Kış aylarında cilt bakımı önerileri

Kış döneminde cildimize yaza göre çok daha iyi bakmamız gerekiyor. İstanbul Florance Nightingale Hastanesi, Dermatoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Sibel Alper‘e kış aylarını sağlıklı güzelliğe çevirmenin adımlarını ve cildiniz için yapılması gerekenleri sordum.

Yaz hasarlarını onarmanın tam vakti!

Kış derimize çok zalim davranabilir. Kış aylarının soğuk havası, rüzgarı, dış ortamın neminin ve ev içindeki kuru ortamın ilk etkilediği organ derimizdir. Deri kurur, nem ve yağ tabakası azalır, mikroskop altında görülebilecek ince çatlaklar oluşur. Yaz aylarında aşırı güneş maruziyeti nedeniyle kahverengi lekeler, bazen beyaz lekeler ve damarlanma artışına bağlı kızarıklık ortaya çıkabilir. Adım adım ilerleyecek olursak, ilk adım yaz aylarının hasarını onarmak olmalıdır. Bu amaçla peeling, yani deriyi yüzeysel soyma işlemi yapılmalıdır. Peeling önce dermatolog tarafından deri hasarının ve lekelenmenin şiddetine göre uygulanmalı, sonrasında evde düzenli aralıklarla kozmetikler yoluyla sürdürülmelidir.

Haberin Devamı

Peeling işlemi şiddetli güneş hasarında yetersiz kalabilir. O zaman stamp, roller, laser uygulamalarına başvurulabilir.

Derinizin nemini korunmaya çalışın

Kuru deride çok ince çatlaklar oluşur ve deriyi tahrişe, alerjiye ve kış aylarında egzemalara açık hale getirir. Kış aylarında da yine bol su içmeyi ihmal etmemeliyiz. Kullanılacak nemlendiricinin skualen, E vitamini, C vitamini, hyaluronik asit içermesi yararını artıracaktır.

Her gece yüz ve boyun temizliğinizi atlamayın

Gece yatmadan önce ise deri temizliği, deri yapısına uygun bir ürün ile yapıldıktan sonra büyüme faktörü veya kök hücre içeren onarıcı serum ile bakım tamamlanmalıdır. Kesinlikle alkol içeren losyon ve kolonyalardan kaçınılmalıdır. Alkol içerikli ürünler deri yüzeyindeki nem tabakasını ortadan kaldırır.

Kışın ellerimiz ayrı bir özen ister. Sürekli açıkta kaldığı için diğer deri bölgelerinden daha kuru ve sert hale gelir. Soğuk havalarda eldivensiz dışarı çıkılmamalı, gliserinli bir el kremi gün içinde 2-3 kez uygulanmalıdır.

Haberin Devamı

Kışın peeling’i ihmal etmeyin

Kışın peeling 2 türlü yapılmalıdır. Birincisi leke vb cilt sorunları olanlara dermatolog tarafından klinikte yapılanlar ki bunlar evde uygulanamaz. İkincisi sağlıklı cilde sahip olanlar evde düşük oranlı meyve asitleri ve retinoik asit ile yapılanlardır. Haftada bir yeterlidir.

Konforunuz için düzenli ayak bakımı yaptırın

Ayaklarımız da ihmal edilmemeli, sürekli kapalı kalan ayaklara akşamları gliserinli ayak bakım losyonları ile masaj yapılmalıdır. Yağmurda ıslanan eldiven ve çoraplar hemen değiştirilmelidir, aşırı nem deride kaşıntı, egzema gibi sıkıntılı durumlara yol açabilir.

Ilık suyla duş alın

Dış ortamın soğuğunun ardından sıcacık bir banyo çok hoş gelebilir . Ama unutulmamalıdır ki deri sıcak suyun ardından hızla kuruyacak ve üşüme hissi artacaktır. Onun yerine ılık suyla banyo, yumuşak bir havlu ile kurulanma ve zaman kaybetmeden vücudumuzu nemlendirmek ideal bakımı sağlayacaktır. Vücut için kullanılabilecek basit bir nemlendirici gliserin ve gül suyunu eşit oranda karıştırılarak elde edilebilir. Yine deri kurumasını önlemek için küvet yerine duş tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

En güzel aksesuarımız bakımlı saçlarımız…

Tüm yıl olduğu gibi kış aylarında saçlarımızı da ihmal etmemeliyiz. Alkol içerikli saç bakım ürünleri yerine argan yağı gibi nemlendiricileri tercih etmeliyiz. Saç kurutma makineleri ve düzleştiricilerin kullanımını mümkün olduğu kadar azaltmalıyız.

Dudak koruyuculardan gün boyu destek alın

Kışın dudak koruyucu krem kullanmadan dışarı çıkılmamalı, eğer varsa dudak yalama alışkanlığı terk edilmelidir. Tea tree oil içeren dudak kremleri çatlak oluşumunu da önler. Kışın biz çok hissetmesek de güneş ışınları derimize ulaşır, o nedenle nemlendiricilerimizde 30 faktörlü bir güneş koruyucu ilavesi hem erken yaşlanmayı engelleyecek, hem de güneş hasarını gidermek için yaptığımız uygulamaların kalıcılığını sağlayacaktır.

GÜZEL BİR CİLT İÇİN TOP 10 YİYECEK

1- Balık 2- Avokado 3- Nar 4- Havuç 5- Badem 6- Yoğurt 7- Semizotu 8- Ispanak 9- Domates 10- Ceviz

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR