Gazete Vatan Logo

Dünyanın zirvesinde

Bayram öncesi 100 bin puanın üzerinde kapanış yaparak yeni bir rekora imza atan Borsa İstanbul, yılbaşından bu yana dünya borsaları arasında yüzde 28’e yakın primi ile en çok kazandıranlarda ilk sırayı aldı

Dünyanın zirvesinde

Borsa İstanbul, yılbaşından bu yana yatırımcısına yaklaşık yüzde 28 kazandırarak başlıca dünya borsaları arasında ilk sırada yer aldı. Borsa İstanbul, yıl başından bu yana yatırımcısına ortalama yüzde 27,52 kazandırırken, bu performansı ile dünya genelinde öne çıkan borsalar arasında ilk sırayı alması dikkati çekti.

2016 yılını 78.138,66 puandan tamamlayan BIST 100 endeksi, bugüne kadar yükseliş trendinde hareket etti ve rekorlarla taçlandırdığı yılın ilk yarısının tamamlanacağı son 3 işlem gününe, 100.000 seviyesine yakın 99.639 puandan girdi.Bu dönem içinde tarihinin en yüksek seviyelerini gören ABD borsaları, 2016 kapanışına göre yüzde 8 ile 16 arasında yükselirken, Avrupa borsalarında ortalama getiri yüzde 7 seviyelerinde oldu.

Büyüme doping oldu

Borsa İstanbul’un en yakın rakipleri yüzde 25 değer kazanan Arjantin borsası ve yüzde 17 ile Güney Kore, Hindistan ve Hong Kong borsaları oldu. Başlıca dünya borsaları arasında bu dönemde en kötü performansı yüzde 14’lük azalış ile Rusya borsası gösterirken, değer kaybeden başka bir borsa olmaması dikkati çekti. Rusya Borsası özellikle petrol fiyatlarının bir türlü toparlanamamasından olumsuz yönde etkilendi.

Haberin Devamı

Analistler, yılın ilk yarısında devam eden küresel risk iştahının ve Türkiye’nin büyümesine ilişkin artan iyimserlikler ile yukarı revize edilen tahminlerin BIST 100 endeksini desteklediğini belirtti. Yılın ikinci yarısında Fed’in bilanço küçültme adımlarına ilişkin beklenti ve gerçekleşmelerin piyasaların ana gündem maddesi olacağına değinen analistler, jeopolitik gelişmelerin de takip edileceğini dile getirdi.

100 binin üzerinde kapanışlar önemli

Saxo Capital Markets Menkul Değerler Uluslararası Piyasalar Direktörü Özgür Hatipoğlu, 2017’nin küresel anlamda hisse yatırımcısına ilk yarıda bereketli geldiğini belirterek, “MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar endeksi 2017 Ocak başında 842 değerindeyken haziran ayı içinde 1.020’ye ulaşarak yüzde 20’nin üzerinde artış kaydetti.
BIST 100 endeksi, geçen seneki negatif ayrışmanın ardından, ülkenin güçlü temel verileri sayesinde arayı kapamaya aday gözüküyor.” dedi. Hatipoğlu, 100 binin üzerinde kapanışların gerçekleşmesi halinde 106 bin hedefinin öne çıkabileceğini ifade etti.
Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Eren Can Ümüt, BIST 100 endeksinde 100 bin direncinin kolay kırılamadığını, bunun çok normal olduğunu belirterek, “Bunun en önemli nedeni bu seviyenin psikolojik bir direnç olarak çalışması. Dolayısıyla 100.00 direncinin test edilmesiyle kar satışlarının etkisini artırması kaçınılmaz. Fakat henüz güçlü bir kar satışından bahsetmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı. BIST 100 endeksinde, teknik açıdan olumlu görünümün korunduğunu söyleyen Ümüt, global piyasalardaki pozitif rüzgarın Borsa İstanbul pay piyasasını desteklediğini kaydetti. Ümüt, ABD’de S&P 500 endeksinin 2.454 puanı görerek yeni rekor seviyeleri test ettiğini anımsatarak, ABD endekslerindeki rekorların global bazda hisse senedi endekslerini olumlu yönde etkilediğini ifade etti.

Haberin Devamı