Gazete Vatan Logo

Dünyayı kurtaracak adam

ABD Başkanı Donald Trump siyasi - askeri hiçbir deneyime sahip olmadan ülkeyi yöneten ilk lider olabilir. Ama son olmayacak gibi görünüyor. ABD'de 2020 seçimlerinin beklenmedik bir adayı olabilir: Facebook CEO'su Mark Zuckerberg.

Dünyayı kurtaracak adam

Son dönemde dünyanın gidişatı çok parlak değil. Siyaset kutuplaştı, ırkçılık aldı başını yürüdü... Doğanın durumu içler açısı, küresel ısınma hayatımızın her alanını tehdit eder hale geldi. Tünelin ucundaki ışığı arıyoruz. Bir süredir kulislerde konuşulan bir dedikodu ise artık iyice ayyuka çıktı. Buna göre dünyada her 4 kişiden birinin üye olduğu Facebook'un patronu Mark Zuckerberg, hepimizi kurtarmak için kolları sıvamış olabilir.

Her adımı iddiayı doğruluyor

Dedikoduların çıkmasının nedeni Zuckerberg'ün Ocak ayı başında Facebook'tan paylaştığı bir yazıydı. 2017 hedeflerinden bahsederken 30 eyalete daha gidip, ABD'de gezmediği, insanlarla tanışmadığı eyalet bırakmayacağını söyledi. Söylem bir siyasetçininkine benzeyince merak uyandırdı haliyle. Tam da aynı dönemde, Zuckerberg'ün Facebook Yönetim Kurulu'nda yaptığı konuşmalar sızdı basına. İddiaya göre eğer bir gün siyasete atılırsa, Trump'ın aksine, bu sırada şirket başkanlığına da devam edebileceği yasal bir düzenleme arayışındaydı. Bunlar yetmezmiş gibi geçen haftalarda iki önemli işe alım yaptı. ABD'nin eski başkanlarından George W. Bush ve Barack Obama'nın 2004 ve 2008 seçim kampanyalarının mimarlarını kendine danışman yaptı. Resmi açıklamaya göre kampanya konusunda dahi olarak bilinen Ken Mehlman ve David Plouffe alan değiştirdi ve artık Zuckerberg'e hayır işlerinde yardım edecekti.

Haberin Devamı

Mark Zuckerberg’in başkan olması belki de tüm dünya için dönüm noktası olur.

Donald Trump'tan 18 kat daha zengin

Zuckerberg zaman kaybetmeden eyalet gezilerine de başladı. Oylarının seçimlerde çok kritik olduğu bilinen Ohio'da Demokrat Parti seçmeni olmasına rağmen Trump'a oy veren bir ailenin evine misafir oldu, fuarlara, fabrikalara gitti, hatta Wisconsin'de bir çiftlikte buzağı bile besledi. Aslında çok yorum yapmaya gerek de yok. Her şey ortada. Her adımı buram buram siyaset kokuyor. Yaşı nedeniyle geçen seçimde aday olma şansı yoktu. Ancak Trump 4 yıllık görev süresini tamamlarsa, Zuckerberg de başkan adayı olmak için şart olan 35 yaşını doldurmuş oluyor. Seçim kampanyası için zaten sonsuz kaynağı var. Trump'ın 3.5 milyar dolarlık servetinden bahsedilirken onun yarı yaşındaki Zuckerberg'ün 63.4 milyar doları var. Üstelik Facebook'un değeri 350 milyar doları geçmiş durumda. Dünyanın en zengin 6'ncı ismi olunca, bağış gelmese bile kolaylıkla kendi kampanyasını yürütebilir yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

Kabinesindeki adaylar bile konuşuluyor

Zuckerberg'ün ABD Başkanı olacağı hayalini kuranların konuştuğu bir konu daha var. ABD'li dehanın olası kabinesi... Silikon Vadisi'ndeki her isim tek tek değerlendiriliyor. Zira bir süredir tüm şirketler sanki iş hayatındaki bir pürüzü gidermek istermiş gibi, kendilerini dünyayı 'düzeltmeye' adamış durumda. Mesela Apple sağlık ve eğitim konusunda iddialı. Apple her ürünüyle bizi sağlıklı yaşama, yürümeye, su içmeye teşvik ediyor. Rahmetli Steve Jobs okul kitapları ve eğitim için yepyeni bir sistem kurmak istediğini söylerdi. Şirket de halen onun yolundan gidiyor. Google insansız araçlarla trafik kazalarını engellemeyi ve ulaşım sorununu çözmeyi amaçlıyor. Microsoft deseniz o zaten insani yardımda bir dünya markası. Bill ve eşi Melinda Gates'in 2000 yılında kurdukları dernek binlerce kişinin hayatına dokunmuş durumda. Özellikle de Asya'da temiz su altyapısının kurulması ve tuvalet yapımı için ciddi çaba sarf ediyorlar. Anlayacağınız Zuckerberg'ün göreve gelmesi durumunda Çevre-Şehircilik, Eğitim, Sağlık ve Ulaştırma bakanlıkları için adaylar şimdiden belli. Bir de gelecekte çok sık gündeme gelecek olası Uzay Bakanlığı meselesi var. Bu konuya hayatını adayan Tesla Motor'un CEO'su Elon Musk şüphesiz en ön plana çıkan isim.

Haberin Devamı

Zuckerberg eşi ile birlikte dünyanın daha eşit bir yer olması için çalışacaklarını söylüyor.

Dünya insanı modeli

Yakın bir süreçte devlet sınırlarının anlamsız kalacağı, dünyayı dev şirketlerin yöneteceğinden bahsedilip duruluyor. Zuckerberg, bağımsız, 'dünya insanı' tanımına en güzel uyan kişi. Bu yüzden de örnek bir dünya lideri olabilir. Açık açık amacının dünyayı bağlamak ve küresel bir toplum kurmak olduğunu söylüyor. Bunun için dünyada herkesin internet bağlantısı olması için çaba sarf ediyor. Alt yapı çalışmalarına maddi destek veriyor. İnsani yardım konusunda da cömert. Ebola’ya çare bulunması için 25 milyon dolar harcadı. 2015'te kızı doğduktan sonra eşiyle birlikte ömürlerinin sonuna kadar hisselerinin yüzde 99'unu daha iyi, eşit bir dünya yaratmak için kullanacaklarını söylediler. Bu kendi kurdukları derneğe 44.5 milyar dolarlık bağış yapacakları anlamına geliyor.

Haberin Devamı