Gazete Vatan Logo

'Osmanlı olmasaydı hayatta olmazdık'

HAMAS'ın elinde tutsak bulunan İsrail asıllı Fransız asker Guilad Shalit için 15 bin kişi Trocadero Meydanı'nda toplandı. Toplantıyı Paris'teki Yahudiler'in en büyük örgütü Yahudi Kuruluşları Temsil Konseyi (CRİF) ile Fransa Birleşik Sosyal Fonu (FSJU) organize etti.

Çok sayıda Fransız yerel politikacı, tanınmış isim ve derneklerin katıldığı toplantıya Fransız milletvekili ya da bakanın katılmaması dikkat çekti. İsrail'in Paris Büyükelçisi Daniel Shek de, politikacıların destek vermemesini eleştirdi.

Toplantının en renkli simalarından Türkiye dostu Yahudi asıllı Fransız şarkıcı Enrico Macias'tı. Macias, Shalit'in serbest bırakılması çağrısında bulundu. "Guilad Shalit'in serbest bırakıldığı gece sabaha kadar şarkı söyleyeceğim" diyen Macias, Guilad Shalit'in serbest bırakılmasının yalnızca Fransa'daki Yahudi topluluğunun değil, bütün Fransa'nın ve insan hakları savunucularının sorunu olduğunu söyledi.

Ünlü sarkıcı Enrico Macias, "Bütün bu olup bitenlere rağmen Türkiye'nin çocuğu, dostu olarak kalmaya devam edeceğim. Türk yöneticilerine İsrail ile ilgili politikalarını değiştirme çağrısında bulunuyorum. Ümit ediyorum ki Türkiye'de yaşayan Yahudi halkı bu problem ve şiddetten etkilenmez. Çünkü zamanında bizi Katoliklerden koruyan Osmanlılar olmasaydı bugün biz hayatta olmazdık. Tarihi karıştırmadan doğru değerlendirmek lazım" dedi.

Fransa ve diğer ülkelerde İsrail'e karşı yapılan protestolardan hazırlanan `Çok ama çok' isimli bir film de katılımcılara gösterildi.

Haberin Devamı