2016’daki müzik ‘EN’lerim

Malumunuz sene biterken herkes elindeki listeleri ortaya çıkarır. Benim için müzik anlamında rüya gibi bir yıldı. Çok önemli isimleri canlı izleme şansına sahip oldum. Sizlere ufak çaplı bir 2016 yılında müzik adına kendime göre “en iyi”lerimi sıralayacağım...

Bu yıl izlediğim en iyi konserler

En üst sıraya Barselona’da gerçekleşen Primavera festivalindeki Radiohead konserini koyacağım. Radiohead’i ilk kez izleyen herkes için o “ilk an” en mükemmel olanıdır. Konseri Creep gibi bir baş yapıtla bitirmeleri ise tarif edilemez bir histi. Hemen ardından ise aynı festivalden The Last Shadow Puppets konserini ekleyebilirim. Muazzam vasatlıktaki “Everything You’ve Come to Expect” albümlerini bir kenara bırakırsak eğer bu ikili Alex Tuner ve Miles Kane çıktıkları her festivalde etrafı ateşe verdi. Alex’in kıvrak dansları, muhteşem orkestrası her şarkıyı hit etkisi ile çaldı. Bu yıl hafızama kazınan konser anlarından biri de LCD Soundsystem konseriydi. Dance Yrself Clean şarkılarını canlı dinlerken hala genç olduğumu hissedip ayaklarım şişene kadar dans etmeyi ihmal etmedim.

Haberin Devamı

Hemen ardından yine Barselona’daki Sonar festivalinde Anohni ve New Order performanslarını eklemeliyim. Antony Hegarty’in müzikal zekası ve yaptığı her projedeki sıradışı tavrı performansında da ilmik ilmik gözleniyordu. New Order’ın da Joy Division’a selam çakan gösterisi biz faniler için etkileyici bir andı.

Ülke topraklarına döndüğümde ise Zorlu PSM’de Sigur Ros’u Türkiye’de izlemenin hazzını yaşadım. Bir daha gelirler mi bilinmez ama Ny Batteri şarkısını İstanbul’da canlı olarak dinlediğimizi hatırlatırım. Üstüne İKSV Caz Festivali’nde 14 Temmuz akşamı izlediğim İbeyi ve Kamasi Washington konseri de hafızama kazınanlar arasında. Hatta yaşanan olaylardan dolayı ertelenen her konser sonrası, izlediğim bu konserin anıları beni avuttu. Ama şükürler olsun ki hala güçlü müzisyenler vardı ve Türkiye’de konser vermeye devam etti. İşte onlardan biri de Damien Rice’dı... Konser seyirci açısından fiyaskoydu. Arkamda durmadan konuşan İngilizler yormuştu beni, ama Zorlu PSM sahnesine dinleyecilerini çağıran Damien ile gözyaşları sel oldu. Oscar and The Wolf’un Babylon konseri ve Battles’ın Salon performansı da ses ve seyir açısından tam puanlıktı.

Haberin Devamı

Bu yıl en çok dinlediğim şarkılar

Malumunuz devir şarkı devri. Albümler artık şarkı olarak aklımızda kalıyor. Listelerde farklılık yapıp size bu yıl kulağımdan eksik etmediğim şarkıları sıralayacağım...

1) David Bowie-Lazarus

2) Radiohead-Identikit

3) The XX-On Hold

4) Nicolas Jaar-No

5) Anohni-Drone Bomb

6) Bon Iver-29#Strafford APTS

7) Metallica-Hardwired

8) Moderat-Reminder

9) Jack Garratt-The Love You’re Given

10) Savages-Adore

Dikkat çekici tasarım plaklar

İngiltere’de geçtiğimiz hafta ilk defa plak satışı, dijital satın almaların önüne geçti. Böylelikle satın aldığım plaklar arasında bu yıl benim için en değerli olanların da bu listede olmaya hakkı olduğunu düşündüm. Radiohead’in A Moon Shaped Pool albümünün sınırlı sayıda üretilmiş beyaz plağı ve tabii ki 10 Ocak günü sonsuzluğa uğurladığımız David Bowie’nin Blackstar albümünün plağı bu yıl dinlemek dışında tasarım olarak da aldığım en etkileyici plaklardı.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR