Alkali beslenme pratiği

Vücudumuzun ideal pH’ı hafif alkalidir. Bir bardak suya yarım limon sıkarak veya besinleri doğru teknikle pişirerek bu dengeyi sağlayabilirsiniz.

Bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden ölçüye pH diyoruz. pH cetveli 0-14 arasındadır. 0 aşırı asit, 14 aşırı alkali, 7 ise nötr durumu anlatır. İdeal kan pH’ı 7.35 - 7.45 rakamları arasındadır, yani ideal kan pH’ı hafif alkalidir. Ph değerinin bu rakamların altında olması asit, üstünde olması ise alkalik ortam yaratır. Kandaki bu oran değişirse; bağışıklık sisteminiz zayıflar, metabolizmanız iyi çalışmaz, bağırsaklardan emilim ve sindiriminizde aksamalar olur. Bakteri, virüs, mantar enfeksiyonlarınız artar. Ancak vücudunuz akıllıdır, bu dengeyi sabit tutabilmek için refleks yollarla çalışır. Siz de vücudunuzun pH miktarını dengede tutması için ona üç şekilde yardım edebilirsiniz:

Bol sebze yiyerek:

Taze sebzelerin çoğu yüksek oranda alkalidir. Meyvelerin genel olarak az şeker içerenleri hafif alkali, yüksek oranda şeker içerenleri asidiktir. Kuru baklagiller alkali, nötr ya da hafif asidikken buğday ve ürünleri ile etler orta yüksek derecede asidiktir. Tüm şekerler, asitli içecekler, çikolata vb yüksek oranda asidiktir. Bir birim asitli yiyeceğe karşılık 2-3 birim alkali yiyecek tüketirseniz dengeyi sağlamış olursunuz.

Haberin Devamı

Doğru nefes alarak pH’ı dengeleyin

Nefes alırken diyaframınızı da bu işleyişin içerisine katmanız gerekiyor. Çünkü oksijen alkali, karbondioksit ise asittir. Ve siz her soluk aldığınızda oksijen alıp, karbondioksit vererek dengenizi sağlarsınız.

Diyafram nefesi basitçe akciğerlerinizin hemen altında bulunan diyafram kasınızın da nefes almanıza katılması demek. Diyafram nefesi aldığınızda akciğerlerinizin alt lobları da oksijenlenecek ve daha kaliteli nefes alacaksınız. Ayağa kalkın ve bir elinizi karnınızın, bir elinizi de göğsünüzün üzerine yerleştirin, derin bir nefes alın. Nefes alırken sadece göğsünüz hareket ediyorsa akciğerlerinizin üst loblarından, yüzeyel solunum yapıyorsunuz demektir. Karnınız hareket ediyorsa temel olarak doğru nefes aldığınızı söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Basit nefes çalışması örneği:

Gözlerinizi kapayın, bir elinizi göğsünüzün, bir elinizi karnınızın üzerine koyun, burnunuzdan nefes alın, biraz tutun, yavaşça verin. Bu egzersizi beş dakika kadar sürdürün ve bu süre içinde sadece nefesinize konsantre olmaya çalışın.

Alkali su ve taze sıkılmış sebze suyu içerek:

Alkali suyu bir bardak suya yarım limon sıkarak kolaylıkla elde edebilirsiniz. Limon normalde asidik iken vücuda girince alkali reaksiyon gösterir.

Etler için

-Tencere yemeği şeklinde olarak ağır ateşte pişirilmesi.

-Düşük ısıda fırınlamak.

-Izgara yapmak.

-Sac üzerinde pişirmek.

-Odun ateşinde pişirmek.

-Kömür ateşinde pişirmek.

-Kızartmak.

-LPG alevinde pişirmek (döner pişirme tarzı)Doğru pişirme teknikleri

Sebzeler için

-Buğuda veya buharda pişirmek. Â Ağır ateşte yağsız olarak sotelemek.

-Düşük ısıda fırınlamak.

-Izgara yapmak.

-Bol suda az süreyle haşlamak. Â Tencere yemeği şeklinde pişirmek.

-Kızartmak.

-Sebze çiğ haliyle tüketilebiliyorsa en sağlıklısı bu haliyle tüketmektir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR