Sezen Aksu’nun müzikal kodları

Günlerden sonra İstiklal Caddesi’ndeyim. Caddeyi boydan boya yürürken bana arkadaşlık etmesi için Sezen Aksu’nun ‘Biraz Pop Biraz Sezen’ albümünü seçiyorum. Açılış şarkısı ‘İsyancı’ kulağımda dönmeye başlıyor. İstiklal Caddesi’nin soundtrack’i gibi yankılanıyor albüm. Bir şehre bu kadar yakışır bir albüm. Malumunuz kötü bir Türkçe ile yazılmış tek şarkıları ile kendini kral ya da kraliçe ilan eden şarkıcıların anlamsız bir hayran kitlesine sahip olduğu zamanlardayız. Sezen Aksu ise onlara inat 16 şarkıyı aynı anda hayranlarına sunuyor. Kapak tasarımındaki fotoğrafları ile dünde değil bugünde olduğunu gösteriyor. Keza hareketli şarkılarında kullandığı dil ile de...

Sezen Aksu deyince bence müzikal alt yapı dışında özellikle şarkı sözlerine dikkat kesilmek gerekiyor. Yaşadığımız döneme dair her duyguyu bir toplum bilimcisi gibi ince ince sözlerine aktarıyor.

“Başka bir dünya mümkün” diyen şarkılar

Albümün şarkıları ruhunuzda öyle bir sarsılma yaratıyor ki sizi baharda açmış çiçeklerin arasına, yenilmiş aşkınızdan ayağa kalktığınız ana, yataktan çıkmadan ağladığınız günlere, arkadaşlarınız ile mutlu yemek masalarına, yaşadığınız topraklardaki dertlerinize, ayaklarınızı yere vura vura dans ettiğiniz anlara bir anda götürüyor. Albümün açılış şarkısı olan İsyancı, Köz, Göç, Hakkımda Konuşmuşsun en beğendiklerimden. Ben Kedim Yatağım; özel bir şarkı gibi... Çünkü bu şarkı 90’lardan bugüne gelmiş gibi... Sezen Aksu’nun vokali özellikle bu şarkıda 90’lardaki gibi buğulu bir şekilde. Keza şarkı sözleri ve müzikal düzenlemesi açısından da.

Haberin Devamı

Kördüğüm’ü de şu an yaşadığımız acıların tentürdiyotü niyetine yazmış sanki.

Sezen Aksu albümlerinde arka vokallerin kullanılış şekline hayranım. O efsanevi Sezen Aksu arkadaş ortamlarının samimiyetini hissediyorsunuz. Aynı zamanda bir dinleyici olarak bana Ara Dinkjiyan’ı da Aksu albümlerinde görmek iyi geliyor. Bu albümde ayrıca bir dönem Sakin dinlemiş, Onur Özdemir’in müzikal zekasını önceden keşfetmiş olanlar için de özel bir şarkı var. Sakin’in Kurtlu Kuyu’su Aksu’nun albümünde Günaydın Memur Bey adı ile yeniden can bulmuş.

Haberin Devamı

Vokallerde Onur’un da sesini duyabilirsiniz. Şarkının sözleri biraz değişmiş ama müzikal alt yapısı aynı özgünlüğü ile yerli yerinde duruyor. Sezen Aksu, şarkıyı muazzam bir güzellikte söylemiş.

Albümde şahsen Manifesto ve Hu Hu şarkılarını pek sevmedim. Ama Sezen Aksu şimdinin gençlerinin kodlarını da iyi çözmüş. Onların kullandığı kelimeleri ve sevdiği müzik türlerini çok başarılı şekilde analiz etmiş. Bu iki şarkıda hedefini tam 12’den vurmuş gibi.

Tekerleme gibi duran, sevgilisine atarlanırken dünyanın en kötü Türkçe’sine bizi maruz bırakan sözlere sahip şarkılardan size de fenalık geldiyse eğer Sezen Aksu şarkıları ile bir güzel arının...

Aradığınız güç bulundu

Kanadalı grup Arcade Fire’ın yaptığı her şarkı kelimenin tam anlamıyla geleceğe bir imza niteliğinde. Win Butler, bu yüzyılın en önemli müzisyenlerinden. Yaptığı her iş yüksek sanatın açık bir örneği olurken işbirlikleri ile de müzik dinamiklerini belirliyor. Reflektor 2013 yılında yayınlandığında yılın en iyi işlerinden biri olarak listeleri alt üst etmişti. Reflektor, David Bowie’nin vokali ile de kült statüsüne yükselmişti. Grup, uzun bir aradan sonra yayınladığı “I Give You Power” ile gücü yeniden eline aldı. Mavis Staples’in kışkırtıcı soul vokali ile geçmiş ve gelecek arasında yeniden bir müzik köprüsü kurdu. Şarkıyı yayınladıkları youtube videolarının altına şu notu da düşmeyi unutmadılar; “Birlikte kalmamız ve birbirimizle ilgilenmemiz hiç bu kadar önemli olmadı.” Dünyada yaşanan savaşlara ve ırkçı yaklaşımlara bir şarkı ile karşı çıkıyorlar. Aradığımız güç bazen bir şarkıdan da gelebilir işte...

Haberin Devamı

Alternatif işlerin ayak sesleri

Geçtiğimiz gün çok önemli bir müzik lansmanına katıldım. İstanbul Blue Night ve Sony Music Türkiye, bir araya gelerek İstanbul Blue Night Records adı altında, alternatif müziğe destek verecek bir alt label ortaya çıkardı. İki marka Türkiye’deki alternatif müziğin güçlü ayak seslerine daha fazla kayıtsız kalmadıklarını bu proje ile bariz bir şekilde göstermiş oldu. GECE, Yok Öyle Kararlı Şeyler ve Nadas grupları birer single ile bu label’ın çıkışını kutlamış oldu. GECE’nin Kalbe Kördüğüm albümünü tam bir fiyasko olarak görüyordum. Albümde müzikalite olarak ancak iki şarkı göze çarpıyordu. Grubun iyi şarkılar yaptığını çok iyi bilen biri olarak sabırla ‘o’ şarkının geleceğine emindim. İşte bu label kapsamında çıkardıkları Tik Tak şarkısının grubu yeniden harekete geçireceğine inanıyorum. Gece, güzel işler yaptığını dinleyicisine hatırlattı. Açın ve dinleyin, Pazar gününüze gayet iyi gelecektir. Özellikle gençlik dizilerinin de bu şarkıyı kullanacağına eminim. Malumunuz yeni nesil şarkıları artık diziler sayesinde keşfediyor!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR