Gazete Vatan Logo

Dünyanın en büyük yayınevleri!

Listenin bu yıl tepesinde...

“Dünyanın En Büyük Kültür Yayıncıları” listesinin bu yıl tepesinde 3 bin 328 milyar dolarlık hasılatla çok satan yazarların ünlü adresi Alman Random House yayınevi yer alıyor.

ERSİN ŞENEL

Fransa’nın saygın dergilerinden Livres Hebdo’nun ünlü yayıncılık danışmanı Rüdiger Wischenbart’la birlikte 2006’dan beri hazırladıkları “Dünyanın En Büyük Yayıncıları” listesinin bu yılki sonuçları açıklandı. Listenin tepesinde bu yıl da Random House yer alıyor. Ünlü yayınevinin 1 Temmuz’da birleşmesini tamamladığı Penguin Yayınevi ise dördüncü sırada yer aldı. İkincilik ise her zamanki gibi MacMillan’ın....

RANDOM HOUSE

1927’den beri faaliyet gösteren Random House’un 2012 cirosu 3.328 milyar dolar olarak açıklandı. Geçen yıl ki hasılatı 2.274 milyar dolar olan yayınevinin yazarları arasında ünlü çok satarlar Dan Brown, John Grisham, “Grinin Elli Tonu”nun yazarı E. L. James ve “Game Of The Thrones”un yazarı George R. R. Martin yer alıyor.

MACMILLAN

Dünyanın en eski yayınevlerinden olan (1843) ve merkezi İngiltere’de yer alan McMillan Yayınevi, geçen yılki 1.952 milyar dolarlık hasılatını 2.220 milyar dolara çıkardı. Yayınevinin ünlü yazarları arasında Javier Marias, Siri Hustvedt, Cecilia Ahern, Christian Kracht, Neil Asher, Julian Barnes, yer alıyor.

SCHOLASTIC

Merkezi ABD’de bulunan ve 1921 yılında kurulan Scholastic Yayınevi’nin bu yıl ki hasılatı ise 2.148 milyar dolar. Geçen yılki hasılatı 1906 milyar dolar olan yayınevinin çok satan yazarları arasında Suzanne Collins, Maggie Stifvater öne çıkıyor.

PENGUIN

1935 kurulan ünlü İngiliz Yayınevi Penguin de geçen yıl ki 1.514 milyar dolarlık hasılatını 1.648’e çıkardı. Yayınevi, özellikle Tom Clancy, Patricia Cornwell, Clive Cussler gibi dünyaca ünlü çok satar yazarları ile tanınıyor.

SHUEISHA INC.

Japonya’nın ünlü Manga yayıncısı olan Shueisha’nın (1926) bu yıl ki hasılatı 1.464 milyar dolar. Geçen yıl ki hasılatı ise 1.714 milyar dolardı. Yayınevinin çizerleri arasında manganın ilahlarından Eiichiro Oda, Tadatoshi Fujimaki, Masashi Kishimoto da var.

HOUGHTON MIFFLIN HARCOURT

EN eski yayınevlerinden olan (1880) Houghton Mifflin Harcourt’un hasılatı ise 1.286 milyar dolar. Geçen yıl 1.295 milyar dolardı. Yayınevi, J.R.R. Tolkien’in, Philip Roth’un ve “Tanrı Yanılgısı” kitabının yazarı Richard Dawkins’ın yayıncısı olarak tanınıyor.

HARPERCOLLINS

Paulo Coelho başta olmak üzere Neil Gaiman, Michael Crichton gibi gözde ve çok satar yazarların yayınevi olan 1989 kuruluşlu HarperCollins ise bu yılı 1.189 milyar dolarla kapattı. Yayınevinin geçen yıl ki cirosu ise; 1.269 milyar dolardı.

BONNIER

İsveçli yayınevi Bonnier (1804), geçen yılki 927 milyon dolarlık hasılatını 968 milyon dolara çıkardı.

SIMON & SCHUSTER

Stephen King’in yayıncısı olarak tanınan Simon & Schuster (1924), ise seneyi 790 milyon dolarla kapattı. Geçen yıl 787 milyon dolar hasılat yapan yayınevinin diğer çok satanları arasında ise Walter Isaacson, Jaycee Dugard yer alıyor.

GALLIMARD

“Dünyanın en kaliteli kitaplarının yayıncısı” olarak tanımlanan, yazarları arasında M. Proust, A. Camus, Antoine de Saint Exupery, J. P. Sartre gibi isimlerin yer aldığı Gallimard ise 329 milyon dolarlık hasılatı ile listeye sonuncu sırada da olsa girebildi.

Büyük birleşme arayı açacak

Listenin birinci sırasında yer alan Random House ile dördüncü sırasında yer alan Penguin Yayınevi’nin birleşmesi 1 Temmuz’da sonuçlandı. Böylece 70’i aşkın Nobelli yazarı kataloğunda barındıracak olan ve Penguin Random House adını alan yayınevi, toplam 4.976 milyar dolarlık hasılatı en yakın rakibinin cirosunu ikiye katlarken dünyanın gerçek anlamdaki ilk küresel yayınevi de oldu. Yayınevi ABD’den Hindistan’a ,Birleşik Krallık’tan G. Afrika’ya, İspanya’dan Şili’ye pek çok ülkede yer alacak.

Haberin Devamı