Gazete Vatan Logo

Ve kapı açıldı!

Yunanistan ve Bulgaristan arasındaki Makas sınır kapısının açılmasıyla Türklerin yoğun olarak yaşadığı Gümülcine ve Kırcaali’de “kök arama” seferleri başladı. 70 yıldır kapalı olan sınır kapısı nedeniyle kopan akrabalıklar yeniden inşa ediliyor.

Ve kapı açıldı!

Gümülcine ve Kırcaali. Her iki kent de Balkanlarda Türk nüfusunun en fazla yaşadığı yerler. İki kenti birbirinden Rodop Dağları ayırıyor. Gümülcine, Rodopların güney yüzüne, Kırcaali ise kuzey yüzüne bakıyor. 2011 nüfus sayımına göre Kırcaali'deki 152 bin 808 kişinin 86 bin 527'si Türk. Gümülcine'nin de dahil olduğu Batı Trakya'daki Türk ve Müslüman nüfusun ise 150 bin kişi civarında olduğu tahmin ediliyor.


Osmanlı döneminde aynı sancak altında olan iki kent, Balkan Savaşları sonrasında farklı iki ülke toprakları içinde kaldı. Gümülcine, Yunanistan’da; Kırcaali ise Bulgaristan sınırları içinde kaldı. İki kentteki Türkler farklı ülkeler içinde de olsa hep birbirine yakın oldu. 1945 yılında Bulgaristan’daki komünist iktidar iki kenti bir birine bağlayan Makas sınır kapısını kapattı. Her iki tarafta kalan akrabaların birbirleriyle bağları koptu. Gümülcine’ye gelin gelenler, anne babalarını kardeşlerini göremeden hayata veda etti. Çalışmak için sınır geçenler geriye dönemedi. (Al Jazeera Türk)

Haberin Devamı