Çocuğum yemek seçiyor!

Bu cümleyi o kadar sık duyuyoruz ki… Hemen her çocuğun sevmediği bir-iki sebze veya yemek var. Ancak bazı çocuklar yemek konusunda o kadar seçici ki, bu anneleri telaşlandırıyor. 'Çocuğum yeterli beslenemiyor'diyorlar. Uzman psikolog Yeşim Çaylaklı'yla konuştum.

Yemek seçen çocuğa karşı nasıl davranılmalı?

- Aileler çocuklarının gün içinde yedikleri miktardan çok, büyümeleri ve gelişmeleri için gerekli olan sağlıklı besinleri tüketip tüketmedikleriyle ilgilenmeli. Birçok faktör çocukların yemek yeme ihtiyacını etkileyebilir. Bazı günler daha aktif olabilir ve doğal olarak daha fazla acıkırlar; oyundan ayrılamadığı için yemeyi unutabilirler. Bazı günler ise kalorisi yüksek yiyecekler onları tıkayabilir; daha az yiyebilirler. Erken dönemde çocukların büyüme hızları da değişkenlik gösterdiğinden çocukların yemek yemeye duydukları ihtiyaç zaman içinde değişebilir. Çocukların yedikleri günlük olarak değil ama haftalık olarak değerlendirildiğinde ihtiyaç duydukları besinleri alma konusunda bir denge oluşturdukları fark edilebilir. Bu nedenle çocuğun her besin grubundan yiyecekleri barındıran sabah, öğle ve akşam yemekleri olduğuna ve ona gün içinde sağlıklı atıştırmalıklar sunulduğuna emin olmanız yeterlidir.

Haberin Devamı

Çocuklara yeni tatlar sunarken nelere dikkat etmek gerekir?

- Çocuklar alışkanlıklarına fazlasıyla bağlı olduklarından yeni tatlar deneme konusunda direnç gösterebilirler. Bu durum onların yemek konusunda seçici olduklarını düşünmemize neden olabilir. Öncelikle ailelerin birinci görevi çocuklarını yemeye zorlamak değil, onların önüne sağlıklı besin alternatiflerinden sunmak ve kendi seçimlerini yapmalarına fırsat vermek olmalı. Çocukları zorlamadan veya onları tehdit etmeden alışık olduğu tatların yanına bir-iki yeni tat koyarak, isterse bunları da deneyebileceğini söylemek oldukça işe yarabilir.

2 yaşından itibaren mutfağa sokun

- Mutfağa girmenin belli bir yaşı yoktur. Ancak ellerini becerikli bir şekilde kullanmaya başladıkları andan itibaren çocuklar mutfakla ilgili işlere daha meraklı olmaya başlarlar. 3 yaşındaki bir çocuk ekmeğe reçel sürebilir; daha büyük yaştaki çocuklar ise sebzeleri yıkama, ayıklama veya karıştırma gibi daha farklı şekillerde yemek pişirme işine dahil olabilirler. Mutfak aynı zamanda çocuklar için iyi bir öğrenme merkezidir. Çocuklar mutfakta malzemelerle uğraşırken farkında olmadan yeni bilgiler edinirler. Unun beyaz ve yumuşak olduğunu, yumurtanın kabuğunun kırıldığında sarı yuvarlak bir kısmı olduğunu görebilirler. Yemeği hazırlamanın aslında çaba ve uzun bir zaman gerektirdiğinin farkına varırlar. Anne babalara, çocukları iki yaşına geldikleri andan başlayarak, mutfağa ziyaretler yapmaya başlamalarını öneririm.

Haberin Devamı

Görüntüsü cazip yiyecekler olmalı

Çoçuk yemese bile ısrarcı olalım mı?

- Bazen yeni bir yiyeceği tatması haftalar alabilir ancak siz yine de sabırla yeni yiyeceğe masada yer verdiğinizde işe yaradığını göreceksiniz. Sevdiği bir yiyeceği garnitür olarak akşam yemeğinde tabağına koyabilirsiniz. Yeni yiyeceği daha ilgi çekici şekillerde (renkli bir tabakta veya yıldız/yüz şeklinde) sunabilir, tanıdık olan ve sevdiği yiyeceği sıradan bir şekilde tabağına koyabilirsiniz. Görüntüsü cazip olacağı için çocuğunuz bir lokma da olsa yeni sunulan yiyeceğin tadına bakmak isteyecektir.

Haberin Devamı

Ya porsiyonlar? Ne büyüklükte olmalı?

- Her zaman küçük porsiyonlarla başlamanız önemli. Çok dolu bir tabak çocuğunuzun gözünü korkutabilir, kendisi için yeterli olan besin miktarını ayarlamasını engelleyebilir.

Ara sıra piknik yapın!

- Bir diğer önerim de bazı günler piknik yapacağınızı söyleyerek yemeğinizi yere serdiğiniz bir örtü üzerinde yiyebilirsiniz. Çocuğunuz bu yeni aktivite sayesinde yemek yemenin eğlenceli olabileceğini görebilir. Yemek seçen çocuğunuzun direncini kırmaya yardımcı olun.

Yiyecek ödül veya ceza değildir

- Yemek yeme fiziksel bir ihtiyacımız olduğundan çocukların yemekle ödüllendirilmesi gerekli değildir. Çocukları hoşumuza giden bir davranışta bulunduklarında çikolatayla ödüllendirmek veya istenmeyen bir davranışta dondurma yemelerini yasaklamak doğru değildir. Yemeği bir ödül, ceza veya sakinleştirici olarak kullanmayın.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR