Uzun yaşamın sırrını uzaklarda aramayın

Hafif ve dengeli beslenme, kaliteli uyku, düşük stresli yaşam... Uzun yaşamın sırrı çok da gizli değil!

Elimizdeki bilimsel veriler dünyanın en korkutucu ve en çok can alan silahının fazla beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı olduğunu gösteriyor! Her yıl fazla kiloların yol açtığı kronik hastalıklar yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı, savaşta hayatını kaybedenlerin sayısını geçmiş durumda. Görünen o ki şeker günümüzde ateşli silahtan daha tehlikeli!

Tıp dünyasındaki başdöndürücü gelişmeler insan ömrünü yadsınamayacak derecede uzattı. İnsanoğlunun kıtlık sorununu yenmesi, tıbbi hizmetlere daha kolay ulaşım, yazılım mühendisliğinin tıbba katkıları derken artık ülkemizde de beklenen ortalama yaşam süresi 80 yılı geçti. 2000'li yıllarda doğan çocukların ise 100 yaşlarını devirmeleri bekleniyor.

Eski hastalıklar bertaraf oldu

Bu durumda akla hemen şöyle bir soru daha geliyor: Yedigimiz, içtiğimiz her şey, soluduğumuz hava bozuldu, günümüz insanları aşırı stres yükü ve benzeri birçok sebeple daha kısa yaşıyor. Bir yere kadar haklı olan bu söylem kesin bir doğru değil. Daha önceki kuşakların kısıtlı ilaç ve tıbbi imkanlara rağmen uzun yaşaması büyük ihtimalle çocukların neredeyse 1/3 ünün yetişkin olamadan hayatını kaybetmesine de bağlı. Bir başka deyişle zaten genetik olarak dirençli olanların yetişkinlik çağını görebilmesi. Oysa günümüzde başta antibiyotik olmak üzere kullanılan ilaçlar, aşılar çocuklukta karşılaşılan eskiden çok tehlikeli görülen hastalıkları bertaraf ediyor. Yani genetik olarak daha az dirençli bireyler de yaşamlarına rahatlıkla devam ediyor. Fazla ilaç kullanımı hekim olarak tabii ki onayladığımız bir seçenek değil ancak antibiyotikler olmasa bugün tanıdığınız birçok insanın hayatta olamayacağını da hatırlatmak isteriz! Önemli olan doktor kontrolünde akıllıca ilaç kullanmak.

Haberin Devamı

Genel olarak insan yapısına uyan maddeleri şöyle sıralayabiliriz:

-Hafif ve dengeli beslenme

-Aşırıya kaçmayacak ancak mutlaka yapılabilir ölçüde egzersiz

-İyi uyku kalitesi

-Yakın bir sosyal çevre

Haberin Devamı

-Düşük stresli yaşam

Uzun yaşayanlar şeker kullanmıyor

Uzun yaşayanların beslenmeleri bölgelere göre değişiklikler gösterebiliyor ancak pek de değişiklik görmediğimiz nokta şeker kullanmamaları.

Egzersiz programı uygulayın...

Eğer fazla kilonuz varsa uzun yaşam için mutlaka normal kiloya dönmeli, bu sırada biraz daha sıkı bir beslenme ve egzersiz programı uygulamalısınız. Ancak ayda 2 kg'dan fazlasını hedeflemeyin.

7 saatten az uyumayın

Günde 7 saatin altında uykunun birçok insanda depresyona davetiye çıkardığını biliyoruz. Sağlıklı, kaliteli uykunun beyni neredeyse gençleştirdiğini söyleyebiliriz. Kilo kontrolü için de yeterli uyumalısınız.

Zihninizi stresten arındırmak şart

Eğer atalarımız gibi avcı-toplayıcı bir topluluk olarak yaşamınızı sürdürseydik ve ormanda gezerken bir aslanla burun buruna gelseydik ancak vücudumuzdan salgılanan adrenalin sayesinde aslanı avlar ya da kaçabilirdik. Aslanın karşısından kaçmanızı sağlayan ve müthiş bir enerji veren bu değişim, siz arabanızdan ya da ofisinizdeki koltuğunuzdan kıpırdamadığınızda bedeninize zarar verecektir! Tabii ki modern hayatta aşırı bir davranış hoş görülemeyeceğinden yapılacak tek yol zihninizi eğitmek ve sakinleştirmek. İster sanatla, ister yoga, meditasyon ya da dua ile...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR