Gazete Vatan Logo

Hong Kong’da işportacı isyanı

Hong Kong’da yüzlerce seyyar satıcı ve onlara destek veren siyasi aktivistler, izinsiz tezgahları kaldırmaya çalışan polisle çatışmaya girdi.

Hong Kong’da işportacı isyanı

Hong Kong’da, geleneksel yeni yıl kutlamaları öncesi sokaklara kurulan izinsiz tezgâhları kaldırmak isteyen polis ile işportacılar arasında çatışma çıktı. Gerginlik önceki gece yarısı, kentin Mong Kok bölgesinde, yemek ve sağlık müfettişlerinin işportacıların tezgâhlarını kaldırmak istemesinin ardından başladı. İşportacılar, müfettişlere eşlik eden polislere kaldırım taşı fırlattı. Polis de işportacılara biber gazı ve copla müdahale etti.

54 gözaltı

Olaylar, siyasi aktivistlerin işportacılara destek için bölgeye gelmesiyle büyüdü. Çok sayıda araç kundaklanırken, yaşanan şiddet olaylarında 80’i aşkın polis ve 4 muhabir yaralandı. Polis, yasadışı gösteri, polise saldırı ve silah bulundurma suçlarından 54 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

‘Yerel kültüre saldırı’

Çatışmalar, kentte 2014’teki demokrasi yanlısı kitle gösterilerinden bu yana yaşanan en büyük toplumsal olay. Demokrasi yanlısı aktivistler, tezgahların kaldırılmasının, kentte artan Çin etkisinin son örneği olduğunu savunuyor. Yerel halk, Pekin yönetimini Hong Kong’un yerel kültürünü yok etmeye çalışmakla suçluyor.

Haberin Devamı

İlk kez oluyor

Yerel kaynaklar, yeni yıl tatili döneminde sayıları artan izinsiz işportacılara yetkililerin bugüne kadar hep göz yumduğunu, ancak bu sene Pekin’den gelen talimat doğrultusunda tezgahlara baskın yapıldığını belirtiyor.