Gazete Vatan Logo

Dünya ve ülke sorunlarına çözüm arayan gençler buluşuyor

İSTEK Kemal Atatürk Okullarının düzenlediği İVEF-İSTEK Vakfı Eğitim Forumu, 17-20 Kasım 2017 tarihlerinde gerçekleşecek. Türkiye genelinde lise öğrencilerinin katılacağı Eğitim Forumunda gençler, dünya ve ülke sorunlarına alternatif çözümler arayacak.

İSTEK Kemal Atatürk Okulları tarafından Türkiye geneli lise öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen İVEF, dünya ve ülke sorunlarına önem veren gençlere ev sahipliği yapıyor.

Üreten, sorgulayan, çözüm bulmaya odaklı, sosyal, topluma, çevreye ve insan haklarına duyarlı gençler, 17-20 Kasım 2017 tarihlerinde bir araya gelerek farklı alanlardaki komitelerde ele alınan sorunlara çözüm önerileri sunacak.

Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen gençler, 4 gün boyunca farklı düşüncelerle tanışacak, kendini geliştirecek ve düşüncelerini savunacak.

KOMİTELER

Hayvan Hakları: Türkiye’nin 2004 yılından itibaren kabul ettiği ve yürürlükte olan Hayvan Hakları Koruma Kanunu göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’de hali hazırda hayvanlara yapılan istismarın ve işkencelerin önüne geçilememektedir. Bu süreçte yaşanan ihmallerin ve can kayıplarının önüne geçebilmek ve hayvanları koruyabilmek adına neler yapılabilir?

Sağlık Komitesi: Genç nüfusun, toplam nüfusun yüzde 16,4'üne karşılık geldiği ve %15’inin uyuşturucu kullandığı bilinmektedir. Rehabilitasyonla ancak %40’ının bağımlılıktan kurtulabildiği ve bu süreçte topluma uyum zorlukları çektikleri düşünüldüğünde gençlerin rehabilitasyon sürecinde topluma geri kazandırılabilmeleri ve toplumdan dışlanmamaları için neler yapılabilir?

Haberin Devamı

İnsan Hakları Komitesi: Uzak Doğudan ülkemize, gümrük kontrolünden geçmeden giren oyuncakların içinde kanserojen madde bulundurduğu bilinmektedir. Ucuz boya ve malzeme kullanımı sonucu çocukların zihinsel ve fiziksel sağlığını kalıcı olarak etkilediği bilinen bu oyuncaklardan çocukları korumak için ne gibi önlemler alınabilir?

Dış İşleri: Gündemdeki terör olaylarının Müslümanlar üzerinde bir önyargıya sebep olduğunun ve Müslümanların özel hayatlarının bu süreçte negatif etkilendiğinin bilincinde olarak devletlerin ve bireylerin Müslümanlara karşı olan tutumlarını İslamafobiden uzaklaştırmak ve Müslümanların içinde bulundukları toplumdaki refahını sağlamak için neler yapılabilir?

Çevre Komitesi: Deniz taşımacılığında ihmalkârlıklar sonucu yıllık 2,2 milyon ton petrolün denize döküldüğü kaydedilmiştir. Bu kazalar sonucu sadece deniz canlılarının değil bütün çevrenin oluşan kazadan etkilendiği düşünüldüğünde; canlarının habitatlarını korumak ve bu ihmallerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önüne geçmek için bu süreçte ne gibi uygulamalarda veya yaptırımlarda bulunulabilir?

Haberin Devamı

Ekonomi: Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’nin kurulmasıyla, ekonomik büyümeye gelecek 10 yılda, yıllık %1.5 ilave katkı sağlanması hedeflenmektedir. Ankara Siyasal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi’nin raporunda da belirtildiği gibi, şeffaflık ve fonu denetleyici bir üst kurumun olmaması gibi tartışmaya açık yanları göz önünde bulundurulduğunda fonun gerçek amacına hizmet etmesi adına atılabilecek adımlar nelerdir?

Güvenlik: 14 Aralık 2016 tarihinde başlayan “.tr” uzantılı alan adlarının erişim sorunu yaşadığına dair ilk raporların alınmasıyla Türkiye’deki DDoS sunucularının yurt dışı sunucuları tarafından saldırı altında olduğu kaydedilmiştir. Dış kaynaklı bu saldırıların yarattığı sahte ağ trafiğini engellemek ve internete girişin kapılarını kontrol altına almak için Türkiye’deki siber güvenlik kurumlarının ne gibi önlemler alması gerekmektedir?

Haberin Devamı

Eğitim: Türkiye en çok beyin göçü veren 34 ülke arasında 24. sırada olup, iyi eğitim gören yüz kişiden 59’u kaynak ve ekipman yetersizliğinden araştırmalarını yapmak için başka ülkelere gitmektedir. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda bilim ve teknolojinin ilerlemesi ve Türkiye’nin alanında uzman kişileri kaybetmemesi için ne gibi önlemler alınabilir?