Karbonhidrat ve proteini ayırın

Karbonhidrat ve proteini ayırarak yemek çok önemli çünkü vücudunuzda toksik maddelerin birikimi kilo vermeyi zorlaştırıyor!

-Karbonhidratlar ve proteinler aynı öğünde fazla miktarlarda tüketildiğinde sindirim sisteminde bir karmaşa yaşanır.

-Doğru karbonhidratlar yani nişastalı sebzeler, esmer undan yapılmış yiyecekler, meyveler, çeşitli hububat vb. vücuda enerji sağlayan temiz yakıtlardır. Normal porsiyonda tüketildiğinde vücutta toksik atık bırakmaz tamamen enerjiye dönüşürler.

-Proteinler ise tek başına tüketildiğinde bir kısmı vücuda gerekli olan işlemler için yapıtaşı olarak, bir kısmı da vücuda enerji sağlamak üzere kullanılır.-

-Ancak proteinler ve karbonhidratlar bir arada tüketildiğinde enerjiye çevrilme önceliği karbonhidratlarındır!

-Proteinlerin bir kısmı gene yapıtaşı görevini görürler ancak artan kısmı vücudun enerji ihtiyacı karbonhidrattan karşılandığı için enerjiye dönüşemez ve vücudunuzda toksik atıklar oluşmaya başlar.

-Fazla protein vücutta ürik aside dönüşür. Oysa vücudunuz için ürik asit fazlalığı hiç iyi değildir. Eklemlere yerleşirse gut, artroz gibi çeşitli problemlere yol açabilir.

-Alınan proteinin fazlası vücudunuzu asitlendirdiğinden vücudunuz bu durumu nötrleştirmek için kemiklerinizden kalsiyum çalacak ve bu da osteoporoz olma ihtimalinizi tetikleyecektir.

Haberin Devamı

-Proteinin kullanılmayan kısmı vücudunuzda yap olarak da depolanacaktır.

-Ayrıca karbonhidrat da protein ile birlikte fazla miktarda tüketilirse yağa dönüşecek ve kilo almanıza sebep olacaktır.

-Bedeniniz karbonhidratla proteini aynı sürelerde sindiremez. Karbonhidratlar ortalama 1- 1.30 saatte sindirilirken etin sindirimi 3-4 saat sürer.

-Bu şekilde beslendiğiniz takdirde vücudunuzun kendisini yenilemek için kullanacağı enerjisinin çoğu hatalı şekilde bir araya gelmiş yiyeceklerden oluşan bir öğünü sindirmek için boş yere harcamış olur.

-Sindirim sisteminiz birbiriyle gelişigüzel karıştırılmış çeşitli besinleri kolayca sindiremez. Vücudunuzda gaz, hazımsızlık gibi bir çok yan etki oluşur.

-Eğer et tek başına tüketilirse; hem yapıtaşı olarak kullanılacak, hem de organizmaya enerji sağlayacak, böylece tamamı yakılacaktır.

Haberin Devamı

-Eğer et ile beraber sebze de tüketilirse;etin metabolize olmasıyla oluşan asitler ve toksik maddeler, sebzenin antioksidan özelliği ile dengelenip nötrle-necektir.

Basit bir formül

- Protein + sebze = Doğru

- Karbonhidrat + sebze = Doğru

- Protein + karbonhidrat = Yanlış

Karbonhidratları mutlaka sabah veya öğlen saatlerinde tüketin.

Peki ne yapmalı?

-Proteinleri bol miktarda sebze ile tüketin.

-Protein / sebze oranı; yaklaşık 1/4 olsun.

-Çeşitli proteinleri ve karbonhidratları aynı öğünde tüketmeyin.

-Et, tavuk, balığın yanında ekmek, patates, pilav, makarna gibi yiyecekleri ya hiç tüketmeyin ya da çok az miktarda tüketin.

-Süt ve kefir değerli proteinlerdir, tek başına için.

-Karbonhidratları mutlaka sabah veya öğlen saatlerinde tüketin. Çünkü karbonhidratlar vücuda enerji verirler. Sabahleyin güne başlarken enerji ihtiyacınız yüksektir. Akşam karbonhidrat almasanız da problem olmaz.

-Proteinleri ise daha çok akşam öğünlerinde tercih edin. Vücudunuz kendisini geceleyin onarır, proteinler vücudunuzun yapıtaşıdır.

Haberin Devamı

Buğday veya kinoa salatası tarifi

-Yiyeceğiniz miktarda kinoayı ya da buğdayı haşlayın.

-Nane, dereotu, maydanoz, yeşil ve kuru soğan, mevsimine göre ayıklanmış nar kiraz ya da çilek ilave edin.

Sos için tarif:

Domates, sarımsak, nar ve maydanozu blenderdan geçirin. Üzerine taze limon suyu, kuru nane, kırmızı biber ilave ederek servis edin.

Protein ve karbonhidratı ayırma listesi

Sabah

Birkaç damla limon sıkılmış bir bardak su

Kahvaltı

Bir porsiyon meyve

Ara öğün

Bir bardak su, bir dilim meyve ya da iki adet light bisküvi

Yemekten yarım saat önce

Bir bardak su

Öğlen yemeği

Büyük bir kase kinoa ya da buğday salatası veya kepekli makarna

Ara öğün

Bir bardak su, iki adet light bisküvi

İkindi

Bir porsiyon mevsim meyvesi

Yemekten yarım saat önce

Bir bardak su

Akşam

Izgara balık, tavuk ya da kırmızı et, büyük porsiyon salata, fırınlanmış patlıcan, sarı, kırmızı, yeşil biber

Gece

Bir bardak su atıştırmalık sebze (salatalık, maydanoz vb) veya sebze suyu

Yatmadan önce

Bir bardak su

DİĞER YENİ YAZILAR