Şimdi Brezilya zamanı

Bu Brezilya’ya beşinci gidişim. Birçok yeri “Tamam gördüm” deyip listemde üzerlerine çizik atıyorum. Ama Brezilya farklı. Davranış biçimleri de bize çok benziyor; sıcakkanlı, dost canlısı.

İlk kez gidecekseniz turistlerin görmesi gereken yerler belli, tüm tur şirketleri gezdiriyor. Ama genelin dışında bir şeyler yapmak isterseniz işte notlarım:

Kısa kısa Rio de Janerio

Avrupalılar ilk kez 1 Ocak 1502’de şimdi bu adla anılan şehrin bulunduğu bölgeye giriyorlar. Bu yüzden adını ‘Ocak Nehi ri’ anlamına gelen Rio de Janerio koyuyorlar.

Şehir 1565’te Portekizliler tarafından kurulmuş.

Brezilyalılar Portekizce konuşuyorlar.

Brezilya’nın nüfusu 200 milyon, Rio’nun nüfusu 6,35 milyon.

Brezilya’nın para birimi real.

Güney Yarım kürenin en çok ziyaret edilen şehirlerinden .

2016 yaz olimpiyatları burada yapılacak.

En önemli plajları Copacabana ve Ipanema.

Nerede kalınır?

Copacabana Palace: Bence hala sahil şeridindeki en güzel hotel. 1923’te Rio’ya gelen yabancı konuklar için yapılmış. O zamandan beri şehrin en gözde otellerrinden. Kalmasanız bile gidin bu art-deco binayı görün, içini gezin.

Haberin Devamı

Miramar Hotel Windsor: Lokasyonu muhteşem, her yere yakın. Teras katından harika bir Rio manzarası size bekliyor. Kahvaltıları çok iyi.

Rio ‘da hayat plajda geçiyor

Kesin bir şey var; yüzüne güneş değen insanlar mutlu! Riolular mutlu insanlar, gülüyorlar. Sabahın erken saatlerinden itibaren herkes plajda. Copacabana plajında en kapalı mayoyla dolaşan bendim! Yabancı olduğunuz hemen anlaşılıyor. Brezilyalı kadınlar ne kadar şişman olurlarsa olsunlar avuç içi kadar tangalar giyiyorlar, dünyayı umursamadan sahildeler. Burada giyim kuşam konusunda ayıp yok! Kapalı kimse yok, herkes mümkün olduğunca açık. Ünlü Copacabana plajında yürümek de harika bir keyif...

Şimdi Brezilya zamanı

Çıkık popolu değilsen güzel değilsin.

Çıkık popo Brezilyalıların güzellik kavramında çok önemli. Kadınların böylesi daha makbul. Vitrin mankenleri , giyecekler hep böyle tasarımlanmış.

Farklı ne yapılır?

Portekiz Kütüphanesi’ni gezin

Okumayı sevin sevmeyin, bu kitaplığı gezin. Küçük bir sokakta. Bulunduğu yer, çevresindeki sokaklar da ilginç. Turist kalabalıklarından uzakta bir yerde. Dolaşabilir, ilginç fotoğraflar çekebilirsiniz.

Haberin Devamı

CafColombo’da öğle yemeği yiyin

Favori mekanım. Her gittiğimde mutlaka uğruyorum. Tropikal bir meyve olan guava’nın dondurması harika. Sadece kahve içmek için de gidebilirsiniz.

Niteroi Çağdaş Sanat Müzesi Binası’nı görün

Eğer mimariye meraklıysanız bu binayı kaçırmayın. Brezilya’yı inşa eden adam olarak bilinen ünlü mimar Oskar Niemeyer’in eseri.

Ölmeden görmeniz gereken yerlerin başına koyun: Iguazu Şelalesi

Şimdiye kadar gördüğümde güzelliğiyle beni ağlatan tek yer Iguazu şelaleri. Böyle bir güzellik yok! Amerikalıların First Lady’si Eleanor Roosevelt İguazu’yu gördüğünde “Zavallı Niagara!”demiş.

Şelaleler Rio de Janerio’ya uçakla 2 saat mesafede. Hem yabancı , hem Brezilyalı turistlerin gözdesi. Genelde bu tür yolculuklar bir kez yapılır hayatta. Ancak mekan öyle güzel ki bir kez daha görmek istedim. Bu ikinci gidişimdi. Brezilya,Arjantin ve Paraguay ülkelerinin sınırları arasında. Hem Brezilya tarafını ,hem de Arjantin tarafını gördüm.

Haberin Devamı

NEREDE KALINIR?

- Belmond Hotel das Cataratas.

Balayı, yıldönümü gibi nedenlerle gidiyorsanız özellikle burada kalın. Portekiz koloniyel mimariye sahip . Otelin bahçesinde otururken rengarenk kuşlarla kahvaltı ediyosrunuz. En önemli özelliği şelaleri de içinde bulunduran parkta olması. Sabah uyandığınızda kalabalıklar doluşmadan şelale sizin.

- Recanto Cataratas

Ailece tatil için ideal. Çok daha hesaplı bir hotel. Yemekler iyi. Odalar idare ediyor. Şelalere taksi tutup gidebilirsiniz. 20 dakika sürüyor. “Otele çok para harcamak istemiyorum” derseniz seçiminiz burası olmalı.

DİĞER YENİ YAZILAR