesapları sayesinde oluyor. Ufak çaplı çektiği videolar, binlerce kişiye ulaşıyor ve Cardi’nin adı gittikçe bilinmeye başlıyor. Bu sayede reality show’u ‘Love&Hip Hop: New York’ta yer bulabiliyor; artık şöhret kapıları açılıyor.

Haberin Devamı

Bronx’tan yükselen ses

Ve geçen yılın en iyi şarkılarından birini seslendiriyor. Grammy’e ‘En İyi Rap Şarkısı’ ve ‘En İyi Rap Performansı’ dallarında aday olan Bodak Yellow şarkısı onun kırılma noktası. Şarkı sanatçının striptiz yaptığı yıllara dair sözlere sahip. Cardi B’nin ilham kaynakları ise ona acı çektiren bütün insanlar. Zaten hepsi de bu şarkıda. Belki de bu yüzden başarısına şaşırmamak lazım. Amerikan gençliğinin acı çektiği her şeyi bir kadın bağırarak söylüyor. Oldukça karanlık beat’lere sahip olan şarkı, 21. yüzyıl müziğine dair her şeye sahip. Cardi’nin sesi oldukça kışkırtıcı ve acımasız. Bu şarkı, ringin üzerindeki bir boks maçını andırıyor gibi... Cardi, adeta kendi kulvarındaki tüm kadın rapçileri tek yumrukla nakavt ediyor. Cardi, köklerine de bağımlı, şarkının Messiah ile İspanyolca versiyonunu da yapıyor. Ve Missy Elliott’dan, Beyonce’ye kadar övgüleri teker teker topluyor.

Haberin Devamı

Hemen ardından ‘Bartier Cardi’ şarkısı ile tanınmanın dışında artık paralı bir rapçi olmanın nasıl olduğunu anlatıyor. Özellikle vokallerde Bronx aksanı onu diğerlerinden de ayırıyor. Cardi, sandığınızdan da hızlı bir rapçi. Ve yine bu şarkıda gücü elinde tuttuğunun altını bolca çiziyor.

Son söze gelirsek Cardi verdiği bir röportajda “Çok çalışıp kadınlara ilham vermeye devam edeceğim. İnsanları etkilediğimi hissediyorum. Çünkü ben, neysem oyum... Ben ben gibiyim, evsiz kalan Cardi, dansçı Cardi, mücadele veren Cardi. Şimdi de başka bir mücadelenin içindeyim. Bunu ise elden bırakmayacağım” diyor. Bu sözünü sakınmayan kadının adını daha çok duyacağız...

DİĞER YENİ YAZILAR