Gazete Vatan Logo

İsrail’de aşırı sağa gün doğdu

Koalisyon ortakları arasındaki görüş farklılıkları nedeniyle mart ayında erken seçime gidecek olan İsrail’de, tarihinin en sağcı hükümeti iş başına gelecek

İsrail’de Başbakan Benjamin Netanyahu’nun, politikalarını sert şekilde eleştirdikleri gerekçesiyle koalisyon ortağı parti liderleri Adalet Bakanı Tzipi Livni ve Maliye Bakanı Yair Lapid’le yollarını ayırmasının ardından gündeme gelen erken seçim, aşırı sağcıların iktidar üzerindeki gücünü artıracak.

Siyasi analistler, Başbakan Netanyahu’nun erken seçimlerden de zaferle çıkacağını, ancak kuracağı koalisyon hükümetine Livni ve Lapid gibi merkez partilerin liderleri yerine aşırı sağcıları dahil edeceğini öngörüyor. Netanyahu’nun halihazırda koalisyon ortağı olan aşırı milliyetçi partilerle ortaklığını da sürdüreceğini kaydeden uzmanlar, bu durumda 66 yıllık İsrail tarihinin ‘en sağcı koalisyon hükümetinin’ göreve geleceğini vurguluyor.

Muhalifler, İsrail hükümetinin aşırı sağa kaymasının Filistin’le aylar önce yarım kalan barış müzakerelerinin iyice çıkmaza girmesini, dahası ABD ve Avrupa Birliği ile ilişkilerin de kötüleşmesine neden olacağını savunuyor. Uzmanlara göre bir süredir merkeze yakın bir siyasetçiyi oynayan Netanyahu, iktidar elinde tutmak için aşırı sağcı köklerine geri dönecek.

Haberin Devamı

Koalisyon içinde tartışma yaratan konular arasında 2015 bütçesi, hayat pahalılığı, Filistinlilere yönelik politikalar, ‘Yahudi devleti yasa tasarısı’ olarak bilinen yeni vatandaşlık yasası vardı.

Seçim 17 Mart’ta

İsrail Parlamentosu, erken seçimlerin 17 Mart’ta düzenlenmesi konusunda anlaştı. Netanyahu’nun kabinesinden attığı eski Maliye Bakanı Yair Lapid, seçimlerin 2 milyar Şekel’e (500 milyon dolar) mal olacağını, bunun da İsrail ekonomisine büyük darbe vuracağını öne sürdü. Lapid, erken seçime gitmek yerine 2015 bütçesinde sosyal harcamalara daha fazla pay aktarılabileceğini belirtti.