Gazete Vatan Logo

Dünya Türk dizilerini izliyor

Türk dizileri Kuzey Afrika'dan Çin'e kadar geniş bir coğrafyada izleniyor. Bu sezon final yapan dizilerin ekran macerası İspanya, İtalya ve Japonya'da daha yeni başlıyor... Artan dizi satışlarıyla dizi ihracatı 300 milyon dolara ulaşmış durumda.

Dünya Türk dizilerini izliyor

Balkanlar'dan Arap ülkelerine, Çin'den Rusya'ya, Endonezya'dan İsveç'e, Afrika ülkelerinden Güney Amerika ülkelerine kadar onlarca ülkede Türk dizileri fırtına gibi esiyor. Dizi sektörünü neredeyse tekeline alan ABD ile başa baş bir rekabet içinde olan Türk dizi sekötörü, Güney Amerika, Avrupa, Güney Kore dizilerine açık ara fark atıyor. Türkiye'den ihraç edilen dizilerden elde edilen gelir son sekiz yılda 30 kat arttı. 2008 yılında sadece 10 milyon dolar olan dizi ihracatı geliri, 2016 yılında 300 milyon dolara ulaştı. Ancak dizi ihracatçıları 2023’te 750 milyon dolarlık ihracata imza atma hedefinde. En fazla ülkeye ihraç edilen dizi Muhteşem Yüzyıl olurken, en çok hasılat geliri elde edilen dizi ise Kara Para Aşk oldu. Orta Doğu ülkeleri Tuğba Büyüküstün'ün başrolünde yer aldığı Asi ve Kara Para Aşk'ı, Kıvanç Tatlıtuğ'un Gümüş, Halit Ergenç ve Meryem Uzerli'nin başrolde olduğu Muhteşem Yüzyıl dizilerini izlerken, Güney Amerika ve Avrupa, Beren Saat'in Aşk-ı Memnu, İntikam ve Fatmagül'ün Suçu Ne? dizilerini izliyor.

Haberin Devamı

Diziler onlara romantizmi öğretti

Arap ülkelerinin en favori dizisi olan Gümüş'ün sevilmesinin nedeni, kadınlara romantizmi öğretmesi ve aşkı için mücadele eden bir erkeğin yapabileceklerini görmek olarak açıklanıyor. Fatmagül'ün Suçu Ne? dizisinin de kadınlar üzerinde olumlu etkileri olduğu ortaya çıktı. Ülkedeki tecavüz mağduru kadınlar, Fatmagül'ün hukuk mücadelesinden ve güçlü duruşundan ilham alarak nasıl davranması gerektiğini öğrendiklerini söylüyor. Arap kadınları dizilerdeki kadın karakterlerde özledikleri modern hayatı görüyor ve empti kuruyor. Kadın oyuncuların beyaz tenli ve renkli gözlü olması da izleyenleri dizilere çeken unsurlar. Avrupa ve Güney Amerika'da dizilerin bu kadar izlenmesinin nedeni ise aşk, entrika ve çekişme hikayelerinin olması...

En çok onlar seviliyor

Son yapılan anketlere göre, Tuba Büyüküstün ve çok sayıda kanalda yayınlanan ‘Kurtlar Vadisi’ sayesinde tanınan Necati Şaşmaz Arap dünyasında en çok beğenilen ve sevilen Türk oyuncular. Gümüş dizisi ile başlayan Kıvanç Tatlıtuğ hayranlığı ise Orta Doğu’da hala devam ediyor.

Haberin Devamı

Arapların en sevdiği diziler arasında ilk sıralarda Muhteşem Yüzyıl, Ezel, Asi, Sıla ve Kurtlar Vadisi yer alıyor.

Türkiye’de bitiyor İspanya'da başlıyor

Türk dizi sektörünün son başarısı ise Japonya oldu. Tüm dizi, program içeriklerini kendileri üreten Japonlara 143 ülkeye satılmış ve milyonlarca izleyiciye ulaşmış Muhteşem Yüzyıl dizisi ihraç edildi. Global Agency Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Pinto da Muhteşem Yüzyıl’ı Japonya’ya ihraç etmeleriyle ilgili “Son dönemde Muhteşem Yüzyıl ile Japonya pazarına da girdik. Japonya, en başından bu yana en büyük hayalimizdi. Zira dünyanın en zor pazarıdır. Muhteşem Yüzyıl’ın orada çok tutacağına inanıyoruz” dedi. Cesur ve Güzel, Hayat Şarkısı, Muhteşem Yüzyıl, gibi final yapmaya hazırlanan dizilerin yayın hayatı Türkiye sınırlarına bitse de yurt dışında yeni başlıyor. Yunanistan’da ekrana gelen Cesur ve Güzel, Malezya, Hindistan, İtalya, İspanya'da seyirciyle buluşacak. Hayat Şarkısı da İspanya'da, Şili'de yayınlanacak. Yurt dışına satılan ve büyük ilgiyle takip edilen dizilerden, Asi 67 ülkeye satıldı. Ezel, Balkanlar ve Güney Amerika’da da ilgiyle izleniyor. Binbir Gece son bir yılda satıldığı Endonezya, Rusya ve Pakistan gibi ülkelerde büyük beğeni topluyor.

Haberin Devamı