Gazete Vatan Logo

Irak'ı karıştıran mahkeme kararı!

Irak'ta Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile Başbakan Nuri el Maliki arasındaki iktidar mücadelesinde Maliki cephesinin yargı kozunu kullanma girişimi sorunun çözümüne yetmedi.
Irak Devlet Televizyonu'na göre, mahkeme bugün verdiği bir kararla, Maliki'nin parlamentoda en fazla milletvekiline sahip siyasi grup olduğunu teyit etti.
Bu, mahkemenin Maliki'nin üçüncü dönem de başbakanlığa devam etmesine desteği olarak yorumlanıyordu.
Ancak daha sonra mahkeme sözcüsü BBC'nin Arapça servisine yaptığı açıklamada, mahkemenin Cumhurbaşkanı Masum'a 'herhangi bir grup adı vermeden en fazla milletvekiline sahip bloğa hükümeti kurma görevi' çağrısında bulunduğunu söyledi.Ancak en kalabalık bloğun nasıl tanımlanacağına ilişkin anlaşmazlığın Mayıs'ta seçimi kazanmasından bu yana Maliki'nin başbakanlık hayallerinin önünde engel oluşturduğuna dikkat çekiliyor.
Maliki, Irak Şam İslam Devleti adlı örgütün ülkenin kuzeyindeki ilerlemesinin ardından istifa çağrılarına hedef oldu. Mukteda El Sadr grubu milletvekili Emir El Kenani: "Nuri El Maliki'nin başbakan olmasını istemeyen herkes IŞİDcidir." dedi.

Haberin Devamı

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'u "anayasa ve siyasi sürece darbe" yapmakla suçladı. Maliki, gece yaptığı banttan yayınlanan televizyon konuşmasında, Cumhurbaşkanı Masum hakkında, "bir grubun çıkarlarını, Iraklıların çıkarlarına üstün tutması" ve anayasayı ihlal etmesi nedeniyle suç duyurusunda bulunacağını belirtti.
Masum'un, en büyük blokun başbakan adayının görevlendirilmesi için belirlenen süreyi uzatarak, kasıtlı olarak anayasayı ihlal ettiğini savunan Makili, meclis başkanı ve Cumhurbaşkanını anayasanın ihlal edilmesinin riskleri konusunda uyardığını ifade ederek, bunun vatani, meşru ve ahlaki sorumluluğu olduğunu kaydetti. Maliki, Irak meclisini Cumhurbaşkanına "anayasayı açıkça ihlal etmesinin hesabını sormaya" çağırdı.
Maliki, bu olanlar "Anayasa ve siyasi sürece bir darbedir. Irak'ın bütünlüğü üzerine tehlikeli yansımaları olur" diyerek, Irak'ın son yıllarda gelen tüm tehditler ve yaşanan krizlerden büyük bir tehditle yüz yüze geldiğini vurguladı.
BAŞBAKAN ADAYINI ÖNERECEKLER
Irak anayasası, cumhurbaşkanının yemin etmesinin ardından en fazla 15 gün içinde mecliste en çok milletvekili bulunduran bloku, başbakan adayını önermesi için çağırmasını öngörüyor. Fuad Masum, 24 Temmuz'da Irak meclisi tarafından cumhurbaşkanı olarak seçilmişti.
Son seçimlerde, Başbakan Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu "Kanun Devleti Koalisyonu" 93, "Muttehidun Bloku" 23, "Şii Koalisyonu" 29 ve "Vataniyye Bloku" 21 sandalye elde etmişti. Hükümeti kurmak için 328 sandalyelik parlamentoda 165 oyun gerektiği Irak'ta, Yüksek Seçim Komisyonu'nun açıkladığı kesin sonuçlara göre, hiçbir parti hükümeti tek başına kuracak çoğunluğu sağlayamamıştı.

Haberin Devamı

TANKLARLA GÖVDE GÖSTERİSİ

Başbakan Nuri el-Maliki, ABD Başkanı Barack Obama'nın daha kapsayıcı bir Irak hükümeti için baskıda bulunmasına karşı çıktığını göstermek amacıyla, Bağdat caddelerinde asker ve tankları harekete geçirdi. Gördü tanıklarını kaydettiği üzere, Irak askerleri, güvenlik kuvvetleri ve tanklar dün Bağdat caddelerinde dolaşmaya başladı ve bunların büyük bölümü, hükümet binalarının ve ABD Büyükelçiliği'nin bulunduğu Yeşil Hat çevresinde yoğunlaştı.
Bu hareket, parlamentonun, Nisan ayındaki sonuçsuz seçim sonrası bir başbakan adayı belirlemeden, 19 Ağustos'a kadar çalışmalarına ara vermesinden sonra gerçekleşti. ABD'nin, Irak'ın kuzeyini ele geçiren IŞİD militanlarına yönelik hava saldırıları devam etti. Obama, Marthas Vineyard'ta haftasonu tatilini geçirmek üzere hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, IŞİD güçlerinin geri çekilmesi için daha büyük çaplı bir ABD yardımının olabilmesinin, Sünni ve diğer azınlıkları marjinalize etmeyen daha kapsamlı bir hükümet kurulması ile mümkün olacağını söyledi.
Obama, Beyaz Saray'ın bahçesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Hava saldırıları düzenleyebiliriz, ancak nihayetinde bu soruna bir Amerikan askeri çözümü olmayacak," dedi ve "Amerika, diğer ülkeler ve müttefiklerin destekleyeceği bir Irak çözümü olmak zorunda. Ve bu çözüm, meşru bir Irak hükümeti kurulana kadar etkin olamayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Haberin Devamı