Vücudumuz hangi saatte ne yapıyor?

Sağlıklı bir yaşamın yolu vücudumuzu iyi tanımaktan geçiyor. İşte 24 saatlik rutininiz için ipuçları...

Her insanın biyolojik bir ritmi var. Bu ritim vasıtasıyla vücut dengelerinizi korursunuz. İşte saat saat bioritmimiz...
01.00-02.00
Derin uyku zamanı
Bu saatler dikkatinizin ve verimliliğinizin en düşük olduğu saatlerdir. Çünkü bu saatte vücudunuz
kendisini uyumaya, dinlenmeye programlamıştır.
03.00
En depresif saat
Uykuda değilseniz artmış olan melatonin hormonu sizi tembel ve kararsız yapar. İnsanlar bu saatlerde daha kolay bunalıma girer ve intihar eğilimleri yükselir.
04.00
Kalbinize dikkat
Vücudunuz kendini yeni güne hazırlamaya başlar. Kan basıncınız yavaş yavaş yükselir. Bu nedenle 04.00-06.00 saatleri arası enfarktüs krizi geçirme oranı oldukça yüksektir.
05.00-06.00
Stres zirvede
Stres hormonu gündüz değerinin altı katına çıkar.
07.00
Karbonhidratlar depolanmaz
Bu vakitte spor yerine güzel bir kahvaltı yapın. Sindirim sisteminiz bu saatlerde çok iyi çalışıyor. Karbonhidratlar hiç depo edilmeden direkt enerjiye çevrilmektedir. İstediğiniz gibi lezzetli ve güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz.
08.00
Güçlü ve dinç durumdasınız
Nabzınız ve tansiyonunuz yükselmeye başlamıştır. Uyurken yaklaşık 60 olan kalp atım sayınız uyandığınızda sağlıklı bireylerde yaklaşık 65-80 atış arasına çıkar. Bu saatler vücudunuzun da dinç, güçlü olduğu saatler.
09.00-11.00
Konsantrasyon üst seviyede
En etkin çalışma saatleridir. Kısa süreli bellek en yüksek seviyededir. Bu saatler zihinsel yoğun çalışma için en uygun ve en verimli saatler. Mantıklı düşünüp karar vermek için en ideal saatler.
12.00-13.00
Öğle yemeği ziyafeti
Organ faaliyetleri azalmış, sindirim salgıları ve safra ise öğlen yemeğini hazmetmekle meşguldür.
14.00
Tansiyon sorunu
Öğle yemeğinin ardından uyku hali iyice bastıracaktır. Bu saatlerde düzenli öğle uykusu uyuyabilen kişilerde enfarktüs geçirme oranı yüzde 30 düşer.
15.00
En mutlu zamanlar
İnsanın kendisini en mutlu hissettiği saattir. Bu saatte mutluluk hormonunuz endorfinin salgılanması en yüksek seviyeye çıkar. Bu saatlerde ikinci verimli döneminizi yaşarsınız ama bu verimlilik oranı sabahkinden daha düşüktür.
16.00-17.00
Spor için durmayın
Adrenalin hormonunuz en yüksek seviyeye ulaşmıştır ve kaslarınız çok güçlü durumdadır. Kuvvet artışınız en yüksek seviyededir. Organlarınız yüksek performansla çalışır. Spor için en uygun vakittir.
19.00-20.00
Yemek için daha geç kalmayın
Beden ısısının en yüksek olduğu saatler. Nabız ve tansiyon düşmeye başlar. Yemekten sonra artık kana geçmiş olan karbonhidratlar, proteinler ve yağlar kullanılmıştır. Bu saatlerden sonra alınanlar ise kullanılmayıp depolanır.
21.00
Sindirim faaliyeti sona eriyor
Sindirim işleminiz artık sona erer. Bu saat ve bu saatten sonra yenilecek her şey midede sabaha kadar hazmedilmeden bekleyecektir.
23.00
Uyku için en ideal saat dilimi
Uyku için en ideal saattir. Stres hormonu salınımı oldukça azalır, vücut gevşemeye başlamış, rahatlama ve sakinleşme hali oluşur. Tansiyonunuz ve vücut ısınız düşmüştür. Metabolizma faaliyetleri yavaşlar.
24.00
Hücreler yenileniyor
Siz uyurken vücudunuz kendisini onarmaya ve yenilemeye başlar. Akşam yemeğinde aldığınız besinler hücrelerinizin onarımı için kullanılır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR