Gazete Vatan Logo

Ordu yardımıyla kadın olacak

ABD’ye ait gizli belgeleri Wikileaks’e sızdırmaktan hapiste olan eski asker Bradley Manning’in cinsiyet değiştirmek için talep ettiği hormon tedavisine ordudan onay çıktı.

Amerikan ordusu, tarihinin en büyük sızıntı skandalına imza atan eski askeri Bradley Manning’in cinsiyet değiştirmesine yardımcı olacak. Yerel basında çıkan haberlerde kendisini kadın olarak tanımlayan Manning’in cinsiyet değiştirme sürecinde önemli bir adım olan hormon tedavisini Amerikan ordusu üstlenecek. Manning’in hapis tutulduğu Kansas eyaletindeki Fort Leavenworth Üssü’nün komutanı Albay Erica Nelson’ın 5 Şubat’ta imzaladığı bildiride, uzmanlar tarafından tıbben uygun ve gerekli görülmesi üzerine Manning’in hormon terapisi görmesine onay verdiğini belirtti.
Dava açmıştı
Duruşma döneminde adını ‘Chelsea’ olarak değiştiren Manning, cinsiyet değiştirmesine imkan tanımadığı için Amerikan hükümetine dava açmıştı.
Ordunun Adalet Bakanlığı ile yürütülen görüşmeler neticesinde Manning’e tedavi izni verdiği düşünülüyor, ancak bakanlık konuyla ilgili basına açıklama yapmaktan kaçınıyor. Amerikan ordusunda cinsiyet değiştirmiş kişilerin görev yapmasına izin verilmiyor, Savunma Bakanlığı da normalde bu kişilerin tedavi masraflarını karşılamıyor. Dolayısıyla Manning’in tedavisinin kabul görmesi bu alanda bir ilk sayılıyor.

Haberin Devamı

35 yıl hapiste
MannIng, ABD ordusunun 2004-2009 yılları arasında Irak ve Afganistan operasyonlarıyla ilgili 100 bine yakın gizli belgesini, Julian Assange’nin kurduğu sızıntı sitesi Wikileaks’e vermişti. Mayıs 2010’da ‘ulusal savunma bilgilerini yetkisiz bir kaynağa vermek’ ve ‘düşmana yardım etmek’ dahil 22 ayrı suçlamadan tutuklanan 27 yaşındaki Manning, Ağustos 2013’te 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Manning’in 2020 yılına kadar erken tahliye isteme hakkı da bulunmuyor.