Gazete Vatan Logo

Duvara tosladılar

Otomotiv devleri 1 Eylül’de Avrupa’da devreye giren WLTP emisyon kriterlerini karşılayamadı. Standartlar tutmayınca satışlarda yüzde 70’e yakın düşüşler oldu

Duvara tosladılar

3 yıl önce patlak veren emisyon skandalı sonrası Avrupa’da getirilen yeni kriterler, otomotiv devlerini zorlamaya başladı. Gerçek sürüş koşullarına daha yakın sonuçlar elde etmek üzere 1 Eylül’de devreye giren Dünya Çapında Uyumlu Hafif Taşıtlar Test Prosedürü (WLTP) markalara sert fren yaptırdı. Eski standartları belirleyen Avrupa Sürüş Çevrimi’ne (NEDC) oranla daha sert kurallara sahip WLTP sertifikası nedeniyle şirketler Eylül’de tüketicilerin beğenisine otomobil sunamadı.

En çok VW etkilendi

WLTP kriterlerini karşılayamayan araçların teslimatlarının durdurulması üzerine AB’de pazar lideri olan Volkswagen Grubu başta olmak üzere satışlarda Eylül’de sert düşüşler görüldü. Emisyon krizi sonrası elektrikli araçlara yönelen VW’nin satışları yüzde 52, Porsche’nin yüzde 67, Skoda’nın yüzde 28, Seat’ın yüzde 31 ve Audi’nin yüzde 60 geriledi. Avrupa’nın iki numarası PSA Grubu’nun satışları Eylül’de yüzde 7.7 kan kaybetti. Grup markaları Peugeot’da düşüş yüzde 4.3, Citroen’de yüzde 3.4 ve Opel’de yüzde 11.2 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Geçen ay Renault’nun satışları yüzde 31.7, Fiat’ın yüzde 32.8, Alfa Romeo’nun yüzde 60.5, Nissan’ın yüzde 45.9, Ford’un 13.7, Mercedes’in 11.8, Honda’nın yüzde 26.6, Hyundai’nin yüzde 10.9 ve BMW’nin yüzde 7.2 oranında geriledi. Avrupa’da sadece Jaguar, Kia ve Volvo WLTP’den etkilenmedi ve satışlarını artırmayı başardı.

Piyasaya sürülen arzda yaşanan sıkıntı nedeniyle Avrupa’da pazar yüzde 23 azalarak 1.12 milyon adede geriledi. Markalar ellerindeki NEDC sertifikalı araç stokunu bitirmek için Ağustos’ta indirim kampanyaları yapmış ve satışlar bu sayede yüzde 31.4 artmıştı.

Test şartları zorlaştı

- 1992’de yürürlüğe giren NEDC, yapay laboratuvar test ortamında gerçekleştiği ve tam gerçek verileri yansıtmadığı için eleştiriliyordu. Teknolojiye ayak uyduramamıştı ve cürücünün gündelik sürüş alışkanlıklarını yansıtmıyordu.

- WLTP, gerçek sürüş alışkanlıkları üzerine tüm dünyada yapılmış istatistiki araştırmayı temel aldı. Sürücülerin kullanış stilini yansıtan 4 aşama olan ‘Düşük, orta, yüksek ve çok yüksek’ yeni test metodunda uygulandı. Her aşama, günlük sürüş koşullarını daha doğru bir şekilde yansıtan farklı derecede hızlanma, frenleme, durma gibi faktörleri test etti.

Haberin Devamı

- Yeni standartlarla opsiyonel donanımlar hesaba katılırken, şartlar zorlaştırıldı.

- Test uzunluğu 11 km’den 23.25 km’ye, süre 20 dakikadan 30 dakikaya, ortalama hız 34 km/s’den 46.5 km/s’ye, maksimum sürat 120 km/s’den 131 km/s’ye ve 2 farklı parkur 4 parkura çıkarıldı.