Gazete Vatan Logo

Tüfek için kebap mermi için salata

Tüfek için kebap mermi için salata

İngiliz Financial Times gazetesi, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Suriye ve Irak’taki çatışmalarda kullandığı silah ve mühimmatı nasıl elde ettiğine ilişkin özel bir dosya yayınladı. Habere göre IŞİD militanları, cephane ve silahların çatışma bölgelerine hızla nakledilebilmesi için gezici komiteler kurdu. Bu komiteler, Irak ve Suriye’deki silah depolarıyla ve cephedeki ‘emirlerle’ temas kurarak, malzeme akışını sağlıyor, bu sayede militanların silah ihtiyacı kısa sürede karşılanıyor.

Örgüt, telsiz görüşmelerinin dinlenmesi olasılığına karşı silah ve mühimmata ilişkin konuşmaları şifreli şekilde gerçekleştiriyor. Örneğin cephedeki militan ağır makinalı tüfek talep ediyorsa ‘kebap’, Kalaşnikof marka silah için mermi istiyorsa ‘salata’ diyor.

Militanların çatışmalara devam edebilmek için silah ve mühimmata büyük para aktardığını kaydeden bir silah tüccarı, “Şam rejiminden, Iraklılardan ve muhaliflerden silah alıyoruz. Mümkün olsa İsrail’den bile alırız. IŞİD’in umurunda değil, yeter ki silahlar ellerine geçsin” diye konuştu.

Haberin Devamı