Gazete Vatan Logo

Bağdat’ta Şiiler parlamento bastı!

Şii lider Sadr’ın açıklamalarından sonra bir grup gösterici, yeni kabine üyelerinin belirlenmesi için uzlaşı sağlayamayan parlamentoyu bastı

Bağdat’ta Şiiler parlamento bastı!

Şii lider Mukteda el Sadr yanlısı çok sayıda gösterici, dün hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge’yi ihlal ederek, parlamento binasına girdi. Edinilen bilgilere göre Sadr’ın Şiiler için kutsal sayılan Necef şehrinde düzenlediği basın toplantısından dakikalar sonra yüzlerce destekçi, Parlamento binası ve büyükelçiliklerin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge’nin dışında toplanıp, Dicle Nehri üzerindeki köprüyü geçti. Göstericiler ‘Barış, barış’ diye bağırarak kapıyı kırdı ve binanın içine girdi.

Oturum ertelendi

Grubun, Parlamento’ya gelmeyen vekillere atfen ‘Korkaklar defolsun’ ve ‘Canımızla, kanımızla Irak’a kurban oluruz’ sloganları attığı aktarıldı. Irak meclisinde dün Başbakan Haydar el-İbadi’nin sunduğu listedeki diğer isimler için güven oylaması yapılacaktı. Ancak baskının ardından parlamenterler binayı terk edince yeterli çoğunluk sağlanamadığı için oturum salı gününe ertelendi.

Masaları kırdılar

Ellerinde Irak bayraklarıyla vekillerin koltuklarında oturan eylemciler, pencere ve masaları kırdı. Yeşil Bölge çevresini koruyan beton bariyerler göstericiler tarafından yıkılırken, bazı göstericiler de milletvekillerinin araçlarına zarar verdi.

Haberin Devamı

Sadr ne dedi?

Mukteda el Sadr’ın Necef’teki toplantıda ülkede yaşanan siyasi krizi lanetlediği ancak destekçilerine Yeşil Bölge’ye girin talimatı vermediği belirtildi. Bağdat’ın bir kısmının kontrolünü sağlayarak, başkenti IŞİD’den koruyan Sadr’a bağlı milisler, haftalardır Yeşil Bölge’nin önünde hükümetin kurulması için gösteriler düzenliyordu. Irak Başbakanı Haydar İbadi, yolsuzlukla mücadele ve ülkede parti, etnik ve mezhepsel ayrılıkları dengelemek için seçilen bazı bakanları teknokratlarla değiştirmek istiyor. Ancak siyasi partiler değişikliğe karşı çıkıyor. Sadr, İbadi’ye bakanları partizan olmayan teknokratlarla değiştirmesi yönünde baskı yapıyor.