Gazete Vatan Logo

Dünya köpürtürken Türkiye küçülttü

Dünya 2008’de krize girerken ülkelerin kamu borcu 40.6 trilyon dolar düzeyindeydi. Bugün borç miktarı 71.3 trilyon dolara çıktı. Sadece 14 ülke son 10 yılda borcunu azalttı. Bu ülkelerden biri de Türkiye.

Dünya köpürtürken Türkiye küçülttü

Dünya ülkelerinde kamu borcunun bu yıl sonunda 71.3 trilyon dolara ulaşması beklenirken, söz konusu göstergede küresel ekonomik krizden bu yana yaşanan 30.7 trilyonluk dolarlık artış kamu borçlarının “yeni kırılganlık unsuru” olarak değerlendirilmesine neden oluyor. Küresel ekonomik krizden bu yana birçok sorunla mücadele eden dünya ülkeleri, gerek merkez bankaları gerekse iç tüketim ve yatırımları destekleyen kamu teşvikleri ile büyüme problemine çözüm bulmaya çalıştı.

Bu durum ülke borçlarında artışı beraberinde getirirken, özellikle gelişmiş ülkelerin kamu borçlarında hızlı bir artış görüldü. Birçok uluslararası kurum ve kuruluş temsilcileri, borç miktarlarındaki artışın finansal kırılganlık yaratabileceğini belirtilerek, önlem alınması gereken unsurlar arasında ilk sırada gösteriyor.

Kırılganlık yine arttı

Son olarak Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonominin güçlenmeyi sürdürmesine karşın büyümeye yönelik risklerin son dönemde yükseldiği ve finansal kırılganlıkların, yükselen borç, volatilite ve varlık fiyatlarıyla artığı uyarısında bulundu. Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerinden hesapladığı verilere göre, küresel kamu borcu 2018 sonunda 71 trilyon 325.4 milyar dolar, dünya milli geliri 86 trilyon 802.1 milyar dolar olacak. Böylece küresel kamu brüt borcu, yıl sonunda dünya milli gelirinin yüzde 82.2’sine karşılık gelecek.

Haberin Devamı

IMF’nin milli gelir ve kamu borcunun milli gelire oranı verilerine ilişkin tahminde bulunduğu 181 ülkeden ABD çıkarıldığında, dünya ülkelerinin milli gelir toplamının 2018’de 66.8 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Bu yıl sonunda dünya ülkelerinin kamu borç miktarında ulaşacağı öngörülen 71.3 trilyon doların, 180 ülkenin milli geliri toplamından daha fazla olması durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.

Türkiye borcunu en çok azaltan ikinci ülke oldu
Kamu borcunda, 2008 küresel ekonomik krizin ardından en fazla artış yaşanan ülke 11.2 trilyon dolarla ABD olarak kayıtlara geçti. Merkez bankasının tahvil alımları yoluyla genişlemeci politikalar benimsemesi, bu artışın en büyük nedeni oldu. ABD’de 2008’de 10.9 trilyon dolar düzeyinde bulunan kamu borç miktarının, bu yıl sonunda 22.1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. ABD’nin ardından kamu borç miktarının en fazla 6 trilyon dolarla Çin’de artması bekleniyor. 2008’de 1.2 trilyon düzeyinde olan Çin’in kamu borç miktarının, 2018 sonunda 7.2 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor.
IMF’nin 2008-2018 verilerine göre, 10 yıllık süreçte kamu borcunun 14 ülkede azalacağı hesaplanıyor. En fazla kamu borcunu azaltan ülke olarak 55.9 milyar dolarla Norveç başı çekerken, Türkiye 38.8 milyar dolarla ikinci sırada geliyor. Kongo Cumhuriyeti, Hollanda, Jamaika, Macaristan, Liberya, Hong Kong, Şeyseller, Gine Bisav, İzlanda, Afganistan, Saint Kitts ve Nevis ile Komoros da son 10 yıllık süreçte kamu borcunu azaltan ülkeler arasında bulunuyor.
Küresel borcun yüzde 83’ü 11 ülkenin
IMF’nin 181 ülke için yaptığı tahminler, 2018 sonunda 11 ülkenin kamu borcunun 1 trilyon doları aşacağını ortaya koydu. Listenin başını 22.1 trilyon dolarla ABD çekerken, ABD’yi 12.2 trilyon dolarla Japonya ve 7.2 trilyon dolarla Çin takip etti. Listede, İtalya ve Fransa 2.8 trilyon dolarlık, Almanya ve İngiltere 2.5 trilyon dolarlık, Hindistan 2 trilyon dolarlık, Brezilya 1.9 trilyon dolarlık, Kanada 1.6 trilyon dolarlık ve İspanya 1.5 trilyon dolarlık kamu borcuyla öne çıkan ülkeler arasında yer aldı. 11 ülkenin toplam kamu borcunun 2018 sonunda 59 trilyon doları aşması beklenirken, bu rakam küresel kamu borcunun yüzde 82.7’sine denk geldi.

Haberin Devamı