Griple savaşa hazır olun

Grip mevsimi geldi çattı. Bu hastalıktan korunmak için, vitamin ve minerallerden zengin besinleri tüketmeli, kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınmalısınız...

Grip, influenza virüsünün neden olduğu, çok kolay ve hızlı bulaşabilen dolayısıyla hemen hepimizi oldukça olumsuz yönde etkileyen bir hastalık. Grip; ateş, titreme, boğaz ağrısı, vücut ağrısı gibi belirtiler gösterirken; soğuk algınlığı, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir ve daha hafif seyreder. Her iki hastalık da etken mikroorganizmaları farklı olmasına karşın en çok "damlacık enfeksiyonu"yla bulaşıyor.

Griple  savaşa hazır olun

Ağzınızı çalkalayıp gargara yapın

Gribal enfeksiyonların yoğun olduğu aylarda ağzınızı günde birkaç kez suyla çalkalayıp, gargara yapın. İnfluenza virüsleri ilk burun bölgesine yerleşeceğinden burnunuzu günde birkaç kez suyla temizleyin. Ayrıca ellerinizi de sık sık su ve sabunla yıkayın.

Burun yolunuzu açık tutmaya özen gösterin

Burundan nefes alırsanız akciğerlerinize daha sıcak hava gönderirsiniz. Bunun için de burun yolunuzu açık tutmaya özen göstermelisiniz.

Hasta olduğundan şüphe ettiğiniz kişilerle öpüşmemeli ve tokalaşmamalsınız.

Mümkün olduğunca kalabalık ortamlarda bulunmayın. Bulunmanız gerekiyorsa bir maske, mendil vs ile burnunuzu kapatın.

Haberin Devamı

Kemoterapi ve radyoterapi gören hastaların tüm diğer enfeksiyonlar gibi gripten de soğuk algınlığından da kesinlikle korunması gerek.

Bazı grip ilaçlarının hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, diyabet, böbrek- karaciğer yetmezliği çeken hastalarda komplikasyonlara yol açabileceğini aklınızdan çıkartmayın.

Bol su için hastalığa yakalanmayın

-Günlük hayatınızda da hem kendiniz hem çocuklarınız şekerli gazlı içecekler yerine bol bol su için.

-Adaçayı, ıhlamur, ahududu, ekinezya, zencefil çayı gribe karşı savaşırlar.

-Minerallerden özellikle demir ve çinko, bağışıklık sistemi güçlendirici özelliktedir.

-Demirden zengin besinler; kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, kereviz yaprağı, roka, kuru kayısı.

-Çinkodan zengin besinler; tam tahıllar ekmek, et, balık, badem, ceviz.

-A vitamini ve beta-karotenden zengin beslenin. Yumurta sarısı, havuç, süt, yeşilbiber, brokoli, kayısı, patates, yeşil yapraklı ve sarı sebzeler A vitamini ve beta karotenden zengindir.

Haberin Devamı

-Yoğurt ve kefir bağışıklığınızı güçlendirir. Yoğurdu buzdolabının kapağında saklarsınız yararlı bakteriler işe yaramaz...

Portakal, kivi, havuç ve fesleğen dopingi

-1 avuç fesleğen yaprağı

-2 portakal

-2 kivi

-2 havuç

Fesleğen yapraklarını portakal parçalarına sararak meyve sıkacağından geçirin. Sonra havuç ve kiviyi de ekleyerek karıştırın ve bekletmeden için. Portakal içerdiği C vitamininin yanında birçok çeşit fito-kimyasal ve 60'tan fazla flavonoid içerir. Bunlar bağışıklık sistemimiz için vazgeçilmezdir. Kivi de C vitamini açısından çok zengindir ve DNA’yı koruduğu gösterilmiştir. Havuçta bulunan bazı maddeler kanser riskini düşürücüdür. Fesleğen yaprağındaki bileşikler ise antibiyotiklere dirençli bazı bakteri türüne karşı etkilidir.

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur

-Bedeninizi zaman zaman detoks yapıp arındırarak, temizleyerek

-Olabileceğiniz en iyi kiloda olarak

-Gerektiği gibi uyuyarak

-Bol bol gülerek

-Stres, endişe, kaygı durumunuzu kontrol altında tutarak

Haberin Devamı

-Alkol, şeker, sigara kullanmayarak bağışıklık sisteminize destek olabilirsiniz!

Ilık limonlu suyla güne başlayın...

Güneşli günlerde kollarınızın ve bacaklarınızın bir kısmının bile güneş görmesi, vücudunuzdaki de D vitamini aktivitesini artıracağından bağışıklık sisteminizi destekleyecektir. Güne ılık limonlu su ile başlayıp gün içinde taze sebze-meyve suyu içebilirsiniz. Raf ömrü uzun, paketli, koruyucu içeren gıdalar bağışıklık sisteminizi olumsuz yönde etkiler unutmayın.

DİĞER YENİ YAZILAR